Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η Γαλλία συνεχίζει την μονομερή και εγωκεντρική προσέγγιση της

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η Γαλλία συνεχίζει την μονομερή και εγωκεντρική προσέγγιση της

Την αντίδραση της εξέφρασε η Τουρκία με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών για τις δηλώσεις του Γάλλου Υπουργού Εξωτερικών Jean-Yves Le Drian και τις εκφράσεις που χρησιμοποίησε εναντίον της Τουρκίας και την ανάκληση του Γάλλου Πρέσβη στο Παρίσι από την Άγκυρα για διαβουλεύσεις.

Αναφέρει η ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών:

«Όταν ο κ. Le Drian, ο Υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε την απόφαση να ανακαλέσει τον Γάλλο Πρέσβη στην Άγκυρα στο Παρίσι για διαβουλεύσεις, γίνεται κατανοητό ότι η Γαλλία προσπαθεί να εξηγήσει τη διαδικασία έντασης που έχει δημιουργήσει και κλιμακώσει.

Δυστυχώς, τα σημεία που εκφράστηκαν στη δήλωσή του δείχνουν τις συνεχιζόμενες μονόπλευρες και εγωκεντρικές προσεγγίσεις της Γαλλίας στα γεγονότα και τις διμερείς μας σχέσεις.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας και τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης δεν αντέδρασαν εναντίον των ισχυρισμών που αφορούν τον Πρόεδρό μας και τη χώρα μας, οι οποίοι προσβάλλονται εδώ και πολύ καιρό. Με το πρόσχημα της «ελευθερίας της έκφρασης», δεν έχει επίσης καταγραφεί καμία αντίδραση στην προβολή κινούμενων σχεδίων που προσβάλλουν μουσουλμάνους σε κρατικά κτίρια. Όταν επισημαίνονται αυτά τα γεγονότα, η «ελευθερία της έκφρασης» αγνοείται από τα συνηθισμένα δυο μέτρα και δυο σταθμά της Δύσης.

Όντας μια χώρα που καταπολεμά κάθε είδους τρομοκρατία και βία για πολλά χρόνια, η Τουρκία εξέφρασε τη λύπη της για τη δολοφονία του Samuel Paty, όπως και για όλα τα θύματα τέτοιων περιστατικών. Η λύπη μας εκφράστηκε επίσης από τον Πρέσβη μας στο Παρίσι, τον ανώτατο εκπρόσωπο του κράτους μας στη Γαλλία. Η ευαισθησία της Τουρκίας σε σχέση με την τρομοκρατία δεν κάνει διάκριση ως προς τη γλώσσα, τη θρησκεία, τη φυλή ή την άποψη. Ωστόσο, είναι επίσης ειρωνικό το γεγονός ότι η Γαλλία, η οποία δεν ένιωσε την ανάγκη να εκδώσει ανακοινώσεις για τους δασκάλους μας που δολοφονήθηκαν επί χρόνια από την τρομοκρατική οργάνωση του ΡΚΚ, σήμερα εκφράζει μια τέτοια ευαισθησία»./ibna