Dimitrov: Η λήψη γαλλικής υποστήριξης δεν είναι εύκολη

Dimitrov: Η λήψη γαλλικής υποστήριξης δεν είναι εύκολη

Η γαλλική υποστήριξη στο πλαίσιο της επιτυχούς ολοκλήρωσης της ευρωπαϊκής μας ιστορίας φέτος, ήταν το κεντρικό θέμα της σημερινής συνάντησης του αναπληρωτή πρωθυπουργού για θέματα ευρωπαϊκών υποθέσεων, Nikola Dimitrov με τον υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο γαλλικό Υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών, Clement Beaune στο Παρίσι.

«Η βασική γαλλική υποστήριξη που εκφράζεται μέσω της ανανεωμένης προσέγγισης των διαπραγματεύσεων, είναι ένα άλλο σημαντικό στοιχείο της βασικής περιόδου για την έγκριση του εγγράφου που θα επιτρέψει την έναρξη της διαδικασίας διαπραγματεύσεων φέτος. Ένα στοιχείο που μας δίνει το δικαίωμα να πιστέψουμε στην επιτυχία που χρειάζεται η Ευρώπη, δήλωσε ο Dimitrov, ο οποίος ξεκίνησε τη διήμερη επίσκεψή του στη Γαλλία με τη συνάντηση με τη Beaune, στην πρώτη του επίσημη συνάντηση μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στη Βόρεια Μακεδονία.

Τονίζοντας τον ρόλο της Γαλλίας ως έναν από τους πυλώνες της Ένωσης, ο Dimitrov τόνισε ότι όσο πιο γρήγορα τα κράτη μέλη καταλήξουν σε συναίνεση για το πλαίσιο διαπραγμάτευσης, τόσο πιο γρήγορα θα ξεκινήσουμε την τελευταία φάση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και την επιτυχή μεταμόρφωση της κοινωνίας μας.

«Με αυτόν τον τρόπο, θα αποσταλεί ένα θετικό μήνυμα στην περιοχή ότι ο εξευρωπαϊσμός είναι ο μόνος τρόπος για να ενισχυθούν διεξοδικά οι δημοκρατικές διαδικασίες και να καταστεί δυνατή η οικονομική ανάπτυξη και η ανάπτυξη, και έτσι να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Dimitrov από το Παρίσι.

Dimitrov και Beaune δήλωσαν από κοινού ότι η υιοθέτηση του πλαισίου και η διεξαγωγή της πρώτης Διακυβερνητικής Διάσκεψης θα εκτιμηθούν όλες οι προσπάθειες και οι επιτυχίες που έχουμε επιτύχει κατά την τελευταία περίοδο όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και όσον αφορά το κλείσιμο των διμερών ζητημάτων με γείτονες, επίτευξη της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και την επιτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της.

Η γαλλική πλευρά επιβεβαίωσε την ετοιμότητά της να βοηθήσει στην πραγματοποίηση της αμοιβαίας επιτυχίας και ότι οι διαπραγματεύσεις θα ακολουθήσουν τη νέα μεθοδολογία που θα συμβάλει στην ενίσχυση της πολιτικής διάστασης και της προβλεψιμότητας της διαδικασίας.

«Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση με τον Γάλλο Υπουργό Ευρώπης, Clement Beaune. Δεν είναι εύκολο να λάβετε τη γαλλική υποστήριξη και νομίζω ότι η Βόρεια Μακεδονία το αξίζει. Κατά κάποιο τρόπο, έχουμε κοινό συμφέρον βασισμένο στη νέα μεθοδολογία, η οποία θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης, το οποίο βρίσκεται τώρα υπό διαπραγμάτευση στο τραπέζι των Βρυξελλών μεταξύ των κρατών μελών, και για να ξεκινήσει επιτέλους η διαδικασία προσχώρησης, δουλεύοντας στο εσωτερικό για να προτείνουμε επιχειρήματα έχουμε πάντα την υποστήριξη του Παρισιού. «Νομίζω ότι έχουμε τη θέση μας στο όραμα της Γαλλίας για το μέλλον της Ευρώπης», δήλωσε ο Dimitrov.

Από την πλευρά του, ο Beaune τόνισε ότι η νέα μεθοδολογία είναι περιεκτική και απαιτεί πολύ περισσότερα, αλλά η διαδικασία γίνεται πιο διαφανής και θα αντισταθμίσει καλύτερα τις προσπάθειες για τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα σημειωθεί πρόοδος στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης τον Δεκέμβριο.

«Είμαι ευτυχής που καλωσορίζω σήμερα στο Παρίσι τον Nikola Dimitrov, Αντιπρόεδρο της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, με τον οποίο καλλιεργήσαμε από καιρό τις εργασιακές σχέσεις για τη βελτίωση της κατάστασης και των ευρωπαϊκών μας συνομιλιών. Έχουμε ορίσει μια νέα μεθοδολογία για τις διαπραγματεύσεις προσχώρησης, η οποία είναι εκτεταμένη και απαιτεί πολύ περισσότερα, αλλά στην οποία η διαδικασία είναι πιο διαφανής και η οποία θα αντισταθμίσει καλύτερα τις προσπάθειες για τις υλοποιημένες μεταρρυθμίσεις. Γνωρίζω ότι ο Nikola Dimitrov έχει δεσμευτεί πολύ στην εφαρμογή και επιτάχυνση αυτών των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες είναι απαραίτητες στην ευρωπαϊκή πορεία. Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να σημειώσουμε πρόοδο σε αυτήν τη διαδικασία τον Δεκέμβριο και ανυπομονώ να συνεργαστώ και συχνά επειδή είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον μας να ενισχύσουμε την Ευρώπη, να ενισχύσουμε την περιοχή και να σταθεροποιήσουμε την κοινή μας ασφάλεια τα επόμενα χρόνια. «Είναι ένα μακροπρόθεσμο έργο που θα οικοδομήσουμε μαζί και είμαι χαρούμενος που θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε», δήλωσε ο Beaune./ibna