Μαυροβούνιο: Ανταπόκριση των περισσότερων κομμάτων για τα ονόματα των υποψήφιων Υπουργών

Μαυροβούνιο: Ανταπόκριση των περισσότερων κομμάτων για τα ονόματα των υποψήφιων Υπουργών

Αν και αναγκάστηκε να απευθύνει προειδοποίηση προς τα κόμματα χθες για να λάβει με τα ονόματα των υποψηφίων για τις υπουργικές θέσεις στη νέα κυβέρνηση του Μαυροβουνίου, ο υποψήφιος πρωθυπουργός Ζdravko Krivokapić ανακοίνωσε σήμερα ότι ήταν αισιόδοξος με την πρόοδο στη διαμόρφωση της Κυβέρνησης. Προσέθεσε ότι ορισμένοι συνεργάτες του συνασπισμού δεν είχαν ακόμη υποβάλει πρόταση για υποψηφίους για τα προσφερόμενα τμήματα, ωστόσο η πλειοψηφία το είχε πράξει.

“Αν και ορισμένοι συνεργάτες του συνασπισμού δεν υπέβαλαν πρόταση για υποψηφίους για τα προσφερόμενα τμήματα ως απάντηση στην πρωτοβουλία μου, η πρόοδος που σημειώθηκε στη διαμόρφωση της κυβέρνησης είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική, ειδικά το γεγονός ότι οι συνασπισμοί γενικά δέχονται ότι κυρίως εμπειρογνώμονες πρέπει να ηγούνται τα τμήματα”, δήλωσε ο Krivokapić στο Twitter.

Τόνισε ότι δεν είχε αλλάξει τη θέση του όσον αφορά την υποχρέωση όλων των υποψήφιων υπουργών στη νέα κυβέρνηση να υποβληθούν σε εξέταση αρμοδιοτήτων για τη θέση για την οποία προτάθηκαν.

“Αυτό δεν αποκλείει τη συμμετοχή πολιτικών στην κυβέρνηση εάν το βιογραφικό τους καλύπτει την επάρκεια για την προτεινόμενη θέση”, δήλωσε ο Krivokapić.

Το Δημοκρατικό Μέτωπο και το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα δήλωσαν την Τρίτη ότι είχαν αποδεχτεί κατ ‘αρχήν την προσφορά του Krivokapić, η οποία προβλέπει ότι το κόμμα και η πολιτική συμμαχία θα έχουν οκτώ υπουργεία και μία θέση Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης.

Η απάντηση των προέδρων της Νέας Σερβικής Δημοκρατίας (NSD), του Κινήματος για την Αλλαγή (PZP), του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (DNP) και του SNP, Andrija Mandić, Nebojša Medojević, Milan Knežević και Vladimir Joković αντίστοιχα, αναφέρει ότι αυτά τα κόμματα θα ξεκινήσουν τη διαδικασία εσωτερικού κόμματος για τον έλεγχο τέτοιων αποφάσεων και την πιθανή εκλογή του προσωπικού τους σε αυτές τις θέσεις.

Ο αρχηγός του URA, Dritan Abazović, πιστεύει ότι η ιδέα μιας κυβέρνησης εμπειρογνωμώνων είναι η καλύτερη λύση και ότι δεν υπάρχει συζήτηση για τον τομέα της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Εσωτερικών.

“Εμμένουμε στη συμφωνία και σεβόμαστε τις αρχές. Δεν θα επιτρέψουμε τη διακύβευση των εθνικών συμφερόντων του Μαυροβουνίου”, δήλωσε ο Abazović. /ibna