Βουλγαρία: Συνομιλίες Borissov-Krach  για 5G και F-16

Βουλγαρία: Συνομιλίες Borissov-Krach  για 5G και F-16

Ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Boyko Borissov και ο Αναπληρωτής Υφυπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Keith Krach χαιρέτισαν τον ολοένα και πιο δυναμικό πολιτικό διάλογο μεταξύ Βουλγαρίας και Ηνωμένων Πολιτειών ως αποτέλεσμα της στρατηγικής εταιρικής τους σχέσης.

Borissov και Krach πραγματοποίησαν συνάντηση κατά την επίσκεψη του Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στη Βουλγαρία. Αυτή είναι η τρίτη συνάντηση μεταξύ των δύο μόνο φέτος, η οποία αποτελεί άλλη μια έκφραση της ενισχυμένης συνεργασίας μεταξύ της Βουλγαρίας και των Ηνωμένων Πολιτειών μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Boyko Borissov στην Ουάσιγκτον τον Νοέμβριο του 2019, όπως ανέφερε το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης.

Η συνάντηση επικεντρώθηκε σε ζητήματα προτεραιότητας της στρατηγικής εταιρικής σχέσης, όπως η εμβάθυνση του εμπορίου και της οικονομικής συνεργασίας και η ενίσχυση των διμερών σχέσεων στον τομέα της ασφάλειας των δικτύων ασύρματης επικοινωνίας πέμπτης γενιάς (5G).

Ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ συμφώνησαν γύρω από τη θέση ότι το 5G θα γίνει η υποδομή σύνδεσης, η οποία θα είναι καθοριστική για όλους τους τομείς της κοινωνίας, όπως η ηλεκτρονική υγεία, τα δίκτυα έξυπνης ενέργειας, οι μεταφορές και η κινητικότητα. Τα δίκτυα 5G αποτελούν τη μελλοντική ραχοκοκαλιά των ολοένα και πιο ψηφιακών οικονομιών και κοινωνιών μας, τονίστηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ συνεργάζονται στον τομέα του 5G για να διασφαλίσουν την αξιοπιστία της υποδομής και της αλυσίδας εφοδιασμού.

Ένα άλλο θέμα που επικεντρώθηκαν οι συνομιλίες ήταν η συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, οι οποίες συγκαταλέγονται στις βασικές διαστάσεις των διμερών σχέσεων.

«Η απόκτηση μαχητικών F-16 Block 70 είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου στον εκσυγχρονισμό της Βουλγαρικής Πολεμικής Αεροπορίας», δήλωσε ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός. Ήταν κατηγορηματικός ότι τα σχέδια εκσυγχρονισμού της Πολεμικής Αεροπορίας θα παρέχουν προϋποθέσεις για τη βιομηχανική συνεργασία, η οποία θα συμβάλει στη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη της Βουλγαρίας και στην ανταγωνιστικότητα της χώρας μας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένας σημαντικός στρατηγικός εταίρος της Βουλγαρίας στον τομέα της ενέργειας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Boyko Borissov. Σε αυτό το πλαίσιο, τον Ιούνιο του 2020, οι ΗΠΑ πρότειναν την υπογραφή διμερούς μνημονίου για τη στρατηγική συνεργασία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας για πολιτικούς σκοπούς. Η προώθηση αυτής της εταιρικής σχέσης είναι ένα άλλο βασικό στοιχείο στη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα», δήλωσε ο Boyko Borissov./ibna