Σερβία: Την Τετάρτη θα συγκροτηθεί η νέα Κυβέρνηση

Σερβία: Την Τετάρτη θα συγκροτηθεί η νέα Κυβέρνηση

Η νέα κυβέρνηση της Σερβίας θα συγκροτηθεί την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου, αφού η Εθνοσυνέλευση εγκρίνει το νομοσχέδιο για τα υπουργεία. Το υπουργικό συμβούλιο της Ana Brnabić θα αποτελείται από 21 Υπουργεία και θα υπάρχουν υπουργοί χωρίς χαρτοφυλάκια, όπως αποφασίστηκε την Κυριακή στη σύνοδο της Προεδρίας του SNS. Παρόλο που ο κατάλογος των υπουργών ανακοινώθηκε μετά τη σύνοδο, εξακολουθούν να υπάρχουν κάποια άγνωστα σημεία. Δηλαδή, το SPS δεν ανακοίνωσε επίσημα ποιος από το κόμμα, θα ηγηθεί του Υπουργείου Εκπαίδευσης που τους ανήκει, ούτε ποιος θα είναι ο υπουργός χωρίς χαρτοφυλάκιο. Ωστόσο, αναμένεται ότι οι Branko Ruzic και Novica Toncev θα πάρουν αυτές τις θέσεις. Επίσης, το ζήτημα ενός υπουργού χωρίς χαρτοφυλάκιο από τις τάξεις του SNS θα πρέπει να επιλυθεί επίσης.

Η κυβερνητική πλειοψηφία περιλαμβάνει το σύνολο σχεδόν των κοινοβουλευτικών κομμάτων στη Σερβία, εκτός από δυο μειονοτικά και θα έχει την υποστήριξη σχεδόν 250 βουλευτών. Ακόμα και πριν από τον σχηματισμό της ο χρονικός ορίζοντας της κυβέρνησης περιορίστηκε στον ενάμιση χρόνο και στο έργο της θα δοθεί έμφαση στον αγώνα ενάντια στην πανδημία του κορωνοϊού και των συνεπειών της κρίσης που απορρέει από αυτήν.

Επίσης, αυτή η κυβέρνηση έχει προγραμματισμένη ημερομηνία λήξης το αργότερο το 2022, όταν και αναμένονται κοινές εκλογές σε όλα τα επίπεδα, γεγονός που την έχει επηρεάσει να είναι συγκεκριμένη από πολλές απόψεις. Επίσης μετά από δύο δεκαετίες, ο Rasim Ljajić δεν θα συμμετάσχει, και ο Aleksandar Antić από το SPS δεν θα έχει υπουργική θέση μετά από δύο θητείες στην κυβέρνηση.

Μια άλλη ιδιαιτερότητα είναι ότι για πρώτη φορά, 11 μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου είναι γυναίκες. Επιπλέον αρκετοί από τους συμμετέχοντες είναι εντελώς νέα ονόματα ενώ κι ένας μεγάλος αριθμός Υπουργών ήταν μέλη και στην προηγούμενη κυβέρνηση.

Τα συνεργαζόμενα κόμματα του συνασπισμού του SNS, των Σοσιαλιστών SPS και του SPAS θα έχουν από ένα υπουργείο το καθένα, με το SPS να έχει κι έναν υπουργό χωρίς χαρτοφυλάκιο, ο οποίος θα διοριστεί αργότερα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι πιθανότατα θα είναι η αντιπρόεδρος του SPS, Novica Toncev.

Από τους 11 υπουργούς που δεν είναι πλέον στην κυβέρνηση, πέντε είναι είτε από τις τάξεις του SNS είτε τοποθετήθηκαν στην υπουργική θέση μετά από πρόταση του SNS. Από την άλλη πλευρά, οι Προοδευτικοί άφησαν έως και επτά παλιούς υπουργούς στην κυβέρνηση – πέντε διατήρησαν το χαρτοφυλάκιό τους – Sinisa Mali, Branislav Nedimovic, Jadranka Joksimovic, Vanja Udovicic και Zlatibor Loncar, ενώ η Zorana Mihajlovic ανέλαβε το Υπουργείο Ενέργειας και ο Nebojsa Stefanovic αντικατέστησε στο Υπουργείο τον Aleksandar Vulin. Συνολικά από τους 21 Υπουργούς οι 11 είναι από τον πυρήνα του SNS.

Οι Σοσιαλιστές, από την άλλη πλευρά, έχασαν τρεις υπουργικές θέσεις, διότι αντί των προηγούμενων πέντε, θα έχουν μόνο δύο το Υπουργείο Παιδείας και ένα Υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου. Επίσης το SPS θα έχει και μια διευθυντική θέση σε δημόσια εταιρεία.

Στην κυβέρνηση που μετράει τις τελευταίες της μέρες, το SPS διέθετε τέσσερα ισχυρά Υπουργεία, εξωτερικές υποθέσεις, ενέργεια, κρατική διοίκηση και τοπική αυτοδιοίκηση και προστασία του περιβάλλοντος.

Υπουργείο Εξωτερικών – Nikola Selaković

Υπουργείο Εσωτερικών – Aleksandar Vulin

Υπουργείο Εμπορίου, Τουρισμού και Τηλεπικοινωνιών – Tatjana Matić

Υπουργείο Κατασκευών, Μεταφορών και Υποδομών – Tomislav Momirović

Υπουργείο Οικονομικών – Siniša Mali

Υπουργείο Οικονομίας – Andjelka Atanaskovic

Υπουργείο Γεωργίας, Δασοκομίας και Διαχείρισης Υδάτων – Branislav Nedimović

Υπουργείο Προστασίας Περιβάλλοντος – Irena Vujović

Υπουργείο Ορυχείων και Ενέργειας – Zorana Mihajlović

Υπουργείο Δικαιοσύνης – Maja Popović

Υπουργείο Κρατικής Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Marija Obradović

Υπουργείο Άμυνας – Nebojsa Stefanovic

Υπουργείο Ανθρωπίνων και Μειονοτικών Δικαιωμάτων και Κοινωνικού Διαλόγου – Gordana Comic

Υπουργείο Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης – Jadranka Joksimović

Υπουργείο Υγείας – Zlatibor Lončar

Υπουργείο Εργασίας, Απασχόλησης, Βετεράνων και Κοινωνικών Υποθέσεων – Darija Kisić Tepavčević

Υπουργείο Οικογενειακής Φροντίδας και Δημογραφίας – Ratko Dmitrović

Υπουργείο Νεότητας και Αθλητισμού – Βάνια Ούντοβιτς

Υπουργείο Πολιτισμού και Πληροφοριών – Maja Gojković

Υπουργείο Φροντίδας Χωριών – Μίλαν Κρκομπάμπιτς

Υπουργείο Παιδείας, Επιστημών και Τεχνολογικής Ανάπτυξης – Branko Ružić/ibna