Κροατία: Ορισμένοι ασθενείς με COVID-19 αποκρύπτουν τις επαφές τους, προειδοποιεί ο Beroš

Κροατία: Ορισμένοι ασθενείς με COVID-19 αποκρύπτουν τις επαφές τους, προειδοποιεί ο Beroš

Ο υπουργός Υγείας της Κροατίας Vili Beroš προειδοποίησε σήμερα ότι ορισμένοι ασθενείς με κορωνοϊό δεν αποκαλύπτουν εξ ολοκλήρου τις επαφές τους στους επιδημιολόγους, γεγονός που περιπλέκει σημαντικά την καταπολέμηση της επιδημίας.

“Η σιωπή, δηλαδή η καταγραφή αποκλειστικά μελών της οικογένειας ως επαφών, οι οποίοι επρόκειτο ούτως ή άλλως να τεθούν σε απομόνωση, ανακύπτει ως ένα όλο και πιο αισθητό πρόβλημα που επιδεινώνει περαιτέρω την εξάπλωση της επιδημίας, και αποτελεί άμεση απειλή για τα ιδρύματα υγείας και το σύστημα, αλλά και για άλλα τμήματα”, τόνισε ο Beroš στη συνεδρίαση της κυβέρνησης.

Υπογράμμισε ιδιαίτερα το πρόβλημα των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων που αποκρύπτουν τις επαφές τους από τους επιδημιολόγους, δηλώνοντας ότι, από τον συνολικό αριθμό 2.776 νέων περιπτώσεων, 2.099 δεν προήλθαν από αυτο-απομόνωση.

“Αυτό είναι ένα καμπανάκι για εξαιρετικά υπεύθυνη συμπεριφορά. Κάνω έκκληση για τήρηση των προβλεπόμενων επιδημιολογικών μέτρων σε κάθε περίπτωση”, προειδοποίησε ο Beroš.

Δήλωσε ότι 13.925 κρούσματα κορωνοϊού έχουν καταγραφεί στην Κροατία τις τελευταίες επτά ημέρες, διευκρινίζοντας ότι ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων στον τομέα της υγείας είναι άρρωστοι ή σε αυτο-απομόνωση, ενώ από την άλλη πλευρά υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός νοσηλευόμενων ασθενών.

Ο Beroš ανακοίνωσε ότι καταγράφηκαν 935 ενεργά περιστατικά και 914 περιστατικά αυτομόνωσης μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, ενώ 980 άτομα νοσηλεύονται, με τον αριθμό να αυξάνεται.

Επεσήμανε ότι η τοπική μετάδοση του ιού βρίσκεται σε έξαρση και ότι καταγράφεται ένας μεγάλος αριθμός επιβεβαιωμένων περιπτώσεων με αρνητική επιδημιολογική ανάμνηση, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορεί να ιχνηλατηθεί η εστία μόλυνσης.

Ο Beroš τόνισε ότι το σύστημα υγείας προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες με αίσθημα του επείγοντος, προσθέτοντας ότι απεστάλη πρόταση στους διευθυντές νοσοκομείων να προσλάβουν νέους φροντιστές, ενώ οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας αναδιανέμονται σε άλλα ιδρύματα σύμφωνα με τις ανάγκες που ανακύπτουν. /ibna