Μαυροβούνιο: Βήματα προόδου για τη νέα κυβέρνηση

Μαυροβούνιο: Βήματα προόδου για τη νέα κυβέρνηση

Ο Andrija Mandić, Πρόεδρος της Νέας Σερβικής Δημοκρατίας και ένας από τους ηγέτες του Δημοκρατικού Μετώπου, δήλωσε ότι η πολιτική συμμαχία συμφώνησε να σχηματίσει κυβέρνηση εμπειρογνωμόνων και έτσι ανταποκρίθηκε στα αιτήματα του εντολοδόχου πρωθυπουργού, αναφερόμενος στις προτάσεις που έλαβε από τις Δυτικές Πρεσβείες και κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τα μικρά κόμματα του συνασπισμού.

Όπως επεσήμανε, κατά τον σχηματισμό της κυβέρνησης, δεν υπήρξαν προσωπικές συγκρούσεις ή παρεξηγήσεις.

«Στην ουσία, επρόκειτο για πρόβλημα απόκλισης απόψεων και διαφορετικών αντιλήψεων. Αποφασίσαμε να ικανοποιήσουμε τις απαιτήσεις του πρωθυπουργού, δηλαδή τις προτάσεις που έλαβε στις πρεσβείες των δυτικών χωρών και κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τα μικρά κόμματα του συνασπισμού… Ο χρόνος θα αποδείξει την ανωτερότητα της ιδέας που υποστηρίξαμε», δήλωσε ο Mandić.

Υπενθύμισε ότι το εκλογικό τους πρόγραμμα σηματοδοτεί μια αλλαγή στην εξωτερική πολιτική, με πρώτο σημείο τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Μαυροβουνίου.

«Όσον αφορά το σχηματισμό της κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vučić δεν μας επικρίνει. Ο κ. Vučić και ολόκληρο το σερβικό έθνος γνωρίζουν πόσο εμείς και ο σερβικός λαός υποφέραμε σε αυτόν τον τομέα. Όπως είπε, πιστεύει ότι επρόκειτο για πολιτικό λάθος να συμφωνήσουμε σε μια κυβέρνηση εμπειρογνωμόνων, αλλά αυτή ήταν η προσωπική του άποψη. Πιστεύει ότι η ιδέα που υποστηρίζει ο πρεσβευτής των ΗΠΑ και μια ομάδα ολιγαρχών του Μαυροβουνίου – ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν Σέρβοι πολιτικοί στην κυβέρνηση, αλλά η κυβέρνηση θα πρέπει να αποτελείται από άτομα που βρίσκονται κοντά στο Vijesti Concern και το Monitor- δεν είναι καλός τρόπος για να προχωρήσουμε», είπε ο Mandić.

Προσέθεσε ότι είπε στον Vučić πως το DF δεν θα ήθελε να κηρυχθεί κανένας η «παχιά γάτα», με το πρόσχημα ότι κάποιος ως μεγαλύτερη δύναμη που συμμετείχε στη διανομή θα έπρεπε να είχε λάβει το μικρότερο μερίδιο, και ότι κάποιος που δεν είχε συμμετάσχει στις εκλογές πρέπει να λάβει τα πάντα. /ibna