Τουρκία: Η οικονομική εμπιστοσύνη αυξήθηκε τον Οκτώβριο

Τουρκία: Η οικονομική εμπιστοσύνη αυξήθηκε τον Οκτώβριο

Ο δείκτης εμπιστοσύνης ανήλθε στο 92,8 τον Οκτώβριο, αυξημένος κατά 4,8% έναντι του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία την Τετάρτη.

Ο δείκτης αυξήθηκε κατά 4,8% και έφτασε τα 92,8 τον Οκτώβριο, από 88,5 τον Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο (TurkStat).

«Αυτή η αύξηση του δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης οφείλεται στις αυξήσεις του πραγματικού τομέα (μεταποιητική βιομηχανία), των υπηρεσιών, του λιανικού εμπορίου και των δεικτών εμπιστοσύνης των κατασκευών”, σημειώνει η TurkStat.

Μεταξύ των δευτερευόντων δεικτών, οι δείκτες υπηρεσιών και πραγματικών τομέων παρουσίασαν τις υψηλότερες αυξήσεις από μήνα σε μήνα τον Οκτώβριο με 6,4% και 3,8%, αντίστοιχα.

Οι δείκτες λιανικού εμπορίου αυξήθηκαν κατά 1,7% και ο δείκτης κατασκευών αυξήθηκε κατά 0,6%, ενώ μόνο ο δείκτης εμπιστοσύνης των καταναλωτών σημείωσε πτώση με 0,1% αυτόν τον μήνα.

Ο δείκτης εμπιστοσύνης των καταναλωτών, που υπολογίζεται από τα αποτελέσματα της έρευνας, αξιολογείται εντός εύρους 0-200, δείχνοντας μια αισιόδοξη προοπτική όταν ο δείκτης είναι πάνω από 100, και ένας απαισιόδοξος όταν είναι κάτω.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Berat Albayrak αξιολόγησε τα στοιχεία του δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης για τον Οκτώβριο στο λογαριασμό του στο Twitter

«Σε αντίθεση με εκείνους που είναι διαφορετικοί με πολιτικά κίνητρα και προσπαθούν να δημιουργήσουν μια αντίληψη με τη φήμη της χρεοκοπίας, η εμπιστοσύνη αυξάνεται στην οικονομία μας. Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης, ο οποίος ήταν 88,5 το Σεπτέμβριο, αυξήθηκε κατά 4,8% τον Οκτώβριο και έφτασε το 92,8.»/ibna