Σλοβενία: Οι επίσκοποι προειδοποιούν για τον «κίνδυνο μιας αυξανόμενης κουλτούρας αδιαφορίας για την ανθρώπινη ζωή»

Σλοβενία: Οι επίσκοποι προειδοποιούν για τον «κίνδυνο μιας αυξανόμενης κουλτούρας αδιαφορίας για την ανθρώπινη ζωή»

Η Επιτροπή για τη Δικαιοσύνη και την Ειρήνη της Διάσκεψης Επισκόπων της Σλοβενίας προειδοποίησε σε δήλωση πριν από την Ημέρα των Αγίων Πάντων ότι υπάρχει κίνδυνος αυξανόμενης κουλτούρας αδιαφορίας για την ανθρώπινη ζωή. Εξέφρασε την υποστήριξή της σε όλους όσους αγωνίζονται για τις ανθρώπινες ζωές εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ επέκρινε μέρος της πολιτικής αντιπολίτευσης.

«Η ζωή υπερισχύει της ιδεολογίας και του αγώνα για εξουσία», σημειώνει η επιτροπή, προσθέτοντας ότι ένα μέρος της αντιπολίτευσης επενδύει πολύ περισσότερη προσπάθεια για να επιστρέψει στην εξουσία παρά για να σώσει ζωές και να διατηρήσει την υγεία των Σλοβένων.

Σε αυτήν την κατάσταση, αυτή είναι μια διεστραμμένη πολιτική πρακτική, επειδή δεν επικεντρώνεται στους ανθρώπους και στο κοινό καλό, αλλά στα συμφέροντα ορισμένων ομάδων», ανέφερε η επιτροπή στη δήλωση που εξέδωσε την Τετάρτη.

Οι πολίτες δικαίως αναμένουν μια διαφορετική προσέγγιση: οι ηγέτες ενώνουν τις δυνάμεις τους σε βασικά ζητήματα και εκφράζουν την ενότητα και την αλληλεγγύη προκειμένου να σώσουν ζωές παρά τη διαφορά διαφορετικών απόψεων και συμφερόντων. «Η προσπάθεια για το κοινό καλό είναι μια κορυφαία εντολή και κανόνας κάθε υπεύθυνης πολιτικής και πολιτικής θέσης».

Μέρος της Aριστεράς αντιπολίτευσης εξέτασε το ζήτημα αυτό, λέγοντας ότι η Καθολική Εκκλησία στη Σλοβενία ​​υπονομεύει τη δική της αξιοπιστία με τέτοιες δηλώσεις.

Το κόμμα Λίστα του Marjan Šarec (LMŠ) εξέφρασε τον «αποτροπιασμό και την απογοήτευσή της από τους αδικαιολόγητους υπαινιγμούς σχετικά με τις κακές προθέσεις της αντιπολίτευσης».

Το κόμμα θα ήθελε η Εκκλησία να ασχοληθεί με την πρωταρχική αποστολή της, αντί να υπονομεύει την αξιοπιστία της με «φτηνή πολιτικοποίηση» και να δείχνει την έλλειψη κατανόησης περί δημοκρατίας και δημοκρατικών διαδικασιών, πρόσθεσε.

Η επιτροπή ανησυχεί επίσης για «συγκατάθεση ή ακόμη και υποκίνηση των διαμαρτυριών της Παρασκευής», λέγοντας ότι οι διαμαρτυρίες σύντομα θα γίνονταν ασήμαντες εάν “δεν είχαν υποστήριξη από τα κύρια δημόσια μέσα ενημέρωσης, πάνω απ’ όλα τη RTV Slovenija”.

Η Αριστερά είπε ότι η δήλωση αντιπροσώπευε έναν ιδεολογικό αγώνα ενάντια στους διαδηλωτές, το RTV Slovenija και την αντιπολίτευση.

«Με τέτοιες κινήσεις, η ηγεσία της Σλοβενικής Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας βλάπτει κυρίως τους πιστούς και την ίδια την Εκκλησία, καθώς τέτοιες διχαστικές δηλώσεις αντηχούν μόνο ως επέκταση του κυβερνώντος κόμματος SDS», πρόσθεσε.

Η επιτροπή ανησυχεί επίσης γι’ αυτό που θεωρεί ως έλλειψη αντίδρασης από την κοινή γνώμη αναφορικά με την υποκίνηση βίας και δολοφονιών πολιτικών αντιπάλων.

«Η κουλτούρα του θανάτου –όπως ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ περιέγραψε ως αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή– αντικατοπτρίζεται με έναν ιδιαίτερο τρόπο από τη στάση ενός μέρους των πολιτικών μας απέναντι στην αξιοπρεπή ταφή των θυμάτων που βρέθηκαν στους τάφους του πολέμου και των μεταπολεμικών μαζικών δολοφονιών που διαπράχθηκαν από Κομμουνιστές επαναστάτες».

Η επιτροπή σημείωσε επίσης ότι η Ημέρα των Αγίων Πάντων δεν θα τιμηθεί με θρησκευτικές εκδηλώσεις./ibna