Κροατία: Νέα χρέη θα επιβαρύνουν ξανά τους ήδη καταπονημένους πολίτες, ισχυρίζεται η αντιπολίτευση

Κροατία: Νέα χρέη θα επιβαρύνουν ξανά τους ήδη καταπονημένους πολίτες, ισχυρίζεται η αντιπολίτευση

Το κόμμα της φιλελεύθερης αντιπολίτευσης Pametno προειδοποίησε την Παρασκευή ότι το βάρος του νέου δανεισμού θα φορτωθούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις, εγκαλώντας την κυβέρνηση να καταργήσει τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό, να σταματήσει να ξοδεύει χρήματα για επιδοτούμενη στέγαση, να μειώσει τους φόρους και να μειώσει τον αριθμό των τοπικών και περιφερειακών κυβερνητικών μονάδων.

“Στην ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών Zdravko Maric σχετικά με τα νέα δάνεια για την αποπληρωμή του χρέους στους εταιρείες φαρμακευτικών προϊόντων υποβόσκει παράλληλα η συνεχιζόμενη ανεύθυνη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, ενώ αποτελεί το πλέον ενδεικτικό παράδειγμα της υπερβολής που διαπνέει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Andrej Plenkovic”, δήλωσε το μέλος της Κοινοτικής Συνέλευσης Split-Dalmatia, Igor Skoko.

Τόνισε ότι τα χρέη πρέπει να εξοφληθούν, ωστόσο το βάρος θα ξαναβρεθεί στις πλάτες των ήδη επιβαρυμένων πολιτών και επιχειρήσεων.

Υπενθύμισε ότι το δημόσιο χρέος της Κροατίας έχει ξεπεράσει τα 315 δισεκατομμύρια HRK, προσθέτοντας ότι ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ αναμένεται να φθάσει το 90% έως το τέλος του έτους. Κατά το έτος κρίσης του 2009, το δημόσιο χρέος ανερχόταν σε 160 δισεκατομμύρια HRK.

“Αυτά είναι ανησυχητικά ποσά που εφιστούν την προσοχή, και τα οποία τώρα θα διογκωθούν ακόμη περισσότερο, αντί η κυβέρνηση να εργαστεί για τη συρρίκνωσή τους”, δήλωσε ο Skoko, προσθέτοντας ότι η Κροατία πρέπει επειγόντως να αρχίσει να εξοικονομεί και να διαχειρίζεται υπεύθυνα τα χρήματα των φορολογουμένων.

Πρότεινε στην κυβέρνηση να καταργήσει τον Οικονομικό Οργανισμό επειδή “αυτό το λείψανο του σοσιαλισμού δεν υφίσταται πλέον σε καμία ανεπτυγμένη χώρα”.

Αντί για “αδιαφανείς και σκανδαλώδεις δαπάνες»’για επιδοτούμενη κατοικία, ο Skoko είπε ότι, με χαμηλότερους φόρους, η κυβέρνηση θα μπορούσε να επιτρέψει φθηνότερες κατασκευές και χαμηλότερες τιμές ακινήτων.

Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει να προσπαθεί να σώσει “χρόνιες κρατικές ζημίες”, σημειώνοντας ότι τα χρήματα που δαπανήθηκαν για τη διάσωση μόνο των ναυπηγείων θα είχαν επιλύσει το πρόβλημα του χρέους στις μεγαλοεταιρίες φαρμακευτικών προϊόντων.

Ο Skoko αμφισβήτησε επίσης τη λογική της ύπαρξης ενός “τεράστιου αριθμού” κομητειών, πόλεων και δήμων. /ibna