Σερβία: Παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων, ψήφος εμπιστοσύνης και ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης

Σερβία: Παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων, ψήφος εμπιστοσύνης και ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης

Ο Πρόεδρος της Σερβικής Εθνοσυνέλευσης, Ivica Dačić, συγκάλεσε την πρώτη ειδική σύνοδο του Κοινοβουλίου για σήμερα, με ένα θέμα στην ημερήσια διάταξη – την εκλογή της κυβέρνησης και την ορκωμοσία του πρωθυπουργού και των μελών της κυβέρνησης της Σερβίας.

Η έναρξη της συνόδου έχει προγραμματιστεί για τις 10:00 π.μ.(τοπική ώρα), όπως ανακοινώθηκε από τη Εθνοσυνέλευση της Σερβίας.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Συνέλευσης της Σερβίας, η εντολοδόχος για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, Ana Brnabić, θα παρουσιάσει τις προγραμματικές της δηλώσεις και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Η ορκωμοσία της προέδρου και των μελών της κυβέρνησης περιλαμβάνεται επίσης στην ημερήσια διάταξη της έκτακτης συνόδου του κοινοβουλίου, η οποία σηματοδοτεί επίσημα την έναρξη της θητείας τους.

Μετά τη συζήτηση στο κοινοβούλιο, αναμένεται ψηφοφορία και όρκος, η οποία έχει ως εξής:

«Ορκίζομαι πίστη στη Δημοκρατία της Σερβίας και με την τιμή μου δεσμεύομαι να τηρήσω το Σύνταγμα και το νόμο, ότι θα εκπληρώσω το καθήκον ενός μέλους της κυβέρνησης ευσυνείδητα, υπεύθυνα και αφοσιωμένα και θα δεσμευτώ για τη διατήρηση του Κοσσυφοπεδίου και της Μετόχια εντός της Δημοκρατίας της Σερβίας.»

Η σερβική κυβέρνηση αποτελείται από 21 Υπουργεία, συμπεριλαμβανομένων των τριών νέων τα οποία αφορούν τη φροντίδα του χωριού, την οικογένεια και τη δημογραφία, καθώς και τα δικαιώματα του ανθρώπου και των μειονοτήτων και τον κοινωνικό διάλογο, καθώς και δύο υπουργούς χωρίς χαρτοφυλάκια.

Χθες, η Συνέλευση της Σερβίας ενέκρινε τον Νόμο περί Υπουργείων, ο οποίος αποτελεί προϋπόθεση για τη σύσταση της νέας κυβέρνησης της Σερβίας και, σύμφωνα με την πράξη αυτή, η νέα κυβέρνηση θα έχει 21 υπουργεία και σχεδόν οι μισοί από τους υπουργούς θα είναι γυναίκες.

Σύμφωνα με την πρόταση της ορισθείσας πρωθυπουργού Ana Brnabić, η νέα κυβέρνηση θα περιλαμβάνει επίσης τον προηγούμενο εταίρο τους, το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Σερβίας του Ivica Dačić, καθώς και τη Σερβική Πατριωτική Συμμαχία – SPAS του Aleksandar Šapić.

Εννέα υπουργοί παραμένουν από το προηγούμενο υπουργικό συμβούλιο με Πρωθυπουργό την Brnabić, με ορισμένους από αυτούς απλά άλλαξαν Υπουργεία.

Η νέα κυβέρνηση θα έχει περιορισμένη διάρκεια καθώς οι πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν το αργότερο στις 3 Απριλίου 2022, μαζί με τις τακτικές προεδρικές εκλογές./ibna