Πρώην πρέσβης της Β-Ε στον ΟΗΕ: Θα ψηφίσω για τον Biden, είναι καλός για τη Β-Ε

Πρώην πρέσβης της Β-Ε στον ΟΗΕ: Θα ψηφίσω για τον Biden, είναι καλός για τη Β-Ε

Ο πρώην πρέσβης της Β-Ε στα Ηνωμένα Έθνη, Muhamed Šaćirbegović, δήλωσε στο TV N1 την Παρασκευή ότι θα ψηφίσει τον Joe Biden, για το μέλλον των ΗΠΑ αλλά και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

«Ως Αμερικανός, θα ψηφίσω τον άνθρωπο που είναι ο καλύτερος για την Αμερική και δεν έχω καμία αμφιβολία γι ‘αυτό – επιλέγω τον Joe Biden», είπε.

Ωστόσο, τίθεται επίσης και το ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής του Biden, που επηρεάζει τη Β-Ε.

«Ο Biden σίγουρα θα ενδιαφερόταν για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, αλλά δεν ξέρω πόσο βαθιά είναι η γνώση του για την περιοχή», είπε, προσθέτοντας ότι ο Biden πίστευε σε κάποιο σημείο ότι η Ειρηνευτική Συμφωνία του Ντέιτον ήταν η σωστή λύση για τη χώρα.

Ο Šaćirbegović βλέπει την ειρηνευτική συμφωνία ως προσωρινή λύση και μια πορεία προς την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

«Ο μόνος λόγος για τον οποίο υπεγράφη η συμφωνία του Dayton ήταν ο τερματισμός ενός πολέμου, αλλά η πραγματική ειρήνη έπρεπε πάντα να επιτευχθεί με τις ευρωατλαντικές ενοποιήσεις της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης», υποστήριξε.

Σε γενικές γραμμές, οι διαφορές μεταξύ των εξωτερικών πολιτικών των Biden και Trump είναι τεράστιες, δήλωσε ο Šaćirbegović.

«Η Αμερική είναι έτοιμη να πέσει από την κορυφή, και πολλοί άνθρωποι που ασπάζονται τη ρητορική του Trump δεν είναι σε θέση να το καταλάβουν αυτό, καθώς συνεχίζει να επαναλαμβάνει το ρητό «Αμερική πρώτα». Αλλά ο κόσμος βλέπει τον Trump ως έναν ανίκανο και αδύναμο ηγέτη και άλλες χώρες, ιδιαίτερα εκείνες με ελπίδες και φιλοδοξίες – συμπεριλαμβανομένων ορισμένων στα Βαλκάνια – προσπαθούν να κάνουν κατάχρηση αυτής της κατάστασης», εξήγησε.

Όσον αφορά την εσωτερική πολιτική, ο Šaćirbegović επέκρινε την προσέγγιση του Trump.

«Ο Trump πιστεύει ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος να κοιτάξουμε την Αμερική – ο εγωιστικός τρόπος. Όποιος έχει διαφορετική πίστη, χρώμα του δέρματος, σεξουαλικό προσανατολισμό, θα πρέπει να θεωρηθεί πιθανός εχθρός και ο Trump έχει καλλιεργήσει στην Αμερική μια βαθειά διαίρεση, και ξέρουμε πού μπορεί να οδηγήσει αυτό», είπε, παραλληλίζοντας την κατάσταση με αυτή στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

«Δεν περίμενα ποτέ από την Αμερική να φτάσει σε αυτό το επίπεδο διαίρεσης», είπε. «Οι διαιρέσεις εμφανίστηκαν στην πρώην Γιουγκοσλαβία πριν από 30 χρόνια και αναρωτήθηκα αν κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί στην Αμερική, και τώρα το είδα ότι πράγματι μπορεί».

Η Αμερική είχε εμφύλιο πόλεμο και αποσταθεροποιήθηκε, δήλωσε ο Šaćirbegović. Αλλά δεν περίμενε ποτέ ότι το ζήτημα ενός νέου εμφυλίου πολέμου θα μπορούσε να αναδυθεί ξανά, «τουλάχιστον όχι για τα επόμενα 100 χρόνια».

Ένα σημαντικό ζήτημα στον καθορισμό του τρόπου με τον οποίο θα ψηφίσουν οι άνθρωποι έγκειται επίσης στον τρόπο με τον οποίο ο Trump διαχειρίστηκε την πανδημία του κοροναϊού.

«Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα με τον Trump», είπε. «Όχι μόνο ο τρόπος με τον οποίο διαχειριζόταν τους πόρους της Αμερικής ως πρόεδρος, αλλά και το γεγονός πως δεν ήταν ποτέ πρόθυμος να αναλάβει την ευθύνη ως άτομο, και ο εγωισμός του δεν του επέτρεψε να βιώσει ενσυναίσθηση προς εκείνους που προσβλήθηκαν από την ασθένεια». /ibna