Αλβανία: Το κοινοβούλιο άνοιξε το δρόμο για αλλαγές στον Εκλογικό Κώδικα, δήλωσε ο Balla

Αλβανία: Το κοινοβούλιο άνοιξε το δρόμο για αλλαγές στον Εκλογικό Κώδικα, δήλωσε ο Balla

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Taulant Balla, δήλωσε σε δήλωση προς τα μέσα ενημέρωσης, ότι «το αλβανικό κοινοβούλιο σε μια σωστή άσκηση των υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων του, σήμερα έχει ανοίξει το δρόμο για αλλαγές στον Εκλογικό Κώδικα».

«Η Αλβανία έχει ένα Σύνταγμα, το οποίο έδωσε την ευκαιρία στους πολίτες να ψηφίσουν στις εκλογές της 25ης Απριλίου όχι μόνο για το θέμα, αλλά και για τον υποψήφιο σε κάθε μία από τις λίστες. Από αυτή την άποψη, η Συνέλευση έκανε τη σωστή και μοναδική επιλογή, για να μην βυθίσει τη χώρα σε ένα επικίνδυνο σπιράλ ή κατάστασης νομικού χάους. Η έλλειψη της ενσωμάτωσης των συνταγματικών αλλαγών στον Εκλογικό Κώδικα θα δημιουργούσε ασάφεια δικαίου όσον αφορά τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας της 25ης Απριλίου», είπε.

Ο Balla τόνισε ότι «από αυτή τη στιγμή, τα θεσμικά όργανα που είναι υπεύθυνα για τη διοργάνωση των εκλογών, ξεκινώντας από τον Επίτροπο και όλα τα άλλα όργανα, έχουν τον νέο Εκλογικό Κώδικα για την εφαρμογή και την εγγύηση δίκαιων και δημοκρατικών εκλογών στις 25 Απριλίου.»

Επίσης, ο Μπαλά είπε ότι «ως επί το πλείστον, καλωσορίζαμε και καλωσορίζουμε κάθε είδους σύσταση ή γνώμη που προέρχεται από την Επιτροπή της Βενετίας. Εμείς θα κάνουμε το ίδιο στην περίπτωση αυτή, αν και «Βενετία» ήταν πολύ σαφής στην απάντησή της. Αυτό δεν συνέβη στην περίπτωση επείγουσας γνώμης. Θέλω να πω σε όλους τους Αλβανούς πολίτες ότι η Αλβανία δεν έχει κάνει μια εφεύρεση “αλά Αλβανία”, σχετικά με τον Εκλογικό Κώδικα. Έχουμε ένα από τα καλύτερα μοντέλα στην Ευρώπη για ανοιχτές λίστες. Μεταξύ αυτών θα αξιολογούσα το μοντέλο της Κροατίας, της Τσεχίας, της Αυστρίας, της Ολλανδίας ή της Σουηδίας. Αυτό το μοντέλο έχει έναν συνδυασμό μεταξύ της λίστας που προτείνει το κόμμα και της ευκαιρίας που λαμβάνει κάθε υποψήφιος, για να σπάσει την κατάταξη και να εισέλθει στη λίστα που κερδίζει».

«Πιστεύω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έλαβε μια σαφή απάντηση από το Αλβανικό Κοινοβούλιο. Τον καλώ να εγκαταλείψει την περιττή επισήμανση εις βάρος της Συνέλευσης. Η προσπάθειά του να αναγνωρίσει τη συνέλευση ως παράνομη συνέλευση δεν ισχύει» σημείωσε ο Balla./ibna