Σλοβενία: Παραμένει ο κίνδυνος απώλειας 5000 θέσεων εργασίας σύμφωνα με αναλυτή του GZS

Σλοβενία: Παραμένει ο κίνδυνος απώλειας 5000 θέσεων εργασίας σύμφωνα με αναλυτή του GZS

Σύμφωνα με αναλυτή από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (GZS), περίπου 5.000 θέσεις εργασίας κινδυνεύουν να χαθούν μέχρι το τέλος του έτους ως αποτέλεσμα της κρίσης του κορωνοϊού, παρά τα μέτρα τόνωσης της κυβέρνησης που έχουν προστατεύσει τη συντριπτική πλειονότητα των θέσεων εργασίας.

Η Υπουργός Εργασίας, Οικογένειας, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών Janez Cigler Kralj πρόσφατα αξιολόγησε ότι τα μέτρα στήριξης, τα οποία εφαρμόστηκαν μέσω διαδοχικών πακέτων στήριξης, έχουν συμβάλει στη διατήρηση σχεδόν 300.000 θέσεων εργασίας.

Ο αναλυτής της GZS Bojan Ivanc υποστήριξε αυτόν τον ισχυρισμό για το STA, λέγοντας ότι “τα ισχύοντα κρατικά μέτρα μειώνουν τον αριθμό των θέσεων εργασίας που βρίσκονται σε κίνδυνο”.

Ωστόσο, υπό το φως της επίσημης κήρυξης της επιδημίας για δεύτερη φορά, ο Ivanc φοβάται ότι ορισμένες εταιρείες στον τομέα των υπηρεσιών θα αναγκαστούν να καταφύγουν σε απολύσεις. Ορισμένες σταθερές δαπάνες παραμένουν, ενώ υπάρχει επίσης η πεποίθηση ότι η πανδημία μπορεί να αποδειχθεί μακροχρόνια, επηρεάζοντας αρνητικά τις επιχειρήσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα.

“Εκτιμούμε ότι περίπου 5.000 θέσεις εργασίας θα τεθούν σε κίνδυνο σε μια περίοδο τριών μηνών, παρά τα υφιστάμενα μέτρα”, εξήγησε ο Ivanc.

Ορισμένες εταιρείες θα αυξήσουν πιθανώς την απασχόληση μόλις αποκατασταθεί η ζήτηση για τις υπηρεσίες τους. Ο Ivanc είπε ότι πρόκειται κυρίως για εταιρείες που απασχολούν λιγότερο εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό.

Τάσσεται υπέρ των περιοριστικών μέτρων, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητα για την καταπολέμηση της επιδημίας, ωστόσο “η άλλη πλευρά του νομίσματος είναι ότι βλάπτουν επίσης τις οικονομικές δραστηριότητες, ειδικά εκείνες που δεν μπορούν να προσαρμοστούν στα περιοριστικά μέτρα ή εκείνες όπου ο φόβος αποθαρρύνει τους καταναλωτές από τη χρήση της υπηρεσίας”.

Ο Ivanc βλέπει επίσης τον κίνδυνο επιδείνωσης της μεταποίησης, όπου πολλές απώλειες που καταγράφηκαν κατά την εαρινή απαγόρευση κυκλοφορίας αντισταθμίστηκαν αργότερα. Μια πτώση στον τομέα θα μπορούσε να προκύψει ως αποτέλεσμα λιγότερων παραγγελιών εξαγωγής και δυσκολότερης πρόσβασης στην εργασία λόγω του Covid-19.

Αν και δεν έχει ακόμη νέα στοιχεία σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων και των παραγγελιών, ο Ivanc πιστεύει ότι οι προοπτικές επιδεινώνονται για τους εμπορικούς εταίρους της Σλοβενίας, και ως εκ τούτου αναμένεται να αρχίσει να εμφανίζεται αρνητική επιρροή σε δύο έως τρεις μήνες.

Από την άλλη πλευρά, παραμένει πεπεισμένος ότι, εάν οι συνθήκες συνεχίσουν να επιδεινώνονται στους βασικούς εμπορικούς εταίρους της Σλοβενίας και σε άλλες εξαγωγικές αγορές κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι εμπλεκόμενες χώρες θα επιμείνουν με μέτρα τόνωσης. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διασφαλίσει ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει σε ιστορικά χαμηλά, υποστήριξε.

Ο Ivanc ανέφερε επιπλέον μερικά ακόμη μέτρα που θα πρότεινε στην κυβέρνηση. Σε αυτά περιλαμβάνεται η απλούστευση του καθεστώτος κρατικών εγγυήσεων για τραπεζικά δάνεια και η επιδότηση μέρους του πάγιου κόστους για εταιρείες που επηρεάζονται δυσανάλογα.

“Προτείνουμε επίσης να επωμιστεί ξανά το ταμείο δημόσιας ασφάλισης υγείας ZZZS το κόστος της αναρρωτικής άδειας για τις πρώτες 30 ημέρες απουσίας”, προσέθεσε. /ibna