Σλοβενία: Νέα περιοριστικά μέτρα ενόψει νέου κύματος COVID-19

Σλοβενία: Νέα περιοριστικά μέτρα ενόψει νέου κύματος COVID-19

Συνολικά 1.656 νέα κρούσμαυα Sars-CoV-2 επιβεβαιώθηκαν μετά από 6.745 ελέγχους που διεξήχθησαν στη Σλοβενία ​​την Πέμπτη, ενώ δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους στο νοσοκομείο, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Jelko Kacin το πρωί της Παρασκευής.

Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων έφτασε τα 11.434, σύμφωνα με τα στοιχεία του ιστοτόπου Covid-19.Sledilnik, ο οποίος καταδεικνύει επίσης ένα ποσοστό θετικών κρουσμάτων σχεδόν 24,55%, ενώ ο ημερήσιο αριθμό θανάτου είναι 3.0.

Αυτά τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού εξαπολύει ευθεία επίθεση στη Σλοβενία. Οι αρχές έχουν ήδη θεσπίσει ισχυρά μέτρα, ωστόσο φαίνεται πως είναι ανεπαρκή. Ο πρωθυπουργός Janez Janša δήλωσε την Πέμπτη ότι η Σλοβενία ​​θα θέσει σε εφαρμογή νέους περιορισμούς για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Τα μη απαραίτητα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά, όπως και τα ξενοδοχεία, τα νηπιαγωγεία και οι φοιτητικές εστίες, με ορισμένες εξαιρέσεις. Τα μέτρα, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ από το Σάββατο, αρχικά θα εφαρμοστούν για μία εβδομάδα.

Τα νέα μέτρα έρχονται μετά από ευρείας κλίμακας περιορισμούς, όπως η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9 μ.μ. έως τις 6 π.μ., την απαγόρευση διαπεριφερειακών μεταφορών, περιορισμένες συγκεντρώσεις, απομακρυσμένη εκπαίδευση για τα περισσότερα παιδιά, το κλείσιμο των μπαρ, καθώς και η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, μέτρα που έχουν θεσπιστεί ήδη από την περασμένη εβδομάδα.

Ενώ τα μη απαραίτητα καταστήματα κλείνουν, το ντελίβερι, συμπεριλαμβανομένων από τα εστιατόρια, θα εξακολουθεί να επιτρέπεται. Τα νηπιαγωγεία, τα οποία ο Janša αναφέρει ότι θα κλείσουν λόγω της σημαντικής αύξησης των λοιμώξεων μεταξύ του προσωπικού, θα παραμείνουν ανοιχτά για παιδιά των οποίων οι γονείς εργάζονται και δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ημερήσια φύλαξη, αν και ο Janša κάλεσε επίσης τους εργοδότες να στραφούν σε απομακρυσμένη εργασία εάν είναι δυνατόν.

Οι φοιτητικές εστίες θα είναι κλειστές για όλους όσοι μπορούν να εξασφαλίσουν άλλο τύπο διαμονής έως την επόμενη εβδομάδα, ενώ οι δημόσιες συγκοινωνίες θα μειωθούν στο ένα τρίτο της πλήρους χωρητικότητας.

Το συνοριακό καθεστώς δεν αλλάζει και η διαμετακόμιση θα συνεχίσει να επιτρέπεται, με τον Janša να λέει ότι προς το παρόν δεν καταγράφηκε αξιοσημείωτη εισαγωγή του ιού από άλλες χώρες.

Αν και δεν εισάγονται πρόσθετοι περιορισμοί για αθλητικές δραστηριότητες – οι επαγγελματικοί αγώνες συνεχίζονται, ενώ ο αθλητισμός αναψυχής περιορίζεται κυρίως σε μεμονωμένες δραστηριότητες – τα κομμωτήρια και τα αισθητικά κέντρα θα παραμείνουν κλειστά.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος απύθυνε έκκληση για συμμόρφωση με τα προστατευτικά μέτρα και τόνισε ότι η Σλοβενία ​​έχει ήδη επιβιώσει από τέτοιες συνθήκες την περασμένη άνοιξη, εξήγησε ότι η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί μετά από μια εβδομάδα.

Σημείωσε ότι η επιλογή για περιορισμό της κυκλοφορίας σε ορισμενους δήμους παρόμοιο με αυτόν που εφαρμόστηκε την Άνοιξη ήταν ακόμη στο τραπέζι. Η κυβέρνηση θα αποφασίσει επί του θέματος τις επόμενες ημέρες.

Ο Janša είπε ότι οι καθημερινές επιβεβαιωμένες περιπτώσεις Covid-19 συνεχίζουν και θα συνεχίσουν να αυξάνονται για κάποιο διάστημα, γι ‘αυτό ήταν πολύ νωρίς για να πούμε αν τα μέτρα που εγκρίθηκαν πρόσφατα θα ήταν αρκετά για να περιορίσουν το μετάδοση.

Είπε ότι εξετάζεται επίσης η επιλογή μαζικών δοκιμών, κυρίως για ομάδες υψηλού κινδύνου και αργότερα για τον ευρύτερο πληθυσμό.

Ο Janša ανακοίνωσε ότι μια ομάδα εμπειρογνωμώνων καταρτίζει ήδη κατευθυντήριες γραμμές για ένα νέο πακέτο τόνωσης, και τα μέτρα θα είναι παρόμοια με αυτά που παρουσιάστηκαν την άνοιξη.

Προσέθεσε ότι, την επόμενη εβδομάδα, κατά την προγραμματίζονται οι φθινοπωρινές διακοπές για μαθητές, θα είναι «η εβδομάδα για να πολεμήσουμε ενάντια στην εξάπλωση του ιού ανάμεσά μας». /ibna