Κύπρος: Την Τρίτη η συνάντηση Αναστασιάδη Tatar

Κύπρος: Την Τρίτη η συνάντηση Αναστασιάδη Tatar

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταφέρει στον Ersin Tatar, κατά την αυριανή τους συνάντηση, την ισχυρή πολιτική του βούληση να ανταποκριθεί θετικά σε πρόκληση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των συνομιλιών, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Κυριάκος Κούσιος αναφερόμενος στη σημερινή εθιμοτυπική συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον νέο Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Αδάμο Αδάμου είπε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής, η οποία ήταν ουσιαστική και περιεκτική, συζητήθηκαν «τα θέματα που απασχολούν την Κυβέρνηση για τις εκκρεμότητες που υπάρχουν ενώπιον της Βουλής, όπως ο κατάλογος νομοσχεδίων για την πάταξη της διαφθοράς, θέματα που αφορούν άλλα νομοσχέδια που έχουν να κάνουν με τις εκθέσεις της Greco, τις μεταρρυθμίσεις όπως αυτή της δικαιοσύνης, κ.λπ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής να ενημερωθεί για τα θέματα και να τα προωθήσει το ταχύτερο δυνατόν στην Ολομέλεια για συζήτηση.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βουλής διαβεβαίωσε ότι θα ενεργήσει προς αυτή την κατεύθυνση το ταχύτερο δυνατόν, ούτως ώστε οι εκκρεμότητες για τα θέματα αυτά και οι άλλες εκκρεμότητες που είναι ενώπιον της Βουλής και αφορούν άλλα νομοσχέδια προς έγκριση, να επιταχυνθούν το ταχύτερο δυνατόν».

Σε σχέση με την αυριανή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον νέο ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ersin Tatar, ο Κυριάκος Κούσιος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ersin Tatar για να τον συγχαρεί για την ανάδειξή του στη θέση του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας και πρότεινε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μια πρώτη άτυπη συνάντηση για αλληλογνωριμία.

Είναι λογικό ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταφέρει στον Ersin Tatar την ισχυρή πολιτική του βούληση να ανταποκριθεί θετικά σε πρόκληση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των συνομιλιών.

Οι θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι ξεκάθαρες και αυτές έχουν επιβεβαιωθεί πολλές φορές και με τον πιο επίσημο τρόπο ενώπιον του Γενικού Γραμματέα στις 25 Νοεμβρίου 2019, στο Βερολίνο. Υπενθυμίζω την επιστολή που έχει στείλει Πρόεδρος της Δημοκρατίας προς τον Γενικό Γραμματέα στις 19 Οκτωβρίου όταν εξέφρασε την ετοιμότητα και προθυμία του να προσέλθει στον διάλογο που αναμένουμε την επανεκκίνησή του με την πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει στην απαντητική του επιστολή.

Ελπίζουμε ότι, τόσο η Τουρκία, όσο και η τουρκοκυπριακή πλευρά θα ανταποκριθούν θετικά στην πρόκληση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και θα επιδείξουν και αυτές την ίδια πολιτική βούληση.

Είναι φυσικό ότι ο Πρόεδρος θα θέσει, μεταξύ άλλων, και το θέμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και το θέμα σεβασμού των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Οι εξελίξεις για την Αμμόχωστο δεν είναι σίγουρα εκείνες που συμβάλλουν στη δημιουργία ενός σωστού κλίματος για την επανέναρξη των συνομιλιών και ο Πρόεδρος ευελπιστεί ότι σε αυτό το θέμα η άλλη πλευρά θα δείξει μια πολιτική βούληση για δημιουργία καλύτερου κλίματος ενόψει της αναμενόμενης πρωτοβουλίας του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών».

Ερωτηθείς τι αναμένει η πλευρά μας από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Ersin Tatar, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «τα ΗΕ αναμένουν αυτή τη συνάντηση αύριο, στην παρουσία της Elizabeth Spehar, και ανάλογα με το κλίμα που θα επικρατήσει και τις συνθήκες, θα αξιολογήσουν την κατάσταση για να συνεχίσουν τις ενέργειές τους, που σκοπό θα έχουν τη σύγκληση της άτυπης πενταμερούς. Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς εξελίσσεται η συνάντηση, πώς θα αξιολογηθεί το αποτέλεσμα της από τα ΗΕ και η πρωτοβουλία εξαρτάται από τον ΓΓ πώς θα αποφασίσει διαδικαστικά να διαχειριστεί το όλο θέμα και πότε θα αποφασίσει να συγκαλέσει την άτυπη πενταμερή».

Ερωτηθείς πώς θα πάμε στην πενταμερή χωρίς κάτι θετικό μπροστά μας, ο Κυριάκος Κούσιος είπε ότι «ομολογουμένως οι δηλώσεις τόσο του Ersin Tatar όσο και αξιωματούχων της Τουρκίας και του ιδίου του Προέδρου της για τη βάση λύσης του Κυπριακού δεν είναι σίγουρα ενθαρρυντικές και δεν είναι θέσεις που υποβοηθούν στο να συνεχίσουμε τις συνομιλίες από εκεί που έμειναν στο Crans Montana, αλλά και δεν δημιουργούν το καλύτερο κλίμα για αυτές τις συνομιλίες έχοντας και υπόψη της συνεχιζόμενες έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ μας, τις ενέργειες στην Αμμόχωστο και γενικότερα την πολιτική της Τουρκίας που παρουσιάζεται, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στην Ελλάδα με την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και τις έρευνες του Oruc Reis, με τον πιο γλαφυρό τρόπο στη Συρία, τη Λιβύη, το Ιράκ, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Όλα αυτά που συμβαίνουν δεν δημιουργούν τις σωστές προϋποθέσεις. Παρά ταύτα, εμείς είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στη συνέχιση των συνομιλιών με ξεκάθαρες θέσεις. Θα πρέπει να υπάρξει λύση που να βασίζεται και να είναι εναρμονισμένη με τις αποφάσεις των ΗΕ, τα ψηφίσματα του ΣΑ, τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί και να είναι εναρμονισμένη με τις αρχές και αξίες της ΕΕ. Η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ και θα συνεχίσει να είναι και μετά τη λύση του Κυπριακού.

Αυτά θα μεταφερθούν ξανά και ξεκάθαρα προς τον ΓΓ των ΗΕ ή τους εκπροσώπους του. Αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή από το προσέλθουμε στις συνομιλίες. Είναι πολιτική απόφαση και είναι σταθερή θέση μας ότι το Κυπριακό θα πρέπει να επιλυθεί μέσω διαπραγματεύσεων και συνομιλιών»./ibna