Σλοβενία: Προετοιμασίες για την Προεδρία της ΕΕ

Σλοβενία: Προετοιμασίες για την Προεδρία της ΕΕ

Η Σλοβενία ​​βρίσκεται εν μέσω εντατικών προετοιμασιών για τη θητεία της στην Προεδρία της ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021, κατά την οποία αναμένεται να παρουσιάσει την οικονομική ανάκαμψη μετά τον Covid-19, την ανθεκτικότητα της ΕΕ στις κρίσεις και την εδαφική επέκταση ως προτεραιότητες.

Ο υφυπουργός του Υπουργείου Εξωτερικών Gašper Dovžan δήλωσε στο STA ότι “γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο στην κυβέρνηση τι θα γίνει κατά τη διάρκεια της προεδρίας” και τι μπορεί να συνεισφέρει η Σλοβενία. Τα πράγματα θα εξαρτηθούν επίσης από το τι θα επιτύχουν η Γερμανία και η Πορτογαλία ως χώρες που θα προηγούνται της Σλοβενίας στο τιμόνι του Συμβουλίου της ΕΕ.

Η δεύτερη πτυχή, όπου οι προετοιμασίες βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο, αφορά τον συντονισμό με το επόμενο τρίο των προεδρευόμενων χωρών – τη Γαλλία, την Τσεχική Δημοκρατία και τη Σουηδία. Είναι προς το συμφέρον της Σλοβενίας τα ζητήματα τα οποία είναι κοινού ενδιαφέροντος για τις διαδοχικά προεδρεύουσες χώρες και είναι εφικτά να περιληφθούν στον κατάλογο προτεραιοτήτων, και ότι ένα είδος κοινού νήματος εξασφαλίζεται για τις δύο τριάδες, εξήγησε ο Dovžan.

Το σχέδιο των προτεραιοτήτων, το οποίο συζητείται συνεχώς από μια ειδική ομάδα, θα παρουσιαστεί όχι νωρίτερα από τα τέλη Ιουνίου του επόμενου έτους, αλλά περιλαμβάνει την οικονομική ανάκαμψη και την ανάπτυξη μετά την πανδημία. Η χρησιμοποίηση των προβλεπόμενων κεφαλαίων όσο το δυνατόν πιο σοφά είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση μιας πράσινης μετάβασης, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η άλλη προτεραιότητα της προεδρίας της Σλοβενίας θα είναι η ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ΕΕ σε διάφορα είδη κρίσεων, η οποία περιλαμβάνει πανδημίες, επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και τη μετανάστευση.

“Αυτό είναι κάτι που αποτελεί πρόκληση για όλους μας και βλέπουμε ότι το επίπεδο αυτονομίας της ΕΕ πρέπει να αυξηθεί σε αυτό τον τομέα”, δήλωσε ο Dovžan, δεύτερος τη τάξει αρμόδιος για το έργο της προεδρίας, μετά τον υπουργό Εξωτερικών Anže Logar.

Μια άλλη προτεραιότητα θα είναι η διατήρηση του θέματος της διεύρυνσης της ΕΕ στο επίκεντρο. “Η κρίση που παρατηρούμε έδειξε επίσης πόσο εξαρτημένοι είμαστε από τους γείτονες και, από άποψη πρακτικής αλληλεγγύης και ασφάλειας, πρέπει να ενισχύσουμε τις προσπάθειες για να συνεχιστεί η διαδικασία διεύρυνσης”, είπε.

Το πρόγραμμα της προεδρίας θα εξαρτηθεί επίσης από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το επόμενο έτος, το οποίο εγκρίθηκε αυτήν την εβδομάδα, αλλά υπόκειται σε συντονισμό μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Ο Dovžan δήλωσε ότι η Σλοβενία ​​πρέπει να δει ποια συγκεκριμένη νομοθεσία θα κατατεθεί κατά τη διάρκεια της προεδρίας της.

