Σλοβενία: Νέες προτάσεις μέτρων από το GZS για την αντιμετώπιση των συνεπειών του COVID-19

Σλοβενία: Νέες προτάσεις μέτρων από το GZS για την αντιμετώπιση των συνεπειών του COVID-19

Το Σλοβενικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (GZS) ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι, λόγω του δεύτερου lockdown που επιβλήθηκε για φέτος, πρόσθετη βοήθεια σε εταιρείες και άτομα που επλήγησαν από την κρίση κρίνεται απαραίτητη. Το επιμελητήριο υπέβαλε 11 προτάσεις, μεταξύ των οποίων ένα δίχρονο πάγωμα του κατώτατου μισθού.

Το GZS προτείνει το επόμενο νομοθετικό πακέτο κατά της κρίσης να θεσπίσει μια διετή αναβολή του νόμου για τους κατώτατους μισθούς, η οποία θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου. Οι προβλέψεις του GZS υποδηλώνουν ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον 9% με βάση τη νέα φόρμουλα που τον τοποθετεί 20% πάνω από το ελάχιστο κόστος ζωής.

Το επιμελητήριο προτείνει επίσης αλλαγές στο υφιστάμενο σύστημα εγγύησης δανείων, συμπεριλαμβανομένων υψηλότερων ορίων δανείου και απλούστερων διαδικασιών υποβολής αιτήσεων για δάνεια έως 1 εκατομμυρίου ευρώ, μεταξύ άλλων.

Το GZS θα ήθελε επίσης να δει επιδοτήσεις για την κάλυψη σταθερών δαπανών εταιρειών που επλήγησαν από την κρίση. Η κάλυψη των εξόδων θα πρέπει να είναι ανάλογη με τη μείωση των εσόδων. Για παράδειγμα, εταιρείες των οποίων τα έσοδα μειώθηκαν κατά περισσότερο από 80% θα πρέπει να είναι δικαιούνται κάλυψη εξόδων ύψους 80%.

Το επιμελητήριο ζητά επίσης επιχορηγήσεις για την ενίσχυση των τμημάτων έρευνας και ανάπτυξης των εταιρειών για να αποφευχθεί το κλείσιμο των επιχειρήσεων, όπως συνέβη μετά την κρίση του 2008.

Επιπλέον, το GZS ζητά οι εταιρείες που δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω περιορισμών που επιβάλλονται από την κυβέρνηση, να δικαιούνται επιδότηση 100% για την κάλυψη των μισθών των εργαζομένων, ενώ επί του παρόντος οι επιδοτήσεις καλύπτουν το 80% του μισθού.

Το Επιμελητήριο προτείνει επίσης να καλυφθούν στο σύνολό τους οι πληρωμές για την άδεια ασθενείας με το ταμείο δημόσιας ασφάλισης υγείας, το οποίο με τη σειρά του θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των πρόσθετων εξόδων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Επιπλέον, το GZS ζητά οι εταιρείες με κέρδη πολύ υψηλά στο τέλος του έτους για να δικαιούνται ένταξη στο σχέδιο απαλλαγής και οι οποίες θα έπρεπε να επιστρέψουν τα χρήματα, να μπορούν να επενδύσουν το ποσό στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης αντί να τα επιστρέψουν στο κράτος.

Το GZS θέλει επίσης η κυβέρνηση να επεκτείνει την ισχύ των αδειών εργασίας αλλοδαπών εργαζομένων. Επιπλέον, οι εταιρείες δε θα πρέπει να πληρώνουν φόρους για την ενέργεια και τα καύσιμα που δεν χρησιμοποίησαν λόγω της πανδημίας.

Το Επιμελητήριο προτείνει επίσης ειδική αποζημίωση για τους χειριστές οχημάτων μεταφοράς επιβατών. /ibna