Σλοβενία: Ικανοποιημένες οι εταιρείες με την απομακρυσμένη εργασία

Σλοβενία: Ικανοποιημένες οι εταιρείες με την απομακρυσμένη εργασία

Σε έρευνα που διεξήχθη, η συντριπτική πλειοψηφία των σλοβενικών εταιρειών δήλωσαν πως σκέφτονται να αυξήσουν τον όγκο της εργασίας που πραγματοποιείται από το σπίτι μακροπρόθεσμα, γεγονός που σημαίνει την καθιέρωση της απομακρυσμένης εργασίας κατά τη μετά κορωνοϊού εποχή. Η δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι οι εταιρείες είναι πιο αισιόδοξες τώρα από ό,τι κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος κορωνοϊού την Άνοιξη.

Στη μελέτη που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο από την εταιρεία συμβούλων Kearney σε συνεργασία με την AmCham Slovenija, το 96% των ερωτηθέντων εταιρειών δήλωσαν ότι συμφωνούν πλήρως ή μερικώς ότι η εργασία από το σπίτι θα γίνει πιο μόνιμη μακροπρόθεσμα.

Αυτή η follow-up δημοσκόπηση μετά την αρχική που διεξήχθη την άνοιξη, κατέδειξε επίσης ότι οι εταιρείες εμφανίζονται πιο αισιόδοξες στις προβλέψεις τους από ό,τι κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος την άνοιξη, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η AmCham Slovenija, σημειώνοντας ότι η έρευνα είχε ολοκληρωθεί πριν την δεύτερη κήρυξη της επιδημίας και της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με την έρευνα, κατά μέσο όρο, οι εταιρείες αναμένουν μείωση των εσόδων κατά 3% φέτος σε σύγκριση με το 2019, σε αντίθεση με τις προβλέψεις για πτώση 15% που καταγράφονταν την άνοιξη. Η αναμενόμενη πτώση στην απασχόληση μειώθηκε από 6% σε 3%, ενώ η αναμενόμενη πτώση των επενδύσεων άλλαξε από 13% σε 4%. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι περισσότερες εταιρείες έλαβαν υπόψη την πιθανότητα ενός δεύτερου κύματος όταν προέβαιναν σε αυτές τις προβλέψεις.

Παράλληλα, η πανδημία ενθάρρυνε τους διευθυντές να αναπτύξουν νέες ικανότητες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στην αγορά. Περισσότερες από τις μισές εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν μερικές ή σημαντικές αλλαγές στην ικανότητα και τον τρόπο λειτουργίας.

Όπως μεταδίδουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στη Σλοβενία, οι περισσότερες εταιρείες εφαρμόζουν μέτρα που ενισχύουν την ευελιξία και την ψηφιοποίηση της εργασιακής διαδικασίας. Τα πιο συχνά μέτρα που αναφέρονται με θετικά αποτελέσματα ήταν μέτρα ευελιξίας (64%), ψηφιοποίηση επιχειρήσεων (40%) και εσωτερική απογραφειοκρατικοποίηση (32%).

Η εργασία από το σπίτι αποδείχθηκε θετικό μέτρο για περισσότερο από το ένα τρίτο των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα. Το 37% ανέφερε μεγαλύτερη παραγωγικότητα, για το 54% αύξησε τα επίπεδα ικανοποίησης και καλλιέργησε περισσότερα κίνητρα μεταξύ του προσωπικού.

«Έξι μήνες μετά την πανδημία, οι εταιρείες έχουν εισέλθει σε μια «νέα κανονικότητα». Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότερες από αυτές δεν επέστρεψαν στα γνωστά αλλά εξελίχθηκαν σήμερα, λόγω των μέτρων που έχουν εισαχθεί, και είναι καλύτερα εξοπλισμένες για την τρέχουσα και πιθανή επόμενη κρίση», γράφει ο συνεργάτης της Kearney, Marko Derča.

Το 84% των εταιρειών συμφωνούν απόλυτα ότι θα υπάρξει περισσότερη εργασία από το σπίτι στο μέλλον μακροπρόθεσμα, σημειώνοντας αύξηση 31% σε σύγκριση με την εαρινή έρευνα. Ένα ποσοστό της τάξης του 12% συμφωνεί εν μέρει με αυτή τη δήλωση.

Σχεδόν τα δύο τρίτα, συγκεκριμένα το 65%, αναμένουν περαιτέρω ενίσχυση των ψηφιακών μορφών εργασίας εντός των οργανισμών, ποσοστό οριακά υψηλότερο από ό,τι την άνοιξη.

Εταιρείες από τον μεταποιητικό τομέα τόνισαν επίσης μεγαλύτερη έμφαση στη ρομποτοποίηση και τον αυτοματισμό (44%).

Επιπλέον, το 82% των ερωτηθέντων εταιρειών αναμένουν αύξηση των διαδικτυακών πωλήσεων, ενώ το ίδιο ποσοστό αναμένει πιο εντατική χρήση ψηφιακών εργαλείων στην επικοινωνία τους με τους πελάτες.

Στη μελέτη συμμετείχαν 48 εταιρείες, όλες μέλη της AmCham Slovenija. Περισσότερα από τα δύο τρίτα δραστηριοποιούνται στις επαγγελματικές και επιχειρηματικές υπηρεσίες. /ibna