Βόρεια Μακεδονία: Zaev και Shahpaska χαιρέτισαν την έγκριση του νόμου για την πρόληψη και την προστασία κατά των διακρίσεων

Βόρεια Μακεδονία: Zaev και Shahpaska χαιρέτισαν την έγκριση του νόμου για την πρόληψη και την προστασία κατά των διακρίσεων

Ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev και η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής Jagoda Shahpaska χαιρέτισαν την έγκριση του νόμου για την πρόληψη και την προστασία κατά των διακρίσεων, ο οποίος ήταν μία από τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, μετά την κατάργηση αυτού του νόμου από το Συνταγματικό Δικαστήριο τον Μάιο, επειδή ψηφίστηκε χωρίς την απαιτούμενη πλειοψηφία. Ο νόμος ήταν μια από τις βασικές προϋποθέσεις που άνοιξαν το δρόμο για την Βόρεια Μακεδονία στην πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

«Η χώρα προχωρά! Μία κοινωνία για όλους, τόσο στο καλό όσο και σε κρίση, διαρκώς, από εδώ και στο εξής, που διέπεται από έναν νέο νόμο για την πρόληψη και την προστασία κατά των διακρίσεων που εγγυάται την ισότητα για όλους », έγραψε ο Πρωθυπουργός Zoran Zaev στο προφίλ του στο Facebook με την ευκαιρία της έγκρισης του νόμου.

«Οι Σοσιαλδημοκράτες, οι προοδευτικές δυνάμεις στη χώρα και η κοινωνία των πολιτών», προσθέτει ο Zaev, αγωνίστηκαν για τον πολυαναμενόμενο νόμο για την πρόληψη και την προστασία κατά των διακρίσεων.

«Τα μέλη των περιθωριοποιημένων κοινοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, είναι ίσοι ενώπιον του νόμου με όλους τους άλλους πολίτες. Με την έναρξη ισχύος (του νόμου), κάθε πολίτης θα γνωρίζει ότι είναι ασφαλής στη χώρα του και ότι θα είναι σε θέση να διασφαλίσει τα δικαιώματά του, που κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα. Συγχαρητήρια σε όλους τους ενεργούς πολίτες που αγωνίστηκαν σταθερά για αυτήν την επιτυχία, έγραψε ο πρωθυπουργός στο Facebook.

Η υπουργός Shahpaska δήλωσε ότι αυτός ο νόμος είναι εξαιρετικά σημαντικός για τους πολίτες

«Η Εθνοσυνέλευση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας με 70 ψήφους υπέρ “υιοθέτησε” τον Νόμο για την Πρόληψη και την Προστασία από τις Διακρίσεις. Η υιοθέτηση αυτού του νόμου είναι εξαιρετικά σημαντική, ειδικά για τους πολίτες, έγραψε σήμερα η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής Jagoda Shahpaska στο προφίλ της στο Facebook μετά την έγκριση του νόμου.

Σύμφωνα με την Shahpaska, ορίζει σαφώς τους λόγους διακρίσεων, συμπεριλαμβανομένου του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

«Ταυτόχρονα», γράφει η Υπουργός, «ρυθμίζει το έργο της Επιτροπής Πρόληψης και Προστασίας κατά των Διακρίσεων, ως ανεξάρτητο όργανο αποτελούμενο από επαγγελματίες στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ισότητας και της μη διάκρισης»./ibna