Κύπρος: Συζητείται στην Ολομέλεια η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη εκλογών

Κύπρος: Συζητείται στην Ολομέλεια η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη εκλογών

Στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας συζητείται η πρόταση του Κινήματος Οικολόγων για την αυτοδιάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών, μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την παραίτηση του Προέδρου του Σώματος Δημήτρη Συλλούρη.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αδάμος Αδάμου, εξελέγη χωρίς αντίπαλο ως ο 12ος Πρόεδρος του Κυπριακού Κοινοβουλίου, συγκεντρώνοντας τα ψήφους της συντριπτικής πλειοψηφίας των Βουλευτών, πλην των βουλευτών του ΕΛΑΜ.

Υπέρ ψήφισαν 53 βουλευτές, ενώ υπήρξαν δύο αποχές, των βουλευτών του ΕΛΑΜ.

Ο Αδάμος Αδάμου, κατέλαβε τη θέση του παραιτηθέντος Προέδρου Δημήτρη Συλλούρη, μετά τις αποκαλύψεις του Al-Jazeera για τη συμμετοχή του σε παράνομη προσπάθεια έκδοσης Κυπριακού διαβατηρίου σε αμφιλεγόμενο Κινέζο επενδυτή.

Ταυτόχρονα, κατά τη σημερινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, έγινε η διαβεβαίωση των νέων βουλευτών, Γιαννάκη Γαβριήλ για το ΑΚΕΛ, και της Ρούλας Γεωργιάδη για το Κίνημα Αλληλεγγύης.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, συζητήθηκε το ψήφισμα των Οικολόγων, το οποίο προτείνει παραίτηση της κυβέρνησης, πέραν από της Βουλής, όπου αποφασίστηκε η παραπομπή του ψηφίσματος στην Επιτροπή Νομικών (λόγω επίκλησης συνταγματικών θεμάτων), με τις διαφωνίες των Οικολόγων και της Άννας Θεολόγου./ibna