Αλβανία: Κατηγορούμενος ο Meta για χορήγηση αλβανικής υπηκοότητας σε Γκανέζο ποδοσφαιριστή

Αλβανία: Κατηγορούμενος ο Meta για χορήγηση αλβανικής υπηκοότητας σε Γκανέζο ποδοσφαιριστή

Ο Πρόεδρος της Αλβανίας Ilir Meta κατηγορήθηκε από τον Πρωθυπουργός της Αλβανίας Edi Rama, για πλαστογράφηση εγγράφων ώστε να δώσει στον Γκανέζο διεθνή Winful Cobbinah αλβανική υπηκοότητα.

Ο Πρόεδρος της Αλβανίας Ilir Meta χορήγησε πλήρη αλβανική υπηκοότητα στον ποδοσφαιριστή της Γκάνα ο οποίος όμως είχε μόλις δύο χρόνια στην Αλβανία, ενώ απαιτούνται πέντε χρόνια συνεχούς νόμιμης παραμονής για να υποβάλει αίτηση για υπηκοότητα.

Η απόδοση αλβανικής ιθαγένειας στον Winful Cobbinah διευκολύνθηκε μέσα σε οκτώ ώρες.

Ο Πρωθυπουργός Edi Rama αντέδρασε στην κίνηση του Προέδρου να χορηγήσει υπηκοότητα στον Γκανέζο ποδοσφαιριστή και τον κατηγόρησε για πλαστογράφηση εγγράφων για το αστέρι των FK Τιράνων.

Ο εκπρόσωπος του Αλβανού Προέδρου Tedi Blushi αντέδρασε στις κατηγορίες του Πρωθυπουργού σχετικά με την πλαστογράφηση εγγράφων από τον Πρόεδρο για παραχώρηση της Αλβανικής υπηκοότητας στην Cobbinah, περιγράφοντας τους ισχυρισμούς του Αλβανού Πρωθυπουργού ως αντεθνική επίθεση εναντίον των FK Τιράνων και των υποστηρικτών τους σε μια ανάρτηση στο Twitter.

Δεδομένου ότι ο ποδοσφαιριστής από τη Γκάνα δεν έχει περάσει πέντε χρόνια στην Αλβανία, η απόφαση του Προέδρου της χώρας, ο οποίος είναι επίσης ένθερμος υποστηρικτής του KF Τιράνων, να παραδώσει την υπηκοότητα στην Γκάνα μιλάει για το πώς αξιολογείται στη χώρα αυτή.

Πολλοί θεωρούν σύμφωνα με δημοσιεύματα από τη Γκάνα ότι αυτή η κίνηση της αλβανικής κυβέρνησης είναι μια προσπάθεια να πείσει τον Cobbinah να αλλάξει εθνικότητα για να παίξει για αυτούς, παρόλο που έχει προσκληθεί μερικές φορές στην εθνική ομάδα της Γκάνας.

Αλλά με την χαλάρωση των κανονισμών για την αλλαγή ιθαγένειας της FIFA, θα μπορούσε να είναι μια κίνηση από την Αλβανία να τον αναγκάσει να παίξει για τη χώρα, παρόλο που ο Cobbinah δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να παίξει για την Αλβανία.

Ο Υπουργός Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Bledi Çuçi, αντέδρασε σχετικά με τα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν στα μέσα ενημέρωσης σύμφωνα με τα οποία ο πρόεδρος έχει χορηγήσει αλβανική υπηκοότητα κατά παράβαση του νόμου.

Στην αντίδρασή του, ο Çuçi καταδικάζει αυτό που αποκαλεί την άνευ προηγουμένου επίθεση του Προέδρου Meta εναντίον του εκδότη Carlo Bolino.

Ο πρόεδρος της χώρας, που πριν από μήνες εμφανίστηκε ως «εραστής» της ελευθερίας του λόγου και ζήτησε τη δημιουργία «νέων και διαφανών μέσων», σήμερα επιτέθηκε άνευ προηγουμένου σε έναν εκδότη «επειδή έδειξαν στο κοινό το σκάνδαλο απόκτησης αλβανικών διαβατηρίων ορισμένων ατόμων με κατάφωρη παραβίαση του νόμου», δήλωσε ο Çuçi.

«Αδιανόητο είναι η επίθεση και η επαίσχυντη χρήση της Προεδρίας, η οποία δυστυχώς έχει γίνει προσάρτημα του οικογενειακού κόμματος του Ilir Meta, του SMI που έφυγε προς την κατεύθυνση του κατηγορούμενου που θα λάβει την απάντηση στις 25 Απριλίου». Είπε ο υπουργός Çuçi.

Στην αντίδραση της, η Υπουργός Πολιτισμού, Elva Margariti δήλωσε ότι: «Πριν από λίγες μέρες, ο αρχηγός του κράτους συνεχάρη μια ερευνητή δημοσιογράφο, χαρακτηρίζοντας την «ιεραπόστολο ελεύθερης έκφρασης», ενώ σήμερα επιτέθηκε σε έναν συνάδελφό της, γιατί έκανε το καθήκον του. Δεν πρέπει να παρέχεται η ελευθερία του λόγου σε όλους; Δεν θα έπρεπε ο Πρόεδρος να είναι ο πρώτος που υπερασπίζεται αυτό το δικαίωμα;»./ibna