Μαυροβούνιο: «Η χώρα μας αναγνωρίστηκε παγκοσμίως για το αντιφασιστικό της πνεύμα», δήλωσε ο Bečić

Μαυροβούνιο: «Η χώρα μας αναγνωρίστηκε παγκοσμίως για το αντιφασιστικό της πνεύμα», δήλωσε ο Bečić

Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου Aleksa Bečić παρευρέθηκε στο διαδικτυακό συνέδριο «Βαλκανικό Φόρουμ κατά του Αντισημιτισμού», το οποίο συνδιοργάνωσε το Κοινοβούλιο της Δημοκρατίας της Αλβανίας σε συνεργασία με το Κίνημα κατά του Αντισημιτισμού και την Εβραϊκή Υπηρεσία για το Ισραήλ.

Απευθυνόμενος στους συνομιλητές του, ο Bečić δήλωσε ότι αυτή η περιφερειακή διάσκεψη αποτελεί ιδανική ευκαιρία για συζήτηση επί αυτού του σημαντικού θέματος, τονίζοντας ότι ο διάλογος αποτελεί την πολιτιστική κληρονομιά του σύγχρονου κόσμου, η οποία αναπτύχθηκε στα θεμέλια του ευρωπαϊκού ανθρωπισμού.

«Ειδικότερα, αποτίω φόρο τιμής στη Δημοκρατία της Αλβανίας, η οποία έθεσε αυτό το σημαντικό ζήτημα, ξεκινώντας έτσι την πολιτική υποστήριξη για αυτές τις δραστηριότητες σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές πλαίσιο, μαζί με άλλες χώρες της περιοχής». «Η αρμονία, η ειρήνη και η αλληλεγγύη ενσαρκώνουν τις θεμελιώδεις αξίες επί των οποίων χαλυβδώνονται οι κοινωνίες μας, και είναι καθήκον μας να τις καλλιεργούμε και να τις βελτιώνουμε», επεσήμανε ο Bečić.

Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου ανέφερε ότι το κράτος του Μαυροβουνίου, το οποίο κληρονομεί τον αντιφασισμό ως κληρονομιά, διατηρεί με υπερηφάνεια την ελευθεριακή του παράδοση.

«Η χώρα μας αναγνωρίστηκε παγκοσμίως για το αντιφασιστικό της πνεύμα, καθώς και για την άνευ προηγουμένου, εθνική εξέγερση της 13ης Ιουλίου, ως η πρώτη χώρα που προσέφερε αντίσταση στην τότε σκλαβωμένη Ευρώπη», υποστήριξε ο Bečić.

Τόνισε ότι το Μαυροβούνιο, ως μια πολυεθνοτική, πολυθρησκευτική και πολυσυλλεκτική κοινότητα, ακολουθεί αποφασιστικά το δρόμο ενάντια στο φασισμό τον 21ο αιώνα, προς την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ολοκλήρωση, σεβόμενη, όπως ανέφερε, τον πλούτο της ποικιλομορφίας που καθιστά τη χώρα αναγνωρίσιμη στην Ευρώπη και ανά τον κόσμο.

Όπως ισχυρίστηκε, αυτές οι καθολικές αξίες και τα επιτεύγματα του αντιφασισμού θεμελιώνουν το σημερινό Μαυροβούνιο, ένα αξιοσέβαστο μέλος του ΝΑΤΟ, ένα μελλοντικό μέλος της ΕΕ και έναν σημαντικό πυλώνα περιφερειακής σταθερότητας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Michael R. Pompeo και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli, μεταξύ άλλων, μίλησαν στη Διάσκεψη.

Στο φόρουμ παρευρέθηκαν επίσης ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Edi Rama, ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Αλβανίας Gramoz Ruci, η Πρόεδρος της Συνέλευσης του Κοσσυφοπεδίου Vjosa Osmani, ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Βόρειας Μακεδονίας Talat Xhaferi, ο Πρόεδρος του Ισραηλινού Κοινοβουλίου Jariv Levin, πληθώρα ανώτερων αξιωματούχων και ακτιβιστές στον παγκόσμιο αγώνα κατά του αντισημιτισμού. /ibna