Σλοβενία: Πρόσκληση στα μικρά κόμματα της αντιπολίτευσης να προσχωρήσουν σε εναλλακτική κυβέρνηση

Σλοβενία: Πρόσκληση στα μικρά κόμματα της αντιπολίτευσης να προσχωρήσουν σε εναλλακτική κυβέρνηση

Τρία μικρότερα κόμματα συνασπισμού κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε συνομιλίες για το σχηματισμό εναλλακτικής κυβέρνησης, αφού τα τέσσερα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης του Συνταγματικού Συνασπισμού Αψίδων φέρεται να κατέληξαν σε συναίνεση για τις βασικές προτεραιότητες.

«Τους κάλεσα να συμμετάσχουν σε μια εναλλακτική [κυβέρνηση] που θα βελτιώσει σημαντικά τη λειτουργία του κράτους κατά τη διάρκεια της επιδημίας και θα αποκαταστήσει την κατεστραμμένη εμπιστοσύνη των πολιτών τους», δήλωσε ο οικονομολόγος Jože P. Damijan σε δήλωσή του την Πέμπτη, ο οποίος αυτό-προτάθηκε ως πρωθυπουργός μιας τέτοιας εναλλακτικής κυβέρνησης.

Εξήγησε ότι δεν βλέπει την τρέχουσα εργασία των κομμάτων στην κυβέρνηση ως εμπόδιο για «ανοιχτές και ειλικρινείς συνομιλίες σχετικά με την πιθανότητα μιας καλύτερης εναλλακτικής λύσης, στην οποία θα δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στις προσπάθειές τους».

Οι συνομιλίες υπό την αιγίδα του Damijan για μια εναλλακτική κυβέρνηση στο πλαίσιο του Συνταγματικού Συνασπισμού Αψίδων περιλαμβάνουν τη Λίστα Marjan Šarec (LMŠ), τους Σοσιαλδημοκράτες (SD), την Αριστερά και το κόμμα του Alenka Bratušek (SAB).

Ο Damijan δήλωσε ότι οι τέσσερις είχαν συμφωνήσει σε βασικές προτεραιότητες που αφορούν την υγειονομική περίθαλψη, την αλληλεγγύη, το περιβάλλον και την ανάπτυξη.

Ο συνασπισμός μεταξύ του Μοντέρνου Κεντρώου Κόμματος (SMC), του Κόμματος των Συνταξιούχων (DeSUS) και της Νέας Σλοβενίας ​​(NSi) έχει πλέον προσκληθεί να συμμετάσχει στο τραπέζι των συζητήσεων, όπως μεταδίδει το Σλοβενικό Πρακτορείο Ειδήσεων (STA).

Το SMC ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε εξαγγελία των θέσεών του λείαν συντόμως, σημειώνοντας ωστόσο ότι τέτοιες συνομιλίες αποτελούν «τη λιγότερο επείγουσα δράση ενώ μέσω μιας κρίσιμης κατάστασης λόγω της επιδημίας».

Σε παρόμοιο μήκος κύματος, το NSi δήλωσε ότι επί του παρόντος επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση θεμάτων υγείας και οικονομίας. Ωστόσο, δεδομένου ότι ο διάλογος αποτελούσε ανέκαθεν σημαντικό μέρος των δραστηριοτήτων για το κοινό καλό, σκοπεύουν να συμμετάσχουν στις συνομιλίες.

Ο αναπληρωτής αρχηγός της DeSUS, Franc Jurša, δήλωσε στο STA ότι το κόμμα θα συνομιλήσει με τον Damijan, ωστόσο πρώτα πρέπει να συμφωνήσουν εάν κάτι τέτοιο θα συμβεί πριν από το συνέδριο της 28ης Νοεμβρίου ή μετά την εκλογή της νέας ηγεσίας του κόμματος.

Ο Damijan έχει εμφανιστεί ως υποψήφιος πρωθυπουργός, τονίζοντας ωστόσο ότι ήταν πρόθυμος να παραιτηθεί εάν βρεθεί άλλος υποψήφιος. /ibna