Κροατία: Ολοκληρώθηκε η θητεία της Προεδρίας της Στρατηγικής του Δούναβη

Κροατία: Ολοκληρώθηκε η θητεία της Προεδρίας της Στρατηγικής του Δούναβη

«Τα κράτη της περιοχής του Δούναβη διαφέρουν σημαντικά, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η στρατηγική του Δούναβη χρειάζεται έργα που θα βελτιώσουν την κοινωνική και οικονομική εικόνα και θα δημιουργήσουν πιο ισορροπημένες περιοχές από την άποψη της ανάπτυξής τους», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας Gordan Grlić Radman κατά την έναρξη των εργασιών την κοινοβουλευτική τηλεδιάσκεψη των Στρατηγικών του Δούναβη, με φετινό θέμα «Έξυπνες λύσεις για αειφόρο ανάπτυξη».

Το κροατικό κοινοβούλιο μαζί με τον Marko Pavić, πρόεδρο της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φιλοξένησαν την έβδομη κοινοβουλευτική διάσκεψη της στρατηγικής της ΕΕ για την περιοχή του Δούναβη, στο πλαίσιο της κροατικής Προεδρίας αυτής της στρατηγικής. Αυτό το συνέδριο σηματοδότησε την ολοκλήρωση της κροατικής προεδρίας, την οποία ανέλαβε η Σλοβακία.

«Τα κράτη της περιοχής του Δούναβη διαφέρουν σημαντικά όσον αφορά την καινοτομία, την κοινωνική πρόοδο και την οικονομική ανάπτυξη. Επομένως, υπάρχει ανάγκη για έργα που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις θέσεις εργασίας, να συμβάλουν στην ανάπτυξη και να βελτιώσουν τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, καθώς και να δημιουργήσουν πιο ανθεκτικές και ισορροπημένες περιφέρειες», είπε ο υπουργός Grlić Radman.

«Για αιώνες, ο Δούναβης αποτελούσε σταυροδρόμι που συνέδεε την Κεντρική με την Ανατολική Ευρώπη, που συνδέει 100 εκατομμύρια ανθρώπους στην περιοχή του Δούναβη, όπου οι οικονομικοί, κοινωνικοί και πολιτιστικοί δεσμοί επηρεάζουν την καθημερινή τους ζωή», δήλωσε ο Grlić Radman, επικεφαλής της Επιτροπής του Δούναβη.

Εξήγησε ότι η πανδημία του κορωνοϊού, με όλες τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειές της που δεν είναι ακόμη πλήρως εμφανείς, κατέδειξε «πόσο δημιουργικοί είμαστε και σε ποιο βαθμό είμαστε ικανοί να δράσουμε γρήγορα».

«Σήμερα, είμαστε πιο συνδεδεμένοι και αλληλεξαρτώμενοι από ποτέ. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, οι χώρες μας επηρεάστηκαν έντονα από το νέο κύμα κορωνοϊού. Δεν γνωρίζουμε ακόμη την ακριβή έκταση της πανδημίας, αλλά μπορούμε να εκτιμήσουμε θα είναι μεγάλη και μακροπρόθεσμη», είπε.

Ο Grlić Radman υπενθύμισε ότι στο ένατο ετήσιο φόρουμ της Στρατηγικής για τον Δούναβη, που συζητήθηκε πρόσφατα, όταν συζητήθηκε το νέο επταετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ, υποστηρίχθηκαν κοινά έργα που προωθούν την αειφόρο ανάπτυξη, την ψηφιοποίηση και την καινοτομία. Τα θέματα της δημόσιας υγείας βρέθηκαν επίσης στο επίκεντρο.

Η στρατηγική του Δούναβη αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των κρατών της λεκάνης απορροής του Δούναβη και αποτελείται από 14 χώρες: Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Ουγγαρία, Μολδαβία, Γερμανία (Βαυαρία, Βάδη-Βυρτεμβέργη), Ρουμανία, Σλοβακία, Σερβία, Ουκρανία, Τσεχία Δημοκρατία, Σλοβενία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Μαυροβούνιο. /ibna