Κροατία: Ανεύθυνη η μη σύγκληση του ΣΕΑ μετά την επίθεση στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, δήλωσε ο Milanović

Κροατία: Ανεύθυνη η μη σύγκληση του ΣΕΑ μετά την επίθεση στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, δήλωσε ο Milanović

Ο Πρόεδρος της Κροατίας Zoran Milanović δήλωσε την Παρασκευή ότι μόνο το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (VNS) θα μπορούσε να εξαγάγει πόρισμα αναφορικά με τη ριζοσπαστικοποίηση της Κροατικής κοινωνίας. Ωστόσο, δεν συγκλήθηκε μετά την επίθεση με πυροβολισμό στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, χαρακτηρίζοντας την απόφαση ως μια ανεύθυνη συμπεριφορά.

Πριν από δύο ημέρες, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής για την Εσωτερική Ασφάλεια, με τον Milanović να υποστηρίζει ότι αυτό δεν ήταν το όργανο εξουσιοδοτημένο να εκδώσει εντολές. Αυτή η δικαιοδοσία εμπίπτει στο VNS, τον οργανισμό-ομπρέλα για την εθνική ασφάλεια και ο οποίος, σύμφωνα με το νόμο για την εσωτερική ασφάλεια, αντιπροσωπεύει τον «κύριο εγκέφαλο ολόκληρου του συστήματος εθνικής ασφάλειας».

«Ένα δευτερεύον όργανο, το οποίο δε διαθέτει καμία εξουσία για να λάβει πρωτοβουλίες, δεν μπορεί να είναι το πρώτο που θα συγκληθεί», δήλωσε ο Milanović, ισχυριζόμενος ότι το πλαίσιο των συστάσεων της Συντονιστικής Επιτροπής ήταν παράλογο.

Ο Milanović δεν συμφωνεί ότι πρέπει να επιβληθεί αστυνομική απαγόρευση κυκλοφορίας εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού και του άλματος στον αριθμό των κρουσμάτων, προσθέτοντας ότι όποιος έκανε αυτή την πρόταση θα πρέπει να «εκδιωχθεί».

«Αυτός είναι ένας αγώνας για την υγεία και κυρίως για την ψυχική ευζωία της ανθρωπότητας. Νομίζω ότι όποιος σκέφτεται την αστυνομική απαγόρευση κυκλοφορίας θα πρέπει να απομακρυνθεί. Οι άνθρωποι ανατριχιάζουν στο άκουσμα και μόνο μιας αστυνομικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας», είπε.

«Δεν παρακολουθώ την κατάσταση καθημερινά, αλλά βλέπω ότι οι άνθρωποι δυσκολεύονται με την ψυχική τους υγεία … Δεν θέλω να ακούσω τίποτα για μια απαγόρευση της αστυνομίας», δήλωσε ο Milanović, ο οποίος ισχυρίζεται ότι μια τέτοια απόφαση θα οδηγήσει σε πλήρες χάος.

Σχολιάζοντας την αναθεώρηση του προϋπολογισμού για το 2020 και τον προτεινόμενο προϋπολογισμό για το επόμενο έτος, ο Milanović δήλωσε ότι αυτό ήταν το καλύτερο που θα μπορούσε να γίνει εν μέσω των τρέχουσων συνθηκών, εκφράζοντας την υποστήριξή του προς την κυβέρνηση επ’ αυτού.

«Η κυβέρνηση βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Το έχω αποδεχτεί από την αρχή … δεν είμαι ο εχθρός, δεν είμαι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης … ο προϋπολογισμός είναι τόσο καλός όσο θα μπορούσε να είναι τη δεδομένη στιγμή», τόνισε.

Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα αντιμετωπίσουν τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα, καθώς οι προβλεπόμενοι στόχοι για τους ρυθμούς ανάπτυξης δεν επιτεύχθηκαν ούτε στο ελάχιστο, γεγονός που δημιουργεί ένα κενό στον προϋπολογισμό, προσέθεσε.

«Η κυβέρνηση έχει την υποστήριξή μου σχετικά με τον προϋπολογισμό, αλλά προτείνω επίσης να τροποποιήσει ορισμένα στοιχεία στον Ποινικό Κώδικα, όπως η διάρκεια των υποθέσεων κατά της διαφθοράς, όπου οι ύποπτοι είναι κρατικοί υπάλληλοι. Πρέπει να ολοκληρωθούν εντός ενός έτους πρωτόδικα», κατέληξε ο Milanović. /ibna