Η Επιτροπή έχει ήδη αναλάβει την πρωτοβουλία για το χρηματοδοτικό πλαίσιο της ΕΕ, το ταμείο ανάκαμψης, τη μετανάστευση και την αλλαγή του κλίματος, πρόσθεσε.

Τα καθήκοντα προτεραιότητας θα καθορίσουν επίσης τους τομείς στους οποίους η χώρα θα χρειαστεί την περισσότερη υποστήριξη κατά τη διάρκεια της Προεδρίας. Λαμβάνοντας υπόψη το πρόγραμμα της Επιτροπής, πρόκειται για τους τομείς της  χρηματοδότησης, τις εσωτερικές υποθέσεις και την κλιματική αλλαγή. Το τελευταίο απαιτεί κυρίως άτομα με ευρεία οριζόντια γνώση, τόνισε ο υπουργός.

Υπάρχει μια γενική ανάγκη για άτομα με πολύ καλή οριζόντια γνώση που “μπορούν να ενταχθούν σε διαφορετικές περιοχές και να καλύψουν τα κενά που προκύπτουν επίσης λόγω της πανδημίας”.

Ο Dovžan αναμένει ότι θα υποψήφιοι που διαθέτουν ήδη κάποια εμπειρία, καθώς και νέοι που θέλουν να μάθουν γρήγορα, θα καταθέσουν επίσης αιτήσεις.

Ερωτηθείς εάν το προσωπικό θα είναι έτοιμο για εργασία μέχρι τον Ιούλιο του επόμενου έτους, εξήγησε ότι κανένας που περιλαμβάνεται στο έργο δεν θα μείνει μόνος του.

“Αυτή η δουλειά γίνεται σε ομάδες, οπότε πιστεύουμε ότι το τρένο δεν έχει φύγει από το σταθμό ακόμα”, δήλωσε ο Dovžan, αναφέροντας τις επανατοποθετήσεις στο σύστημα και μια ισχυρή ώθηση προς όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προετοιμασία έως τις 30 Ιουνίου του επόμενου έτους, δεδομένων των περιστάσεων.

Εξήγησε ότι περίπου το 61% των 350 προγραμματισμένων συμβάσεων ορισμένου χρόνου για το έργο της προεδρίας έχουν ολοκληρωθεί ήδη από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Ο συνολικός αριθμός των συμβάσεων παραμένει αμετάβλητος προς το παρόν.

“Θέλουμε να δούμε τώρα πόσα άτομα θα προσληφθούν έως τις 10 Νοεμβρίου και, στη συνέχεια, θα αποφασίσουμε εάν οι θέσεις που θα αφεθούν ελεύθερες σε μεμονωμένα υπουργεία θα χρησιμοποιηθούν για την άμεση ενίσχυση της μόνιμης εκπροσώπησης στις Βρυξέλλες”, δήλωσε ο Dovžan.

Εξήγησε ότι, δεδομένης της πανδημία και των σχετικών προβλήματων στις μετακινήσεις, φαίνεται ότι η προεδρία θα εδρεύει στις Βρυξέλλες περισσότερο από το αναμενόμενο. Υπάρχει επίσης ο παράγοντας μόλυνσης και αυτο-απομόνωσης, ο οποίος οδηγεί σε ξαφνικές ελλείψεις προσωπικού, και γι ‘αυτό είναι απαραίτητο να υπάρχει επιπλέον δυναμικό, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Προσέθεσε ότι η κατάσταση οδήγησε επίσης σε μείωση των προγραμματισμένων ανεπίσημων εκδηλώσεων που σχετίζονται με την προεδρία στη Σλοβενία. Ενώ η ιδέα ήταν να οργανωθούν περισσότερες από 300 τέτοιες εκδηλώσεις, το σχέδιο είναι να μειωθεί αυτός ο αριθμός κατά περίπου 20%. /ibna