Κροατία: 32 θάνατοι από κορωνοϊό το τελευταίο 24ωρο

Κροατία: 32 θάνατοι από κορωνοϊό το τελευταίο 24ωρο

Τη Δευτέρα, η Κροατία κατέγραψε 1.165 νέα κρούσματα κορωνοϊού μέσα σε 24 ώρες και 32 θανάτους που σχετίζονται με κορωνοϊό, σημειώνοντας τον υψηλότερο αριθμό ημερήσιων θανάτων.

Ο αριθμός των ενεργών περιπτώσεων στη χώρα ανέρχεται στους 14.734. Από αυτούς, 1.127 νοσηλεύονται, συμπεριλαμβανομένων 94 που βρίσκονται σε αναπνευστική υποστήριξη, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Ομάδα Αντιμετώπισης του Κορωνοϊού κατά την τακτική πρωινή ενημέρωση.

Από τις 25 Φεβρουαρίου, όταν επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα στην Κροατία, 52.660 άτομα έχουν μολυνθεί με τον νέο ιό, εκ των οποίων 594 έχασαν τη ζωή τους και 37.332 έχουν αναρρώσει, συμπεριλαμβανομένων 2.293 τις τελευταίες 24 ώρες.

Επί του παρόντος, 25.925 παραμένουν σε αυτο-απομόνωση. Μέχρι σήμερα, 507.163 άτομα έχουν εξεταστεί, εκ των οποίων 5.115 τις τελευταίες 24 ώρες.

Ο υπουργός Υγείας της Κροατίας Vili Beroš ανακοίνωσε την Κυριακή ότι η ταχεία εξέταση αντιγόνων θα ξεκινήσει την Τρίτη, και πολύ σύντομα οι ορολογικές δοκιμές θα ξεκινήσουν επίσης σε ένα ορισμένο μέρος του πληθυσμού, ώστε να προσδιοριστεί ο αριθμός των κατοίκων της Κροατίας που έχουν έρθει σε επαφή με τον κορωνοϊό.

«Οι ταχείες εξετάσεις χρησιμοποιούνται σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο, και η Κροατία δεν υστερεί. Ορισμένες ταχείες εξετάσεις αντιγόνων έχουν ήδη επαληθευτεί στο Κροατικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, και αναμένεται να αρχίσουν να τις χρησιμοποιούν την Τρίτη», δήλωσε ο Beroš.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι αυτοί οι έλεγχοι ήταν «σχετικοί, αλλά όχι σε όλες τις περιστάσεις».

«Προς το παρόν, οι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι σχετικοί σε περιπτώσεις όπου ο εξεταζόμενοι εμφανίζουν συμπτώματα. Όταν δείχνουν θετικό εύρημα, είναι πραγματικά θετικό εύρημα. Ωστόσο, όταν εμφανίζουν αρνητικό εύρημα, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το εύρημα είναι όντως αρνητικό. Επομένως, αυτοί οι ασθενείς θα παραπεμφθούν για δοκιμή PCR, η οποία παραμένει η γνωστή πεπατημένη», δήλωσε ο Beroš.

Ωστόσο, ο Υπουργός Υγείας προσέθεσε ότι, δεδομένων των μεγεθών του πλήθους που συρρέουν για να εξεταστούν, πιστεύει ότι οι ταχείες εξετάσεις θα μπορούσαν να επιταχύνουν τη διαδικασία κατά περίπου 25 έως 30 τοις εκατό, κάτι το οποίο, όπως δήλωσε, θα βοηθούσε σημαντικά.

Εξήγησε ότι, από την Τρίτη, όλοι όσοι έρχονται για έλεγχο θα «υποβληθούν σε μια συγκεκριμένη διαδικασία και, ανάλογα με εάν εμφανίζουν ή όχι συμπτώματα, θα προσδιοριστεί η πιθανότητα ταχείας εξέτασης αντιγόνου».

Ανέφερε επίσης ότι το HZZO θα καθορίσει πολύ γρήγορα την τιμή των ταχέων ελέγχων και θα τους προμηθευτεί, ώστε η υπηρεσία αυτή να είναι διαθέσιμη στους Κροάτες πολίτες.

Ο Beroš είπε ότι η εξέταση ολόκληρου του έθνους, όπως έκανε η Σλοβακία, ήταν μόνο μία από τις επιλογές, η οποία ωστόσο δεν υποστηρίζεται από επιδημιολόγους, ακριβώς επειδή μια ταχεία εξέταση αντιγόνου δεν παρέχει απαραίτητα αξιόπιστα αποτελέσματα. /ibna