Βόρεια Μακεδονία: Δεν έχουμε εδαφικές αξιώσεις ούτε χρειάζεται μια νέα συμφωνία

Βόρεια Μακεδονία: Δεν έχουμε εδαφικές αξιώσεις ούτε χρειάζεται μια νέα συμφωνία

Οι σχέσεις Βόρειας Μακεδονίας -Βουλγαρίας και το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ήταν το τρέχον θέμα μεταξύ των πολιτικών παραγόντων της χώρας. Από το γεγονός ότι η Βόρεια Μακεδονία δεν έχει εδαφικούς ισχυρισμούς, ότι ο αγώνας των μακεδονικών επαναστατών δεν είχε ποτέ κίνητρο για εδάφη, ότι δεν υπάρχει ανάγκη για μια νέα συμφωνία με τη Βουλγαρία, αλλά επίσης ζητώντας από την κυβέρνηση μια θέση για τον Goce Delchev και τη μακεδονική γλώσσα.

Ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev για την Ημέρα του Μακεδονικού Επαναστατικού Αγώνα δήλωσε ότι ο αγώνας των Μακεδόνων επαναστατών δεν ήταν ποτέ κίνητρο ούτε για εδάφη ούτε για κυριαρχία μεταξύ τους και ότι δεν στράφηκε ποτέ στο παρελθόν, αλλά στο μέλλον.

Είπε χθες μετά το 25ο Συνέδριο του κόμματος ότι δεν υπάρχει ανάγκη για νέα συμφωνία, διότι η υφιστάμενη είναι εξαιρετική και διευκρίνισε ότι υπάρχουν κατάλληλα εργαλεία και τρόποι για την επίλυση του προβλήματος με τη Βουλγαρία, όπως μια δημόσια δήλωση, ανακοίνωση, παράρτημα της συμφωνίας και παρόμοια.

«Δεν υπάρχει ανάγκη για νέα σύμβαση. Και συμφωνούμε, και η Βουλγαρία συμφωνεί. Έχουμε μια εξαιρετική συμφωνία που πρέπει να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε. Ένα μέρος είναι αυτό που κάνει η Επιτροπή. Έχει ήδη λύσει ιστορικούς χαρακτήρες και ιστορικές περιόδους. Το άλλο μέρος είναι αυτό που πρέπει να ενισχύσουμε στο πλαίσιο της φιλίας, της καλής γειτονίας και της συνεργασίας με τη Βουλγαρία και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με μια προφορική δήλωση, γραπτή δήλωση και παρόμοια, όπως έγινε δεκτό από τη διεθνή διπλωματία, και αυτό είναι ότι η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, το μεγάλο όνομα το κράτος, και η Βόρεια Μακεδονία, το σύντομο συνταγματικό όνομα του κράτους, αναφέρεται στο έδαφος της χώρας μας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και με κανέναν τρόπο δεν έχουμε εδαφικές αξιώσεις από κανέναν από τους γείτονες μας και σε κανέναν στον κόσμο», δήλωσε ο Zaev, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά το Συνέδριο του SDSM.

Τόνισε ότι η μη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις των γειτονικών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, είναι μια αρχή στην οποία πιστεύει και ότι ως χώρα είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την υποχρέωση να εντείνουμε την κατασκευή του διαδρόμου 8 και να ενισχύσουμε την οικονομική συνεργασία.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Talat Xhaferi, οι μικτές επιτροπές και από τις δύο πλευρές, οι οποίες θα πρέπει να εξετάσουν τις διαφορές όσον αφορά τους όρους που απορρέουν από την ίδια τη συμφωνία, έχουν υποχρέωση που απορρέει από την επικύρωση της Συμφωνίας Καλών Γειτόνων από το Κοινοβούλιο.

«Ελπίζω ότι και οι δύο επιτροπές θα το αντικατοπτρίζουν, πιθανώς τώρα καθοδηγούμενες από την κατάσταση. Αμοιβαία πολιτικά, η κατάσταση μπορεί να θερμανθεί περισσότερο από ό, τι είναι απαραίτητο, αλλά σε κάθε περίπτωση εμπίπτει στην αρμοδιότητα της εκτελεστικής εξουσίας, σημαίνει να διατηρείται η σωστή επικοινωνία και να εισέλθει στην κατάλληλη λύση, προκειμένου να ξεπεραστούν όλες αυτές οι διαφορές σχετικά με τις πιθανά εμπόδια , δήλωσε ο Xhaferi σε συνέντευξή του στο Radio Free Europe.

Χθες, η αντιπολίτευση VMRO-DPMNE ζήτησε από τον Πρωθυπουργό Zaev να βγει και να δηλώσει τη θέση του σχετικά με τον Goce Deltchev και τη μακεδονική γλώσσα.

«Ο Zoran Zaev πρέπει να βγει και να πει εάν οι ισχυρισμοί ιστορικών που ισχυρίζονται ότι η Μακεδονία πρέπει να αποδεχθεί την ενοχή για την απέλαση των Εβραίων της Βόρειας Μακεδονίας που μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο Treblinka» είναι αλήθεια» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του VMRO-DPMNE Naum Stolikovski.

Επανέλαβε τη θέση του κόμματος ότι εάν γίνει αποδεκτό κάτι που θα σήμαινε ξεπούλημα του Goce Delchev ή της μακεδονικής γλώσσας, η απόφαση αυτή θα ακυρωθεί αμέσως με την έναρξη  της διακυβέρνησης του VMRO-DPMNE και ότι δεν θα σεβαστούν ποτέ μια τέτοια συμφωνία.

Η Βόρεια Μακεδονία θα πρέπει να πραγματοποιήσει την πρώτη Διακυβερνητική Διάσκεψη με την Ευρωπαϊκή Ένωση στα τέλη Δεκεμβρίου, αλλά δεν αποκλείεται η πιθανότητα αποκλεισμού της από τη Βουλγαρία, η οποία στην αιτιολογική έκθεση προς τα κράτη μέλη, μεταξύ άλλων, αμφισβητεί τη γλώσσα της Μακεδονίας και το Μακεδονικό έθνος.

Η Πρέσβης της Γερμανίας Anke Holstein δήλωσε πρόσφατα ότι ο σαφής στόχος της Γερμανίας είναι να πραγματοποιήσει την πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη με τη Βόρεια Μακεδονία έως το τέλος του έτους, και σηματοδότησε την πιθανή μη έναρξη διαπραγματεύσεων κατά τη διάρκεια της γερμανικής προεδρίας ως αποτυχία./ibna