Ρουμανία: Υπογράφηκε η επικαιροποίηση της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης με τη Γαλλία από τους Orban Castex

Ρουμανία: Υπογράφηκε η επικαιροποίηση της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης με τη Γαλλία από τους Orban Castex

Ο Πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Ludovic Orban, και οι Υπουργοί Ενέργειας, Άμυνας και Γεωργίας, είχαν χθες συνομιλίες με τους Γάλλους ομολόγους τους και πήραν μέρος στην τελετή υπογραφής του εγγράφου για την επικαιροποίηση της Στρατηγικής εταιρικής σχέσης Γαλλίας-Ρουμανίας και του Οδικού χάρτη για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Ο Ρουμάνος Πρωθυπουργός σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους διευκρίνισε ότι υπέγραψε έγγραφο εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συνεργασία στην κατασκευή των αντιδραστήρων 3 και 4 στην Cernavoda, αλλά και τις εργασίες επισκευής και εκσυγχρονισμού του αντιδραστήρα 1. Ταυτόχρονα συζητήθηκε και η συμμετοχή της Γαλλίας στο εθνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ρουμανίας.

Ο επικαιροποιημένος οδικός χάρτης αφορά στη συνεργασία των δυο χωρών στους τομείς άμυνας, ενέργειας, πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς, υποδομών, γεωργίας, επικοινωνιών και πολιτισμού.

Υπεγράφη επίσης συμφωνία μεταξύ της Nuclearelectrica και της γαλλικής Orano.

Όπως τόνισε στις δηλώσεις του ο Ludovic Orban, στο πλαίσιο της στρατηγικής σχέσης των δύο χωρών συμπεριελήφθησαν επίσης σημαντικοί στόχοι για τη Ρουμανία, όπως η ένταξη στη ζώνη Schengen και τον ΟΟΣΑ, για τους οποίους έλαβε διαβεβαίωση γαλλικής στήριξης.

Όσον αφορά στη συνεργασία στον αμυντικό τομέα, συζητήθηκαν θέματα επικαιρότητας όπως η σύμβαση για την προμήθεια τεσσάρων κορβετών. Ο Ρουμάνος Πρωθυπουργός εξέφρασε την επιθυμία της Ρουμανίας να προχωρήσει η ναυπήγησή τους, μόλις επιλυθεί η δικαστική εκκρεμότητα που υπάρχει.

Όσον αφορά στους εξοπλισμούς, ο Orban τόνισε ότι εκτιμά το γαλλικό ενδιαφέρον, επισήμανε όμως ότι σε πολλά προγράμματα υπάρχουν ανταγωνιστικές, όπως είπε, διαδικασίες, στις οποίες μετρά η ποιότητα και οι αποφάσεις λαμβάνονται αναλόγως των προσφορών που υποβάλλονται.

Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην ρουμανική Πρεσβεία στο Παρίσι, ο Υπουργός Γεωργίας, Adrian Oros, ανέφερε ότι με τον ομόλογό του συζήτησε θέματα που αφορούν στη νέα ΚΑΠ, τις στρατηγικές της Επιτροπής για τη βιοποικιλότητα, τη στρατηγική «farm to fork» και το Green Deal. Ανέφερε επίσης ότι σήμερα θα μεταβούν στη Γαλλία δύο υφυπουργοί Γεωργίας, για συζητήσεις με στόχο την ανάπτυξη δικτύου αποθηκών με ρουμανικά προϊόντα, κατά το γαλλικό σύστημα. Συνέντευξη Τύπου

Στις κοινές δηλώσεις με τον Ρουμάνο ομόλογό του, χθες, στο Παρίσι, ο Γάλλος Πρωθυπουργός Jean Castex χαιρέτισε την αλληλεγγύη και τη στήριξη της Ρουμανίας, που εξέφρασε ο Πρωθυπουργός Ludovic Orban, μετά τις επιθέσεις του Τούρκου Προέδρου κατά του Γάλλου ομολόγου του, στο πλαίσιο του σκανδάλου που ξέσπασε με αφορμή τις γελοιογραφίες του Μωάμεθ και τη δολοφονία του καθηγητή Samuel Paty. Ο Ludovic Orban τόνισε ότι οι δηλώσεις του Recep Tayyip Erdogan με αποδέκτη τον  Emmanuel Macron „είναι απαράδεκτες”./ibna