Τουρκία: 12 νεκροί και πάνω από 400 τραυματίες στην επαρχία Seferihisar της Σμύρνης από τον ισχυρό σεισμό 6,7 ρίχτερ

Τουρκία: 12 νεκροί και πάνω από 400 τραυματίες στην επαρχία Seferihisar της Σμύρνης από τον ισχυρό σεισμό 6,7 ρίχτερ

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έδωσε η Διεύθυνση Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (AFAD) στον σεισμό έχασαν τη ζωή τους 12 άνθρωποι ενώ πάνω από 400 έχουν τραυματιστεί. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 70 απεγκλωβισμοί από τα κτήρια που κατέρρευσαν.

Στις 14.51 (τοπική ώρα) καταγράφηκε σεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών, 17 χιλιόμετρα ανοιχτά της επαρχίας Seferihisar της Σμύρνης στις ακτές του Αιγαίου. Διαπιστώθηκε πως το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 16,54 χιλιόμετρα.

Εξαιτίας του σεισμού γκρεμίστηκαν ορισμένα κτήρια στις επαρχίες Bornova και Bayrakli. Ορισμένοι λεωφόροι και δρόμοι πλημμύρησαν στην επαρχία Σεφέρχισαρ καθώς αυξήθηκε η στάθμη της θάλασσας μετά τον σεισμό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Recep Tayyip Erdogan ευχήθηκε περαστικά στους ανθρώπους που επλήγησαν από τον σεισμό που σημειώθηκε στην Σμύρνη,  «Είμαστε στο πλευρό των σεισμόπληκτων πολιτών μας με όλες τις δυνατότητες του κράτους μας. Τεθήκαμε σε δράση με όλους τους σχετικούς θεσμούς μας και τους υπουργούς μας».

Στην ανάρτηση που έκανε από το λογαριασμό του στο μέσω κοινωνικής δικτύωσης ο Fuat Oktay σημείωσε, «Εύχομαι περαστικά στους πολίτες μας οι οποίοι πλήγηκαν από τον σεισμό που σημειώθηκε στην Σμύρνη και έγινε αισθητός στους γύρω νομούς. Το κράτος μας είναι στο πλευρό των πολιτών μας που πλήγηκαν από το σεισμό με όλα τα ιδρύματα και θεσμούς του».

Στην ανάρτηση που έκανε από το λογαριασμό του στο Twitter o Πρόεδρος Επικοινωνίας Fahrettin Altun ευχήθηκε περαστικά σε όλους τους πολίτες που πλήγηκαν από τον σεισμό και σημείωσε, «Ξεκίνησαν ταχύτατα οι εργασίες εκτίμησης ζημιών και απομάκρυνσης των συντριμμιών των κτηρίων που γκρεμίστηκαν. Το κράτος μας είναι στο πλευρό του ιερού μας έθνους με όλα τα ιδρύματα και τους θεσμούς του».

Ο υπουργός Εσωτερικών Suleyman Soylu, σημείωσε τα εξής, «Προς το παρόν ειδοποιηθήκαμε πως γκρεμίστηκαν 6 πολυκατοικίες στο Bornova και το Bayrakli της Σμύρνης. Δεν υπάρχουν αναφορές για απώλειες από το Usak, Denizli, Manisa, Balikesir, Aydin και Mugla εκτός από ρωγμές στα κτήρια».

Ο Δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου της Σμύρνης Tunç Soyer επισήμανε πως υπάρχουν αναφορές πως γκρεμίστηκαν περίπου 20 πολυκατοικίες.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης με τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan μετά τον ισχυρό σεισμό 6,7 Ρίχτερ που συντάραξε τη Σάμο και προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στη Σμύρνη.

«Πριν λίγο κάλεσα τον πρόεδρο Erdogan προκειμένου να του μεταδώσω τα συλλυπητήρια για την τραγική απώλεια ζωών από τον σεισμό που χτύπησε και τις δύο χώρες. Όποιες κι αν είναι οι διαφορές μας, υπάρχουν στιγμές που οι πολίτες μας πρέπει να σταθούν ο ένας δίπλα στον άλλο», έγραψε στο Twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επικοινωνία με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Mevlut Cavusoglu είχε ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, μετά τον σεισμό 6,7 Ρίχτερ που χτύπησε Σάμο και Σμύρνη.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας Δένδια-Cavusoglu, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ετοιμότητα των ελληνικών αρχών να αποστείλουν βοήθεια για τον απεγκλωβισμό παγιδευμένων./ibna