Ρουμανία: Επίθεση στο PSD εξαπέλυσε ο Iohannis

Ρουμανία: Επίθεση στο PSD εξαπέλυσε ο Iohannis

Της ανάγκης διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών στις 6 Δεκεμβρίου υπεραμύνθηκε χθες, ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Klaus Iohannis σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε σε θέματα που αφορούν στην πανδημία Covid-19.

O Klaus Iohannis μεταξύ άλλων κατηγόρησε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Ρουμανίας PSD ότι προσπαθεί να μπλοκάρει μηχανισμούς που ωφελούν τη χώρα, όπως τα μέτρα καταπολέμησης του κορωνοϊού, ενώ ψήφισε λαϊκίστικους νόμους που δύνανται να βυθίσουν τη Ρουμανία στη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων 30 ετών και ψήφισε ως πρόεδρο του Νομοθετικού Συμβουλίου τον Florin Iordache.

«Παρά τις απέλπιδες προσπάθειες καλλωπισμού της εικόνας του, υπογράμμισε, παραμένει το ίδιο αμεταρρύθμιστο και τοξικό κόμμα, που βρίσκει τρόπο να ανταμείψει τους υπηρετούντες με αξιώματα που πληρώνονται αδρά από το δημόσιο χρήμα.»

Η θητεία των βουλευτών ολοκληρώνεται στις 20 Δεκεμβρίου, τόνισε ο Ρουμάνος Πρόεδρος, και μετά την ημερομηνία αυτή δεν θα μπορούν να ψηφίσουν παρά απλούς νόμους και όχι οργανικούς. «Θα ήταν καταστροφικό για τη Ρουμανία, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, να μην έχει ένα λειτουργικό Κοινοβούλιο», πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας ο Klaus Iohannis δήλωσε επίσης οι αρχές που διαχειρίζονται επικοινωνιακά την πανδημία θα μάθουν συν τω χρόνω να είναι πιο ανοιχτά με τα mass media, ενώ σημείωσε ότι μελετά τον φάκελο των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, που είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα και θα ζητήσει να τύχει ανάλογης μεταχείρισης.

Όσον αφορά την εκλογή του Florin Iοrdache ο Ρουμάνος Πρόεδρος δήλωσε ότι δεν γνωρίζει γιατί δεν εξήλθαν της αιθούσης ψηφοφορίας δέκα Φιλελεύθεροι, εμποδίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο, ελλείψει απαρτίας, την εκλογή του Florin Iοrdache, ενώ συμφώνησε με τον δημοσιογράφο ότι  αυτό θα ήταν μια καλή επιλογή και ανέφερε ότι θα απευθύνει σχετική ερώτηση στο κόμμα.

Σχετικά με την εκλογική διαδικασία στη Μολδαβία, ο Klaus Iohannis σημείωσε ότι «δεν είναι δουλειά του Προέδρου της Ρουμανίας να αξιολογήσει τις εκλογές σε μια άλλη χώρα (σ.σ. τη Δημοκρατία της Μολδαβίας) ακόμα και αν (αυτή) είναι κοντά στην ψυχή μας. Τρέφουμε εξαιρετικό ενδιαφέρον και καλό θα ήταν όλος ο κόσμος στα όρια των αρμοδιοτήτων του να συμβάλει στη διεξαγωγή όσο το δυνατόν καλύτερα οργανωμένων εκλογών>>.

Αναρμόδιος δήλωσε επίσης σε ερώτηση για την αξιολόγηση του έργου των Υπουργών που σε καμία περίπτωση δεν θα έκανε δημοσίως όπως είπε./ibna