Βόρεια Μακεδονία: Zaev, Dimitrov και Osmani είχαν διαδικτυακή συνάντηση με τον Borrell

Βόρεια Μακεδονία: Zaev, Dimitrov και Osmani είχαν διαδικτυακή συνάντηση με τον Borrell

Η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ θα είναι ένα θετικό μήνυμα για ολόκληρη την περιοχή, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Zoran Zaev, ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Nikola Dimitrov και ο Υπουργός Εξωτερικών Bujar Osmani στη σημερινή διαδικτυακή συνάντηση με τον Ύπατο Εκπρόσωπο για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, και Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Josep Borrell.

Η συνάντηση είναι μέρος μιας σειράς διαδικτυακών συναντήσεων με κορυφαίους αξιωματούχους της ΕΕ που συμφωνήθηκαν σήμερα, οι οποίες περιλαμβάνουν συνομιλίες με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli και τον Επίτροπο της ΕΕ για τη γειτονία και τη διεύρυνση Oliver Varhelyi, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης.

Στη διαδικτυακή συνάντηση με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον Αντιπρόεδρο Josep Borrell, ο Zoran Zaev ευχαρίστησε τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προσωπική του συμβολή στην πορεία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, τονίζοντας την απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ τον Μάρτιο να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για ένταξη της χώρας στην Ένωση, η οποία σηματοδότησε μια νέα εποχή στις αμοιβαίες σχέσεις.

Ο Zaev εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή η υποστήριξη θα επισημοποιηθεί με την έγκριση του Πλαισίου Διαπραγμάτευσης στις αρχές του επόμενου μήνα, ακολουθούμενη από την πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη μέχρι το τέλος του έτους.

«Η πραγματοποίηση της πρώτης διακυβερνητικής διάσκεψης της Βόρειας Μακεδονίας και της ΕΕ θα στείλει ένα θετικό μήνυμα στην περιοχή και θα επιβεβαιώσει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων ως γεωστρατηγικό συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο πρωθυπουργός Zaev.

Η Βόρεια Μακεδονία παραμένει προσηλωμένη στην ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας με τη συνεχή εφαρμογή της Συμφωνίας Πρεσπών και της Συμφωνίας Καλής Γειτονίας και Φιλίας με τη Βουλγαρία, η οποία έφερε νέα ενέργεια και συνέβαλε στην ανανέωση της έντασης της διεύρυνσης της ΕΕ με τις χώρες της περιοχής.

Ο Zaev τόνισε επίσης ότι η νέα κυβέρνηση συνασπισμού και όλα τα θεσμικά όργανα είναι πλήρως λειτουργικά και δεσμευμένα για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και την επίτευξη αποτελεσμάτων για το κράτος δικαίου και την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς ως ύψιστης προτεραιότητας.

«Τα σημαντικά αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας του δικαστικού σώματος, την έγκριση του νόμου περί δημόσιας δίωξης, καθώς και τα αποτελέσματα των ερευνών και των τελικών αποφάσεων σε περιπτώσεις διαφθοράς και οργανωμένου εγκλήματος, συμπεριλαμβανομένων και σε υψηλό επίπεδο, καταγράφονται στην ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Βόρεια Μακεδονία θα συνεχίσει να είναι το επίκεντρό μας με μια ανοιχτή πρόσκληση να συμπεριλάβει την αντιπολίτευση στο Κοινοβούλιο, καθώς και μέσω διαλόγου με την κοινωνία των πολιτών και τους διεθνείς εταίρους μας» τονίστηκε από την πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας στις συνομιλία με τον Borrell.

Το Οικονομικό και Επενδυτικό Σχέδιο για τα Δυτικά Βαλκάνια εκτιμήθηκε ως εξαιρετικά σημαντικό στη διαδικτυακή συνάντηση, το οποίο έχει μεγάλη σημασία για την υποστήριξη της ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα, της συνδεσιμότητας των μεταφορών και της ενέργειας, της ψηφιοποίησης, της πράσινης ατζέντας και των κοινωνικών επενδύσεων στην περιοχή.

Η ισχυρή κοινή σύνδεση της ΕΕ με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Zaev, επιβεβαιώθηκε στην υποστήριξη της χώρας σε μια κοινή απάντηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών του COVID-19 και συνέβαλε στην ενίσχυση των δεσμών με την ΕΕ.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφάλειας, και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Josep Borrell, τόνισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό για τις Βρυξέλλες να συνεχίσουν την εντατική συνεργασία με μια κυβέρνηση που αποδεικνύεται δεσμευμένη για τη διαδικασία ολοκλήρωσης της ΕΕ στη Βόρεια Μακεδονία, και την αναμένει το συντομότερο δυνατόν. τη διεξαγωγή της πρώτης διακυβερνητικής διάσκεψης για, όπως επεσήμανε, για την κοινή κατασκευή του μέλλοντος./ibna