Βουλγαρία: Η αισιόδοξη προοπτική της βουλγαρικής γεωργίας

Βουλγαρία: Η αισιόδοξη προοπτική της βουλγαρικής γεωργίας

Το Ινστιτούτο Αγροτικής Οικονομίας πραγματοποιεί Διεθνές φόρουμ στη Σόφια

Η διαχείριση των κινδύνων στη γεωργία αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική πτυχή για τη βιώσιμη ανάπτυξη του τομέα. Εκτός από το κλίμα και τις ασθένειες, που είναι οι βασικοί κίνδυνοι για την γεωργία και την κτηνοτροφία, άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η κατάσταση της αγοράς. Αυτό έγινε ιδιαίτερα εμφανές στην πανδημία Covid-19, όταν είχαμε διαταραχές του εφοδιασμού και δυσκολίες στο να φτάσουν τα γεωργικά προϊόντα στους καταναλωτές.

Το θέμα της ανάλυσης και της διαχείρισης των κινδύνων στη γεωργία θα είναι το κορυφαίο θέμα του διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου “Γεωργία και προμήθεια τροφίμων: αγορές και προβληματισμοί πολιτικής” (Agriculture and Food Supply: Markets and Policy Reflections) οι εργασίες του οποίου αρχίζουν την Τρίτη 27 Οκτωβρίου. Το διήμερο φόρουμ διοργανώνεται για έβδομη συνεχόμενη χρονιά και μ’ αυτό το Ινστιτούτο Αγροτικής Οικονομίας (Institute of Agricultural Economics, Sofia), γιορτάζει την 85η επέτειο από την ίδρυσή του.

Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου, αναπληρωτής καθηγητής Δρ. Bozindar Ivanov, είναι ο συντάκτης της πρώτης έκθεσης του φόρουμ, στην οποία τονίζει την προσέγγιση της αξιολόγησης των κινδύνων στη γεωργία, δίνοντας ένα παράδειγμα των επιπτώσεων της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη Βουλγαρία:

«Мε την αφρικανική πανώλη των χοίρων, η οποία ξεκίνησε το 2019, τα πήγαμε σχετικά εύκολα. Οι άμεσες απώλειες στην εκτροφή χοίρων στη Βουλγαρία είναι περίπου 4%. Εάν προσθέσουμε τις έμμεσες απώλειες, που τις υπολογίζουμε με τον αριθμό των αναπαραγωγικών ζώων που χάνονται και δεν θα αναπαραχθούν τα επόμενα χρόνια, φτάνουμε περίπου στο 10%.

Η γεωργία της Βουλγαρίας έχει τουλάχιστον δύο μορφές – είπε στη συνέντευξή του για το Βουλγαρικό Εθνικό Ραδιόφωνο ο καθηγητής Δρ. Bozindar Ivanov.

«Υπάρχει η βουλγαρική σύγχρονη γεωργία, με τα αγροκτήματα που δημιουργήθηκαν την τελευταία εικοσαετία. Αυτά πλησιάζουν, όλο και περισσότερο, τη σύγχρονη μορφή και συμπεριφορά της γεωργίας, δηλαδή ενδιαφέρονται, εφαρμόζουν νέες τεχνολογίες, να επαγρυπνούν, γιατί μόνο μέσω της καινοτομίας, του εκσυγχρονισμού, των επενδύσεων στην επιστήμη και τη γνώση, μπορούν να είναι ανταγωνιστικά. Έχουμε επίσης την παραδοσιακή γεωργία, με τους μικρούς και τους μέσους αγρότες. Όμως, όσον αφορά τις τεχνολογίες και τις καινοτομίες, πρέπει να γνωρίζουμε ότι έχουν τιμή που, που μάλιστα, δεν είναι μικρή.

Σε ποιο βαθμό μπορεί η γεωργία να επηρεάσει την περιφερειακή πολιτική στη χώρα μας;

«Ο στόχος είναι να υπάρξει μια ισορροπημένη τοπική ανάπτυξη και να εξισωθούν οι περιφέρειες. Με τον τρόπο αυτό θα σταματήσει η μετανάστευση, η επιθυμία των ανθρώπων να ζήσουν σε μεγάλες πόλεις, όπου προσφέρονται όλο και περισσότερες ευκαιρίες εργασίας και καριέρας. Η γεωργία εξακολουθεί να είναι ένα σημαντικό μέσο διαβίωσης. κυρίως στα χωριά, όπου αποτελεί, τουλάχιστον, το 50% της οικονομικής δραστηριότητας. Η γεωργία είναι, επίσης, σημαντικός τομέας σε ορεινές και υψηλές ορεινές και αραιοκατοικημένες περιοχές όπου δεν υπάρχει άλλη επιλογή».

Ποιο είναι το αισιόδοξο σενάριο για τα βουλγαρικά χωριά;

«Πιστεύω ότι στο μέλλον, η τεχνολογία, ο εκσυγχρονισμός, η ικανότητα ενός ατόμου να αναπτύσσεται επαγγελματικά και προσωπικά, χωρίς την ανάγκη να ζει στη μεγάλη πόλη, θα ξανανοίξει την επιλογή των ανθρώπων να επιστρέψουν στα χωριά. Αλλά αυτό δεν θα συμβεί σύντομα, τουλάχιστον όχι στα επόμενα 10-20-30 χρόνια. Αλλά μέχρι τότε δεν πρέπει να αφήσουμε τα χωριά να αφανιστούν, γιατί η διαδικασία αντίστροφης μετανάστευσης θα πραγματοποιηθεί.

Εμπειρογνώμονες από τις ΗΠΑ, την Ιταλία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Βόρεια Μακεδονία αναμένονται στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας στο συνέδριο «Γεωργία και προμήθεια τροφίμων: Αγορές και αγροτικές πολιτικές»./ibna

Πηγή: Βουλγαρικό Εθνικό Ραδιόφωνο