Κροατία: Έκκληση για αποκλιμάκωση των εντάσεων από τον Jandroković

Κροατία: Έκκληση για αποκλιμάκωση των εντάσεων από τον Jandroković

Tην Πέμπτη, o Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Gordan Jandroković απύθηνε έκκληση για καταλαγιασμό των κοινωνικών εντάσεων.

Μιλώντας στον Τύπο, δήλωσε ότι η κατάσταση στην κοινωνία ήταν απαιτητική και περίπλοκη.

«Η κατάσταση δεν ήταν τόσο δύσκολη. Βλέπουμε αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού, στον αριθμό των θυμάτων, και η απόλυτη προτεραιότητά μας πρέπει να είναι να προσπαθήσουμε να μειώσουμε αυτούς τους αριθμούς μαζί», δήλωσε ο Jandroković.

«Ας είμαστε υπεύθυνοι, αλληλέγγυοι, λογικοί, ας λάβουμε υπόψη ο ένας τον άλλον, το ιατρικό μας προσωπικό που δίνει σκληρές μάχες»

Τόνισε ότι οι διενέξεις πριν από τον Covid-19 και την παρεπόμενη κρίση διέφεραν σημαντικά από σήμερα, όταν «οποιαδήποτε λέξη μπορεί να πυροδοτήσει τη φλόγα».

«Το τελικό αποτέλεσμα της ρητορικής μίσους, των απαράδεκτων μηνυμάτων, ήταν ο πυροβολισμός στην πλατεία του Αγίου Μάρκου», δήλωσε ο Jandroković αναφερόμενος σε μια πρόσφατη επίθεση στα Κεντρικά Γραφεία της Κυβέρνησης.

«Ο δρόμος από τη λεκτική έως τη σωματική βία δεν είναι τόσο μακρύς, και αυτή η κατάσταση το αποδεικνύει. Αυτό το αγόρι (ο δράστης) δεν ήρθε εδώ παρά τη θέλησή του, είχε εκφράσει την ετοιμότητά του να το πράξει. Ας μη ρίξουμε άλλο λάδι στη φωτιά, ας ηρεμήσουμε, ας επικεντρωθούμε στη βοήθεια προς τους πολίτες».

Ο Jandroković απέρριψε ισχυρισμούς πως η Δεξιά ήταν η αποκλειστική υπαίτιος της ριζοσπαστικοποίησης της κοινωνίας, και αναρωτήθηκε σε ποιο βαθμό η προηγούμενη κυβέρνηση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος ήταν υπεύθυνη για την αύξηση της ριζοσπαστικοποίησης με την υιοθέτηση του «Lex Perković»

«Ο καβγάς χρειάζεται δύο. Δεν είναι αυτοί οι αθώοι που ποτέ τους δεν έριξαν λάδι στη φωτιά», είπε, υπενθυμίζοντας δηλώσεις του βουλευτή του SDP Nenad Stazić για το Bleiburg και του ηγέτη του Κροατικού Αγροτικού Κόμματος Kreso Beljak σχετικά με τους μετανάστες.

Ο Jandroković είπε ότι δεν είχε ακούσει από τον Πρόεδρο Zoran Milanovic ούτε μια εποικοδομητική πρόταση σχετικά με τον κοραωνοϊό, την οικονομία ή την ασφάλεια. «Τίποτα από την πλευρά του Προέδρου δεν θα βοηθήσει στην εξάλειψη των εντάσεων και την αναζήτηση λύσεων».

«Ο πρωθυπουργός πρέπει να διαθέτει περιθώριο για να διαχειριστεί τον κορωνοϊό, την οικονομία και την ασφάλεια σε πρωτοφανώς απαιτητικούς καιρούς», προσέθεσε. /ibna