Βουλγαρία: Το προσχέδιο του προϋπολογισμού συμμορφώνεται με την πανδημία

Βουλγαρία: Το προσχέδιο του προϋπολογισμού συμμορφώνεται με την πανδημία

«Σε δύσκολους χρόνους, όταν συσσωρεύεται πανδημική, κοινωνική και οικονομική κρίση, μόνο το κράτος μπορεί να βοηθήσει», τόνισε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Tomislav Donchev στην ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ο Donchev, μαζί με την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής Denitsa Sacheva, τον υπουργό Παιδείας Krasimir Valchev, καθώς και με εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Γεωργίας παρουσίασαν τα κεντρικά σημεία του σχεδίου κρατικού προϋπολογισμού για το 2021.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Πρωθυπουργό, το κράτος κάνει όλα τα δυνατά ώστε τα μέτρα να παίρνονται γρήγορα και να φτάνουν σε όλους. Ο Donchev κοινοποίησε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, ακόμη και μετά τη λήψη δανείου, η αντιστοιχία του χρέους και του ΑΕΠ είναι 23,5%. Έτσι, η Βουλγαρία εξακολουθεί να είναι με το χαμηλότερο χρέος από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι παράμετροι του προϋπολογισμού διατηρούν τις κύριες προτεραιότητες – μέρος του προγράμματος αυτής της κυβέρνησης – εκπαίδευση, υποδομές, εκσυγχρονισμός του στρατού.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Προέδρου της Βουλγαρίας Rumen Radev, όπου χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό «καταστροφικό», ο Doνchev τόνισε ότι «η δημοκρατία μας έχει μια σειρά ασθενειών – ξεκινώντας από την πολιτική δυσλεξία και φτάνοντας στην πολιτική αμνησία», και για το κάλεσμα του Radev πριν από μήνες ότι χρειάζονται περισσότερα μέτρα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε, «Εδώ είναι τα μέτρα σας.»

Η Υφυπουργός Υγείας Jeni Nacheva τόνισε ότι θα διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID.

«Συνεχίζουμε να διατηρούμε τους χαμηλότερους φόρους, όπως ανέφερε ο συνάδελφος από το Υπουργείο Οικονομικών, το δεύτερο χαμηλότερο χρέος, το τρίτο χαμηλότερο έλλειμμα στην ΕΕ, αλλά ταυτόχρονα προσφέρουμε αύξηση εισοδήματος», δήλωσε η υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Denitsa Sacheva.

Συνεχίζοντας η Sacheva καθόρισε το σχέδιο προϋπολογισμού ως προϋπολογισμό για τον λαό. Περιέγραψε τις προτεραιότητες στον νέο προϋπολογισμό.

«Στον προϋπολογισμό του 2021, προτείναμε αύξηση στον κατώτατο μισθό, αύξηση της ελάχιστης σύνταξης, αύξηση της μέγιστης μηνιαίας σύνταξης, διατηρώντας παράλληλα το μέγιστο ασφαλιστικό εισόδημα. 607 εκατομμύρια λέβα προορίζονται για ενεργητική και παθητική πολιτική στην αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένων 300 εκατομμυρίων λέβα για το μέτρο 60/40, με το οποίο έχουμε καταφέρει μέχρι στιγμής να διατηρήσουμε πάνω από 250.000 θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με τον πρώτο σχεδιασμό των μέτρων καταβλήθηκαν 186 εκατομμύρια λέβα, ενώ σύμφωνα με το δεύτερο σχέδιο του μέτρου μέχρι σήμερα ανέρχονται σχεδόν σε 280 εκατομμύρια λέβα», επεσήμανε ο Υπουργός.

Η Denitsa Sacheva πρόσθεσε ότι 463 εκατομμύρια λέβα χορηγούνται για την ανατροφή των παιδιών, εκ των οποίων 73 εκατομμύρια λέβα προορίζονται για οικογένειες με παιδιά κάτω των 14 ετών, όπου οι γονείς δεν μπορούν να κάνουν απομακρυσμένη εργασία από το σπίτι.

«223 εκατομμύρια λέβα προορίζονται για υποστήριξη σε άτομα με αναπηρία. 47 εκατομμύρια λέβα θα δοθούν για προϊόντα διατροφής στο ποσό του εφάπαξ επιδόματος των 120 λέβα για τους συνταξιούχους, των οποίων η μηνιαία σύνταξη κυμαίνεται από 300,01 έως 369 λέβα, που είναι το όριο της φτώχειας», επεσήμανε η Υπουργός και σχολίασε ότι δεν μπορεί να γίνεται λόγος για κλοπή του μέλλοντος, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχουν επενδύσεις στην υγεία, την εκπαίδευση και την κοινωνική πολιτική και την αγορά εργασίας αυτή τη στιγμή και τόνισε ότι τώρα το κράτος επενδύει σε αυτούς τους τομείς ως προτεραιότητα./ibna