Μαυροβούνιο: Ικανοποίηση της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού

Μαυροβούνιο: Ικανοποίηση της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού

Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου έλαβε έγκαιρα μέτρα για τον μετριασμό των συνεπειών της οικονομικής κρίσης που προκλήθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως εκτιμήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση της υποεπιτροπής για οικονομικά και χρηματοοικονομικά θέματα και στατιστικές.

Κατά τη 13η συνεδρίαση αυτής της υποεπιτροπής συνόδου μεταξύ Μαυροβουνίου και Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης και κάλυψε οικονομικές, δημοσιονομικές και χρηματοοικονομικές εξελίξεις και προκλήσεις, καθώς και τομείς πολιτικής στα κεφάλαια διαπραγμάτευσης 17, 18, 32 και 33, οι εκπρόσωποι της των αρμόδιων φορέων του Μαυροβουνίου ενημέρωσαν τους εκπροσώπους της ΕΚ σχετικά με τις δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν κατά την προηγούμενη περίοδο σε αυτούς τους τομείς.

Ο αναπληρωτής αρχηγός διαπραγματευτών Marko Mrdak επεσήμανε ότι, εκτός από την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οικονομικό και επενδυτικό σχέδιο είναι πολύ ενθαρρυντικό όσον αφορά την κοινωνικοοικονομική ανάκαμψη από την πανδημία.

“Το ερμηνεύουμε ως μια ειλικρινή δέσμευση προς τα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία ανακοινώθηκε με σαφήνεια στην αρχή της τρέχουσας εντολής της ΕΚ. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτό το σχέδιο θα ενθαρρύνει την ανάκαμψη και την οικονομική ανάπτυξη, και θα υποστηρίξει τις μεταρρυθμίσεις στη συνέχιση της πορείας μας προς την ΕΕ”, δήλωσε.

Όπως ανακοίνωσε η αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Μαυροβούνιο σε δελτίο τύπου, ο κ. Μdak ευχαρίστησε την ΕΕ για τη μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή των 30 εκατομμυρίων ευρώ, σημειώνοντας ότι η πλευρα του Μαυροβουνίου γνώριζε τους υπόλοιπους όρους που έπρεπε να πληρούνται για να εξασφαλιστεί η πληρωμή της δεύτερης δόσης στο ίδιο ποσό.

Ενημέρωσε τους συνομιλητές του σχετικά με τις δραστηριότητες στα κεφάλαια που καλύπτει η Υποεπιτροπή, συμπεριλαμβανομένου του Προγράμματος Οικονομικής Μεταρρύθμισης 2020-2022, του Ετήσιου Σχεδίου των Επίσημων Στατιστικών για το 2020, της Ενοποιημένης Έκθεσης για τη Διακυβέρνηση και τους Εσωτερικούς Ελέγχους στο Δημόσιο Τομέα για το 2019, καθώς και του νόμου για τον προϋπολογισμό του Μαυροβουνίου 2020.

Ο επικεφαλής της Μονάδας στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων Uwe Stamm επαίνεσε την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου για την ταχεία έγκριση μέτρων για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κρίσης και αξιολόγησε ότι η πανδημία COVID-19 είχε πλήξει βαθύτατα την οικονομία του Μαυροβουνίου. Τόνισε ότι, καθώς εξελίσσεται η κρίση, η απόκριση της πολιτικής και η επάρκειά της πρέπει να εκτιμηθούν και να προσαρμοστούν κατάλληλα, εάν χρειαστεί, για να διασφαλιστεί ότι η υποστήριξη που παρέχεται σε επιχειρήσεις και πολίτες είναι στοχευμένη και αποτελεσματική. “Η κρίση έχει βαρύ αντίκτυπο στον τομέα των δημόσιων οικονομικών, καθώς τα μειωμένα έσοδα και οι υψηλότερες δαπάνες έχουν οδηγήσει σε μεγαλύτερα ελλείμματα. Αυτό είναι μια αναπόφευκτη παρενέργεια της εξοικονόμησης θέσεων εργασίας, του κύκλου εργασιών και του εισοδήματος. Ταυτόχρονα, η επιστροφή σε μια συνετή δημοσιονομική διακυβέρνηση μόλις ανακάμψει η οικονομία είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας”, δήλωσε.

Η Barbara Jesus-Gimeno, αναπληρώτρια προϊστάμενη της Μονάδας του Μαυροβουνίου στη DG NEAR, (Διαπραγματεύσεις Γειτονίας και Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), ενθάρρυνε το Μαυροβούνιο να χρησιμοποιήσει τους προσεχείς μήνες για να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε η χώρα να μπορεί να συνεχίσει στην πορεία προς την ένταξη στην ΕΕ. “Η αντιμετώπιση αυτών των προτεραιοτήτων απαιτεί στενό διοργανικό συντονισμό, λειτουργική δημόσια διοίκηση και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων που έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια”, προσέθεσε. /ibna