Τουρκία: Σε διάλογο κάλεσε τις γειτονικές χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο ο Akar

Τουρκία: Σε διάλογο κάλεσε τις γειτονικές χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο ο Akar

Η Τουρκία καλεί σε διάλογο τις γειτονικές της χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Hulusi Akar.

Ο Akar στην ομιλία που έκανε στη στρατιωτική δράση Ateş Serbest-2020 (Πυρ Κατά Βούληση) που πραγματοποιήθηκε στο Πεδίο Βολών και Ασκήσεων Στρατηγός Nahit Şenoğul στην Άγκυρα δήλωσε για τις εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο ότι «με όλη μας την ειλικρίνεια λέμε διάλογο, συναντήσεις, συνομιλίες, καλές σχέσεις γειτονίας, διεθνές δίκαιο και συμφωνία και να συζητήσουμε και να τακτοποιήσουμε τα προβλήματα μας σε αυτό το πλαίσιο. Αλλά έξαφνα το θέμα μεταφέρεται σε διεθνείς οργανισμούς, γίνονται ορισμένες επιθέσεις μέσω του τύπου, γίνονται προκλήσεις και προβοκάτσιες, δεν βλέπουν τίποτα από αυτά. Προσπαθούν να παρουσιάσουν ως επίθεση και πρόκληση τις εντελώς επιστημονικές και τεχνικές έρευνες και εργασίες που πραγματοποιεί το κράτος της Δημοκρατίας της Τουρκίας.»

Το Καστελόριζο έκτασης 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων που βρίσκεται σε απόσταση 1.950 μέτρων από την Τουρκία και 580 χιλιομέτρων από την Ελλάδα, δεν μπορεί να έχει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη 40.000 τ. χλμ., αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, ανέφερε ο Akar τονίζοντας ότι «όταν λέμε όχι, βγαίνουν απέναντι μας και σαν χορωδία λένε ότι δημιουργούμε εντάσεις και προβαίνουμε σε προκλήσεις. Έχουμε δίκιο, είμαστε ισχυροί. Όσο και αν είμαστε υπέρ του διαλόγου και της πολιτικής λύσης, από την άλλη διατυπώνουμε επανειλημμένως ότι δεν θα επιτρέψουμε να καταπατήσουν τα δικαιώματα μας, ότι δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα. Αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό. Επομένως, καλούμε σε διάλογο τους γείτονες μας και τους υπόλοιπους οργανισμούς και θεσμούς. Ελάτε να συναντηθούμε, να συζητήσουμε, να μιλήσουμε και να λύσουμε αυτά τα θέματα στο πλαίσιο των κανόνων. Αυτή είναι η ευχή μας. Πέρα από αυτό, είναι μάταιη προσπάθεια να προσπαθούν τρίτοι, υπερβαίνοντας τα όρια και το μπόι τους, να βάλουν ορισμένους κανόνες που δεν συνάδουν με τη λογική και τους νόμους ή να περιμένουν να γίνουν αποδεκτοί εκ μέρους μας αυτοί οι κανόνες.»

«Η Τουρκία η οποία είναι εγγυήτρια στην Κύπρο έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της μέχρι σήμερα και θα συνεχίσει να τις εκπληρώνει με την ίδια ευαισθησία και από εδώ και στο εξής», είπε ο Υπουργός.

«Το Κυπριακό ζήτημα αποτελεί εθνική μας υπόθεση. Από τη μια, θα προσπαθείτε να σχεδιάσετε όπως θέλετε εσείς τις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας και από την άλλη θα αγνοείται τους Τουρκοκύπριους και θα ζητάτε λύση. Αυτό είναι το ίδιο το άλυτο. Αν επιθυμείτε μια πολιτική λύση, ένα κατάλληλο κλίμα, θα δεχτείτε την ύπαρξη των Τουρκοκύπριων αδελφών μας, θα βρείτε το σωστό ακολουθώντας την κοινή λογική στο θέμα των ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας και όχι αυτά που ξέρετε», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Ο Akar αναφέρθηκε και στην επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν για την απελευθέρωση των κατεχόμενων εδαφών της μετά τις αρμενικές επιθέσεις εναντίον μη στρατιωτικών στόχων στο Αζερμπαϊτζάν.

«Διατυπώσαμε σε κάθε επίπεδο, ξεκινώντας από το ανώτατο επίπεδο, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μας, ότι υποστηρίζουμε μέχρι τέλους τον δίκαιο αγώνα του Αζερμπαϊτζάν. Ως κράτος της Δημοκρατίας της Τουρκίας και τουρκικό Έθνος είπαμε ότι είμαστε στο πλευρό των Αζέρων αδελφών μας και θα συνεχίσουμε να είμαστε.»/ibna