Μαυροβούνιο: Έκκληση Krivokapić να κατατεθούν τα ονόματα των υποψήφιων Υπουργών

Μαυροβούνιο: Έκκληση Krivokapić να κατατεθούν τα ονόματα των υποψήφιων Υπουργών

Χθες το βράδυ, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Zdravko Krivokapić απέστειλε επιστολή στους εκπροσώπους της κυβερνητικής πλειοψηφίας, προτρέποντάς τους να υποβάλουν τα ονόματα των υποψήφιων υπουργών για τα υπουργεία που έχουν ανατεθεί σε κάθε κόμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την εφημερίδα Dan, στην επιστολή του ο Krivokapić σημειώνει ότι, εάν τα κόμματα δεν υποβάλουν τα ονόματα τις επόμενες ημέρες, ο υποψήφιος πρωθυπουργός θα προχωρήσει με τη δική του πρόταση της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την Dan, όλα αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες.

Χθες, η ομάδα του Krivokapić ανακοίνωσε ότι περιμένουν ακόμη ορισμένες απαντήσεις αναφορικά με την πρόταση για διανομή αρμοδιοτήτων στη νέα κυβέρνηση.

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να ολοκληρώσει το σχηματισμό της κυβέρνησης μέχρι τα μισά του επόμενου μήνα. Μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες από την Dan αναφέρουν ότι ο Krivokapić θα εξαγγήλει διάγγελμα σχετικά με αυτό το ζήτημα έως το τέλος της εβδομάδας.

Η ομάδα του Krivokapić εξήγησε ότι οι προτάσεις για την κατανομή των υπουργείων είχαν σταλεί στους συνασπισμούς και αναμένουν ακόμη ορισμένες απαντήσεις εντός της προθεσμίας που έχουν ορίσει.

“Μετά από αυτό, θα ακολουθήσει η τελική πρόταση του εντολοδόχου πρωθυπουργού για τη σύνθεση της πρώτης δημοκρατικής κυβέρνησης στην ιστορία του Μαυροβουνίου, η οποία θα κατατεθεί στη Συνέλευση για ψηφοφορία. Η πρόθεσή μας είναι να ψηφιστεί η κυβέρνηση εντός της προθεσμίας που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ομάδας.

Η ομάδα του επιβεβαίωσε ακόμη ότι ο εντολοδόχος πρωθυπουργός πραγματοποίησε συνομιλίες με τους ηγέτες του DF και άλλους αρχηγούς των συνασπισμών που κέρδισαν τις προηγούμενες ημέρες, αλλά απέφυγε να αποκαλύψει περαιτέρω λεπτομέρειες, ανακοινώνοντας ότι θα το πράξουν λείαν συντόμως.

Ο πολιτικός αναλυτής Sergej Sekulović επισημαίνει ότι ο εντολοδόχος πρωθυπουργός είναι ο κατ’ εξοχήν υπεύθυνος για το έργο της κυβέρνησης, οπότε πρέπει να του δοθεί κάποιος χώρος για να πραγματοποιήσει ελιγμούς προκειμένου να υλοποιήσει την ιδέα και το όραμά του.

“Εάν ο πρωθυπουργός περιορίζεται στο βαθμό που δεν μπορεί να ενεργήσει, τότε το αξίωμα παύει να είναι αυτό του πρωθυπουργού”, δήλωσε ο Sekulović, απευθυνόμενος στα ΜΜΕ του Μαυροβουνίου.

Πιστεύει ότι ο Krivokapić θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά το ερώτημα παραμένει πόσο αυτή θα διαρκέσει.

“Πιστεύω ότι το πρωταρχικό πρόβλημα μεταξύ του Krivokapić και του ηγέτη του DF είναι η πιθανότητα ένα κόμμα με επικεφαλής τον Krivokapić να αποκτήσει σημαντική υποστήριξη. Ορισμένες δημοσκοπήσεις και έρευνες δείχνουν ότι ο Krivokapić είναι πολύ δημοφιλής στην κοινωνία του Μαυροβουνίου”, ισχυρίστηκε ο Sekulović. /ibna