Κοσσυφοπέδιο: Υπάρχει δυνατότητα να μην ανακοινωθεί η απόφαση για Thaçi και Veseli

Κοσσυφοπέδιο: Υπάρχει δυνατότητα να μην ανακοινωθεί η απόφαση για Thaçi και Veseli

Η προθεσμία των 6 μηνών που έχει στη διάθεσή του ο δικαστής της προδικαστικής διαδικασίας Nicolas Guillou για να επιβεβαιώσει ή να απορρίψει το κατηγορητήριο των 10 σημείων, που κατατέθηκε από το Γραφείο του Ειδικού Εισαγγελέα, με τον Πρόεδρο Thaçi υπόλογο, έχει ήδη λήξει. Ο Thaçi και ο πρόεδρος του PDK, Kadri Veseli, ελέγχονται για μια σειρά εγκλημάτων κατά τη διάρκεια και μετά τον πόλεμο.

Τα Εξειδικευμένα Επιμελητήρια στη Χάγη αποφάσισαν να μην αναφέρουν επί του παρόντος εάν έχουν στοιχιοθετηθεί οι κατηγορίες εναντίον των Thaçi και Veseli. Καθώς η επικεφαλής της Δημόσιας Μονάδας Πληροφόρησης και Επικοινωνίας στα Ειδικευμένα Επιμελητήρια, Angela Griep, ανακοίνωσε πριν από περίπου δύο εβδομάδες, ότι αυτό το κατηγορητήριο, όπως και τα άλλα, μπορεί να επιβεβαιωθούν, αλλά να μην δημοσιοποιηθούν αμέσως.

Μέχρι να δημοσιοποιηθεί ένα κατηγορητήριο, παραμένει εμπιστευτικό, μαζί με τις διαδικασίες σχετικά με την αναθεώρησή του. Ο προδικαστικός δικαστής, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της συγκεκριμένης υπόθεσης, έχει έως και έξι μήνες για να αποφασίσει εάν θα απορρίψει ή θα επιβεβαιώσει το κατηγορητήριο. Ταυτόχρονα, οι κανόνες προβλέπουν ορισμένα σενάρια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιβεβαιωμένο κατηγορητήριο για δημοσίευσή του το αργότερο έξι μήνες μετά την κατάθεσή του», αναφέρεται στην απάντηση των Ειδικών Επιμελητηρίων.

Στον εσωτερικό κανονισμό του δικαστηρίου, υπάρχουν κανόνες, σύμφωνα με τους οποίους, ο προδικαστικός δικαστής σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να διατάξει να μην δημοσιευθεί το επιβεβαιωμένο κατηγορητήριο για λίγο.

Ένας από τους κανόνες του Κανονισμού Διαδικασίας και Αποδείξεων ενώπιον των Ειδικών Επιμελητηρίων διευκρινίζει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, η δημοσίευση του κατηγορητηρίου μπορεί να αναβληθεί.

«Σε ειδικές περιστάσεις, εάν πριν από την επιβεβαίωση του κατηγορητηρίου, ο Ειδικός Εισαγγελέας παρουσιάσει έγκυρους λόγους, για λόγους ασφαλείας, για να αποτρέψει τη διαφυγή του κατηγορουμένου, ή για τη διατάραξη των διαδικαςιών ή για κοινωνική αναταραχή, ο δικαστής πριν από τη δίκη, μεταξύ άλλων, μπορεί προσωρινά να διατάξουν τη μη αποκάλυψη του κατηγορητηρίου, τα έγγραφα ή τις πληροφορίες που σχετίζονται με το κατηγορητήριο έως μια να δοθεί μια δεύτερη εντολή. Ωστόσο, το κατηγορητήριο δημοσιοποιείται, εάν είναι απαραίτητο με επεξεργασία, το αργότερο με την πρώτη εμφάνιση του κατηγορουμένου», λέει ο κανόνας 88, που ονομάζεται «Δημόσια κατάσταση του κατηγορητηρίου».

Ο Πρόεδρος Thaçi δεν μίλησε για το κατηγορητήριο, ενώ ο τελευταίος από το Δημοκρατικό Κόμμα του Κοσσυφοπεδίου (PDK) που ρωτήθηκε για αυτό, ήταν ο βουλευτής Mrrim Lushtaku σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο.

«Είμαστε το Δημοκρατικό Κόμμα του Κοσσυφοπεδίου, δεν παρεμβαίνουμε στη δικαιοσύνη, το ερώτημα αυτό δεν είναι για μένα, αλλά για τα αρμόδια όργανα», δήλωσε ο Lushtaku.

Εν τω μεταξύ, ο δικηγόρος Arianit Koci δήλωσε το Σάββατο ότι για τον Hashim Thaçi και τον Kadri Veseli παραβιάζονται τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά τους από το Ειδικό Δικαστήριο, το οποίο δεν δείχνει τίποτα σχετικά με το κατηγορητήριο που κινήθηκε εναντίον τους.

«Ούτε ο ελάχιστος σεβασμός προς τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου, προς τη φιγούρα του Προέδρου του Κοσσυφοπεδίου, ούτε προς τον Hashim Thaçi ως άτομο, με το γεγονός ότι τα Εξειδικευμένα Επιμελητήρια δεν παρέχουν πληροφορίες για το τι συμβαίνει με το κατηγορητήριο που κατατέθηκε στις 24 Απριλίου 2020», έγραψε ο Coci, σε αντίδραση του στο Facebook.

«Η προθεσμία των έξι μηνών έχει λήξει! Ένα ολόκληρο έθνος κρατείται όμηρος! Από την άλλη πλευρά, κύριε “Στον Thaçi παραβιάζονται βάναυσα τα ανθρώπινα δικαιώματά του», έγραψε, μεταξύ άλλων, ο Koci, προσθέτοντας ότι με αυτόν τον τρόπο χάνεται η εμπιστοσύνη σε αυτό το δικαστήριο.

Στις 24 Απριλίου, η Ειδική Εισαγγελία (SPO) υπέβαλε κατηγορητήριο δέκα σημείων στα Ειδικά Επιμελητήρια του Κοσσυφοπεδίου (SPC), για τα οποία ο Hashim Thaçi, ο Kadri Veseli και άλλοι κατηγορούνται για σειρά εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας, της αναγκαστικής εξαφάνισης προσώπων, των διώξεων και των βασανιστηρίων.

Το κατηγορητήριο ισχυρίζεται ότι οι Hashim Thaçi, Kadri Veseli και άλλοι ύποπτοι ευθύνονται για 100 περίπου παράνομες δολοφονίες. Τα εγκλήματα που παρουσιάζονται στο κατηγορητήριο που κατατέθηκε από τον Ειδικό Εισαγγελέα περιλαμβάνουν εκατοντάδες αναγνωρισμένα θύματα Αλβανών, Σέρβων και Ρομά του Κοσσυφοπεδίου, καθώς και πολιτικούς αντιπάλους.

Σε δελτίο τύπου, ο Ειδικός Εισαγγελέας είπε ότι το κατηγορητήριο είναι αποτέλεσμα μακράς έρευνας και αποδεικνύει την αποφασιστικότητά του ότι μπορεί να αποδείξει όλες τις κατηγορίες που παρουσιάστηκαν./ibna