Ακύρωση της επίσκεψης Lavrov στη Β-Ε

Ακύρωση της επίσκεψης Lavrov στη Β-Ε

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov ιχνηλατήθηκε ως επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19, και αναγκάστηκε να ακυρώσει όλες τις επερχόμενες συναντήσεις και δραστηριότητες του, καθώς τέθηκε σε αυτό-απομόνωση.

Αυτή η εξέλιξη δεν αποδείχθηκε διόλου καλοδεχούμενη στη Σερβία, ενώ στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη οι αντιδράσεις διίσταντο, καθώς ανέκυψε ένα εθνικό σχίσμα. Τα μέλη της Κροατικής και Βοσνιακής Προεδρίας της Β-Ε μπορούν να χαλαρώσουν, καθώς ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δεν θα επισκεφθεί το Ανατολικό Σεράγεβο (μέρος του Σεράγεβο που ανήκει στη Δημοκρατία Σέρπσκα σύμφωνα με την Ειρηνευτική Συμφωνία του Ντέιτον), η οποία θα ακολουθούνταν από χωριστή συνάντηση με την ηγεσία της Δημοκρατίας Σέρπσκα.

Ως εκ τούτου, ο Željko Komšić (κροατικό μέλος) και ο Šefik Džaferović (βοσνιακό μέλος), τύχης και κορωνοϊού θελόντων, απέφυγαν να συναντηθούν με το Σερβικό μέλος Milorad Dodik στη στιγμή της νίκης του.

Ειδικότερα, ο Dodik είχε δηλώσει εκ των προτέρων ότι θα επικοινωνούσε στον Lavrov τις απόψεις του για τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη. «Για εμένα προσωπικά, η επίσκεψή του στη Δημοκρατία Σέρπσκα είναι πιο σημαντική από την επίσκεψή του στην Προεδρία της Β-Ε. Ο Lavrov είναι σύμμαχος της Δημοκρατίας Σέρπσκα, είναι υπουργός εδώ και πολλά χρόνια, και πριν από αυτό ήταν ο πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη και κατανοεί τις λεπτομέρειες των προβλημάτων στη Β-Ε, και είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ανθρώπους που αφουγκράζονται τα ψιλά γράμματα», είπε ο Dodik σε δημοσιογράφους στη Μπάνια Λούκα.

Το Σερβικό μέλος της Προεδρίας της Β-Ε δήλωσε ότι η Ρωσία διαβάζει πολύ προσεκτικά τις αναφορές που διαβιβάζει η Δημοκρατία Σέρπσκα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, και επεσήμανε αυτά τα στοιχεία.

«Θα ενημερώσουμε τον Lavrov για την κατάσταση όπως την βλέπουμε. Πιστεύουμε ότι η Β-Ε είναι μια λανθασμένη χώρα επί του παρόντος και όλες οι προσπάθειες που επενδύθηκαν δεν απέδωσαν κανένα αποτέλεσμα. Εάν αποτύχει μια μαζική στρατιωτική, οικονομική και πολιτική παρέμβαση της Διεθνούς Κοινότητας, τι θα μπορούσαν να κάνουν τώρα;», αναρωτήθηκε ο Dodik.

Ο Dodik πρoσεθεσε ότι είναι υψίστης σημασίας να επιτευχθεί συμφωνία και να διατηρηθούν τα αρχικά συμπεράσματα της Συμφωνίας του Ντέιτον, τονίζοντας ότι δεν τασσόταν υπέρ διάφορων «περιπετειών» γύρω από τη Συμφωνία του Ντέιτον.

Πλέον, μετά την ακύρωση της επίσκεψης από το Lavrov, ο Dodik δεν έχει κανέναν να εκφράσει τη γνώμη του. Όλοι το γνωρίζουν ήδη στη Β-Ε. /ibna