Τουρκία: Συνεχίζονται οι δοκιμές των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400

Τουρκία: Συνεχίζονται οι δοκιμές των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400

Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας, Recep Tayyip Erdogan, ανακοίνωσε ότι πραγματοποιούνται δοκιμές των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 που προμηθεύτηκε η Τουρκία από τη Ρωσία.

Ο Τούρκος Πρόεδρος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στην Κωνσταντινούπολη αναφερόμενος στις δοκιμές των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400, δήλωσε ότι, «οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν, πραγματοποιούνται, και δεν μας δεσμεύει αυτή η (αρνητική) στάση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Αν δεν δοκιμάσουμε αυτές τις δυνατότητες που έχουμε στα χέρια μας, τι θα δοκιμάσουμε; Εννοείται ότι δεν θα το ρωτήσουμε τις ΗΠΑ. Πραγματοποιούμε δοκιμές όχι μόνο των S-400 αλλά και αρκετών άλλων όπλων. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και από εδώ και στο εξής. Η Ελλάδα διαθέτει S-300. Όχι μόνο πραγματοποιεί δοκιμές, αλλά το χρησιμοποιεί. Τους ρωτάνε κάτι τέτοιο οι ΗΠΑ; Είμαστε αποφασισμένοι και θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε με τον ίδιο τρόπο.»

Αναφερόμενος στις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας ο Recep Tayyip Erdogan σημείωσε ότι η Αρμενία δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις που έχει δώσει παλαιότερα.

Η Τουρκία έχει το δικαίωμα να πάρει μέρος σε ενδεχόμενες συνομιλίες μεταξύ των δυο χωρών, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος δηλώνοντας ότι «είναι αδύνατον να αφήσουμε κατά μέρος τη δήλωση του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Ilham Aliyev. Όσο η Ρωσία σκέφτεται να πάρει μέρος στη λύση και στην ειρήνη εδώ, πιστεύω ότι τουλάχιστον εξίσου δικαίωμα με τη Ρωσία έχει και η Τουρκία. Βασικά μέχρι στιγμής δεν υπήρξε μια αρνητική στάση της Ρωσίας στο εν λόγω θέμα. Ούτε υπάρχουν αρνητικές δηλώσεις της Ρωσίας όσον αφορά την Τουρκία. Μέχρι στιγμής εργαζόμαστε από κοινού τόσο στο θέμα Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας όσο και στα υπόλοιπα θέματα, δηλαδή στη Συρία. Εύχομαι και στο εξής να κάνουμε επιτυχή βήματα στις λύσεις και να το λύσουμε και αυτό.»/ibna