Κύπρος: Η πανδημία οι επιθέσεις στη Γαλλία και οι τουρκικές προκλήσεις στο επίκεντρο των παρεμβάσεων Αναστασιάδη στο ΕΣ

Κύπρος: Η πανδημία οι επιθέσεις στη Γαλλία και οι τουρκικές προκλήσεις στο επίκεντρο των παρεμβάσεων Αναστασιάδη στο ΕΣ

Η πανδημία και η διαχείριση στην Κύπρο, οι επιθέσεις στη Γαλλία και οι τουρκικές προκλήσεις ήταν στο επίκεντρο των παρεμβάσεων του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη ο οποίος έλαβε μέρος την Πέμπτη σε τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κατά τη διάρκεια της οποίας οι ηγέτες της ΕΕ προέβησαν σε εκτίμηση της κατάστασης όπως διαμορφώνεται στα Κράτη Μέλη σε σχέση με τον κορωνοϊό και την επιδημιολογική έξαρση που παρατηρείται.

Σύμφωνα με την γραπτή ανακοίνωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κυριάκου Κούσιου, «ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έλαβε μέρος χθες, Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020 σε τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κατά τη διάρκεια της οποίας οι Ηγέτες της ΕΕ προέβησαν σε εκτίμηση της κατάστασης όπως διαμορφώνεται στα Κράτη Μέλη σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού και την επιδημιολογική έξαρση που παρατηρείται.

Υπό το φως των χθεσινών ανακοινώσεων για μερικούς ή ολικούς εγκλεισμούς (lockdown) από ορισμένα Κράτη Μέλη, η συζήτηση επικεντρώθηκε στον συντονισμό για αντιμετώπιση της πανδημίας, στο πλαίσιο προηγούμενης απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τακτικές ανταλλαγές απόψεων μεταξύ των Ηγετών επί του θέματος.  Εκτεταμένη συζήτηση έγινε για τις εργαστηριακές εξετάσεις, την αμοιβαία αναγνώριση αποτελεσμάτων και εντοπισμό διασυνοριακών επαφών, την ανταλλαγή καλών πρακτικών, και την κοινή προσέγγιση μεταξύ των Κρατών Μελών για το θέμα των εμβολίων.

Εκφράζοντας αρχικά τον αποτροπιασμό και λύπη του για τις σημερινές επιθέσεις στη Γαλλία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατά την παρέμβαση του μετέφερε εκ νέου μήνυμα στήριξης και αλληλεγγύης προς τον Πρόεδρο Μακρόν, διαβεβαιώνοντάς τον παράλληλα πως οι απεχθείς αυτές πράξεις πεισμώνουν περαιτέρω την ΕΕ για καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της συλλογικής προσπάθειας και του συντονισμού μεταξύ των Κρατών Μελών και των θεσμών της ΕΕ. Εν συνεχεία, παρουσίασε τα επιδημιολογικά δεδομένα της Κύπρου και επισήμανε την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων για διαχείριση του – όπως διαφαίνεται – δεύτερου κύματος του κορωνοϊού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη όπως δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις γρήγορες εξετάσεις COVID-19 και την αμοιβαία αναγνώρισή τους εντός της ΕΕ. Καθ’ όσον αφορά τα εμβόλια, τόνισε την επιτακτική ανάγκη για γρήγορη ανάπτυξη και διανομή τους. Υπογράμμισε, επίσης, πως κρίνεται ως καίριας σημασίας η συνέχιση της έμπρακτης αλληλεγγύης από την ΕΕ προς αντιμετώπιση των δυσβάστακτων κοινωνικοοικονομικών συνεπειών της κρίσης της πανδημίας.

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις πρόσφατες προκλήσεις της Τουρκίας, ενόψει και της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 10ης και 11ης Δεκεμβρίου, κατά την οποία η τουρκική επιθετικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο θα βρίσκεται εκ νέου στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης των Ευρωπαίων Ηγετών»./ibna