Κροατία: Επένδυση 6,6 εκατομμυρίων ευρώ σε νέο εργοστάσιο από Ελβετική εταιρεία

Κροατία: Επένδυση 6,6 εκατομμυρίων ευρώ σε νέο εργοστάσιο από Ελβετική εταιρεία

Η ελβετική εταιρεία Frilite SA σχεδιάζει να επενδύσει 50 εκατομμύρια kuna (6,6 εκατομμύρια EUR) φέτος στο νέο της κροατικό εργοστάσιο στο Višnjan, στη χερσόνησο Istria, όπως μεταδίδει το Poslovni dnevnik.

Η Frilite SA είναι μια εταιρεία που ασχολείται με την παραγωγή και επεξεργασία ορυκτών, μικροσφαιρών – περλίτη, με βάση ηφαιστειακά πετρώματα, και χρησιμοποιείται κυρίως στον κατασκευαστικό κλάδο για φιλικές προς το περιβάλλον κατασκευές και ενεργειακή απόδοση στα κτίρια.

Όπως επιβεβαιώθηκε, στο Gwatt, κοντά στη Βέρνη όπου εδρεύει η εταιρεία, οι εργασίες στο νέο εργοστάσιο αναμένεται να ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ τον επόμενο χρόνο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η πρώτη από τις συνολικά τέσσερις σχεδιαζόμενες γραμμές παραγωγής, πλήρως λειτουργική έως το έτος 2025.

Ο Bernhard Neukam, διευθυντής προϊόντων της Frilite SA, εξήγησε ότι η εταιρεία προχωρά με ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής μικροσφαιρών που βασίζεται σε φυσικούς πόρους περλίτη, και η τεχνολογία που εγκαθίσταται επί του παρόντος χρησιμοποιεί μόνο ηλεκτρικό ρεύμα, γεγονός που συνεπάγεται πως αέρια καύσης, χημικά ή νερό επεξεργασίας δε χρησιμοποιούνται.

“Το έργο στην Κροατία θα είναι περιβαλλοντικά ουδέτερο και θα πληροί όλους τους κανόνες και τα πρότυπα της σημερινής νομοθεσίας στην ΕΕ και στην Κροατία”, επεσήμανε ο Neukam. Ήδη από το επόμενο έτος, το εργοστάσιο αναμένεται να απασχολεί δεκαπέντε νέους εργαζόμενους, και τελικά ένα σύνολο 30 ατόμων αναμένεται να εργάζονται σε τρεις βάρδιες.

Η Frilite SA επεσήμανε ότι σκοπεύουν να προσλάβουν ως επί το πλείστον ανθρώπους από την τοπική κοινότητα, οι οποίοι θα εκπαιδευτούν ακριβώς σε αυτήν την τεχνολογία.

Παρόλο που το Poslovni dnevnik ανακάλυψε αποκλειστικά τις λεπτομέρειες αυτού του έργου, στην Istria, η ίδια η ανακοίνωση αυτού του έργου, δηλαδή η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Višnjan να δώσει το πράσινο φως το έργο στην επιχειρηματική ζώνη Višnjan-Milanezi, έγινε μόνο μετά την απόφαση να πουλήσει έκταση 5000 m2 στους Ελβετούς.

Οι μικροσφαίρες είναι οι κρυφοί πρωταθλητές του σημερινού βιομηχανικού κόσμου. Οι άνθρωποι σχεδόν δεν γνωρίζουν την ύπαρξή τους, αλλά σχεδόν όλοι τα χρησιμοποιούν καθημερινά λόγω της ικανότητάς τους να κάνουν τα προϊόντα ελαφρύτερα, πυρίμαχα και καλύτερα μονωμένα (π.χ. προϊόντα μόνωσης κτιρίων), εξοικονομώντας συνεπώς ενέργεια καθ ‘όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους.

Είναι επίσης κατάλληλα ως αντικατάσταση των “πλαστικών μικροσφαιρών” σε προϊόντα για προσωπική φροντίδα και καθαρισμό, καθώς και για προστασία του περιβάλλοντος και της θάλασσας από περαιτέρω μόλυνση με πλαστικό λόγω των καιρικών συνθηκών. /ibna