Αλβανία: Περιφερειακή δέσμευση για κοινή ψηφιακή ατζέντα στα Δυτικά Βαλκάνια ζήτησε ο Rama

Αλβανία: Περιφερειακή δέσμευση για κοινή ψηφιακή ατζέντα στα Δυτικά Βαλκάνια ζήτησε ο Rama

Η Αλβανία καλωσόρισε την Ψηφιακή Υπουργική των Δυτικών Βαλκανίων ως το κλείσιμο της τρίτης Ψηφιακής Διάσκεψης Κορυφής.

Χαιρετίζοντας τις εργασίες αυτής της συνόδου κορυφής σήμερα, ο πρωθυπουργός Edi Rama είπε ότι «πρόκειται για μια πρωτοβουλία που υλοποιείται στο πλαίσιο της διαδικασίας του Βερολίνου και του πολυετούς σχεδίου δράσης της περιφερειακής οικονομικής ζώνης (MAP REA) για τα Δυτικά Βαλκάνια».

Ο Αλβανός Πρωθυπουργός ζήτησε την περιφερειακή δέσμευση για μια κοινή ψηφιακή ατζέντα, σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές της ψηφιακής ενιαίας αγοράς της ΕΕ, για την παροχή περισσότερων ευκαιριών και διευκολύνσεων στους πολίτες των Δυτικών Βαλκανίων και των επιχειρήσεων.

«Κατά τη διάρκεια αυτών των καιρών και αυτών των ημερών, έχει γίνει πολύ σαφές ότι αυτή η ψηφιακή σύνοδος κορυφής δεν είναι απλώς μια σύνοδος κορυφής όπως όλες οι άλλες και ένα γεγονός στο ημερολόγιό μας, αλλά είναι μέρος μιας συνεχούς και ασταμάτητης διαδικασίας που εστιάζει στη διασύνδεση μεταξύ των πολιτών. των χωρών μας», είπε ο Rama.

Τόνισε ότι «τώρα που μιλάμε ζούμε σε μια καθοριστική στιγμή για το μέλλον μας από πολλές απόψεις, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ψηφιακή πτυχή είναι απολύτως μία από τις βασικές πτυχές της πορείας μας προς τα εμπρός».

«Η ψηφιακή κοινωνία είναι η μεγαλύτερη πρόκληση αυτού του αιώνα και είναι επίσης το πιο εξαιρετικό μέσο για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου οι άνθρωποι μπορούν να ζουν σε διαφορετικό χώρο ελευθερίας, ευθύνης και ισότητας. Είμαι ευγνώμων στη γερμανική κυβέρνηση που ήταν έτοιμη να βοηθήσει αυτή τη σύνοδο κορυφής τόσο στην προπαρασκευαστική φάση όσο και κατά τη διάρκεια των συνόδων εργασίας. Πολλά πράγματα θα προκύψουν ως αποτέλεσμα των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί σε αυτήν την περίπτωση, ιδίως των δύο μνημονίων κατανόησης, τα οποία θα υπογραφούν ένα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό 5G της περιοχής και το άλλο για τη διασύνδεση της περιοχής με αξιόπιστες υπηρεσίες στα Δυτικά Βαλκάνια», δήλωσε ο Rama.

Ο Rama είπε ότι «αυτά δεν είναι μόνο δύο μνημόνια κατανόησης, αλλά είναι δύο μεγάλες δεσμεύσεις για όλους μας που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το κοινό μας μέλλον».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η ψηφιακή συνεργασία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του πακέτου της διαδικασίας του Βερολίνου».

«Μετά την ανακοίνωση της ψηφιακής ατζέντας της ΕΕ και στο πλαίσιο της πανδημίας, αυτή η συνεργασία φαίνεται να είναι ακόμη πιο σημαντική και ζωτικής σημασίας για όλους μας. Και οι δύο αυτές ψηφιακές διασκέψεις κορυφής αποτελούν μέρος της διαδικασίας του Βερολίνου και συμβάλλουν στη μείωση των κενών στα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και στην ενίσχυση των δεσμών μας ώστε να ανταποκρίνονται στα πρότυπα της ΕΕ, όχι μόνο μεμονωμένα αλλά και συλλογικά, για να γίνει αυτή η περιοχή μια χώρα όπου οι 4 ελευθερίες της Ευρώπης εφαρμόζονται χωρίς να περιμένουν να γίνουν μέλη της ΕΕ», πρόσθεσε ο Rama.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουμε πολλά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και να επιλυθούν, αλλά είναι απολύτως σαφές ότι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων έχουν αποδεχθεί αυτήν την πρόκληση και εργάζονται για να επηρεάσουν όσο το δυνατόν περισσότερο ατομικά με θετικό τρόπο το κοινό όραμα να εφαρμόσουν, παρά τις κατανοητές δυσκολίες, μια ενιαία αγορά στην περιοχή», δήλωσε ο Rama.

Πρόσθεσε ότι δεν ήταν εύκολο, αλλά σήμερα έχουμε ακόμη μεγαλύτερη συμφωνία για την περιφερειακή Schengen και αυτό είναι ένα εξαιρετικό επίτευγμα. «Η ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάργησης των τιμολογίων περιαγωγής θα πρέπει να αποτελεί μέρος του στόχου μας και ό, τι πρέπει να εργαζόμαστε καθημερινά. Αυτό που συνέβη με την προοδευτική αλλαγή των τιμολογίων περιαγωγής και τη ρύθμιση των αγορών περιαγωγής κινητής τηλεφωνίας είναι μια αποκάλυψη του τι μπορούμε και τι πρέπει να κάνουμε», δήλωσε ο Rama.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «τίποτα δεν μας εμποδίζει να μετατρέψουμε αυτήν την γωνιά της Ευρώπης σε κέντρο ψηφιακών υπηρεσιών και ηλεκτρονικών υποδομών».

«Με βάση το μνημόνιο συμφωνίας για το δίκτυο 5G, μπορούμε να προχωρήσουμε γρήγορα. Ο συντονισμός για την εφαρμογή καθαρής και ασφαλούς τεχνολογίας 5G, καθώς και η προετοιμασία διαπεριφερειακών συμφωνιών ως απαραίτητου προβληματισμού για την ενοποίηση των αδειών, θα είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα», δήλωσε ο Rama.

Ο Πρωθυπουργός επικεντρώθηκε επίσης στην ψηφιακή επανάσταση στην Αλβανία, όπου τόνισε ότι «η Αλβανία έχει επενδύσει πολλά και με μεγάλη ένταση για να ξεπεράσει μια άλλη εποχή όσον αφορά τις ψηφιακές υπηρεσίες για τους πολίτες».

«Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, το 95% των κρατικών υπηρεσιών θα είναι online, δωρεάν. Κάθε πολίτης μπορεί να επωφεληθεί από αυτές τις υπηρεσίες εξοικονομώντας τόσο πολύ χρόνο, καθυστέρηση και σημαντικό ποσό χρημάτων που έχει δαπανηθεί μέχρι τώρα για να επωφεληθεί από αυτές τις υπηρεσίες. “Δεν τολμώ να φανταστώ τι θα μπορούσαμε να κάνουμε αν η πανδημία μας είχε χτυπήσει κάποια άλλη στιγμή, χωρίς την ευκαιρία να δώσουμε στους πολίτες πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω της ηλεκτρονικής Αλβανίας», δήλωσε ο Rama./ibna