Σλοβενία: Με Linkevicius και Tikhanovsky συναντήθηκε ο Logar στη Λιθουανία

Σλοβενία: Με Linkevicius και Tikhanovsky συναντήθηκε ο Logar στη Λιθουανία

Kατά την τρίτη ημέρα της επίσκεψης εργασίας του στα κράτη της Βαλτικής, ο Υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας Anže Logar πραγματοποίησε συνομιλίες στη Δημοκρατία της Λιθουανίας με τον οικοδεσπότη του, τον Υπουργό Εξωτερικών Linas Linkevicius, σχετικά με τις δυνατότητες ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε Ευρωπαϊκό και πολυμερές επίπεδο.

Όπως ανακοινώθηκε, συζητήθηκαν επίσης οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο συντονισμό των μέτρων για την καταπολέμηση του Covid-19. Οι εξελίξεις στη Λευκορωσία αποτέλεσαν επίσης ένα σημαντικό θέμα στις συζητήσεις. Ο υπουργός Logar συναντήθηκε επίσης με την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας Svetlana Tikhanovsky στο Βίλνιους.

Η Σλοβενία ​​και η Λιθουανία διατηρούν τακτικό πολιτικό διάλογο και μοιράζονται παρεμφερείς απόψεις για πολλά διεθνή ζητήματα. Η υποδειγματική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών έχει σημειωθεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και άλλων διεθνών φόρουμ. Στον τομέα της οικονομικής συνεργασίας, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες εμβάθυνσης αυτής.

Ο υπουργός Logar παρουσίασε στον οικοδεσπότη του τις προτεραιότητες της σλοβενικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ για το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Αναφέρθηκε στην προετοιμασία σχεδίων έκτακτης ανάγκης για την Ένωση, όπως η τρέχουσα πανδημία ως μια σημαντική προτεραιότητα. Ζήτησε επίσης την ενίσχυση της αντίστασης της Ένωσης στις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Τόνισε τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, στην οποία θα προεδρεύει η Σλοβενία ​​κατά την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Όσον αφορά τα ευρωπαϊκά ζητήματα, οι υπουργοί επικεντρώθηκαν επίσης στο μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την πολιτική της για τη διεύρυνση. Υποστήριξαν από κοινού τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμφωνώντας για την ανάγκη ενεργής συνεργασίας και βοήθειας για τη δημιουργία συνθηκών για την πρόοδο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Όσον αφορά διεθνή ζητήματα, εξέφρασαν ιδιαίτερη ανησυχία για τα γεγονότα στη Λευκορωσία και τόνισαν την ανάγκη για ενιαία απάντηση από την Ένωση.

Ένα σημαντικό θέμα της συνάντησης αποτέλεσε ο συντονισμός των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19 σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης μιας σύστασης για εναρμονισμένη προσέγγιση απέναντι στο μέτρο περιορισμού της ελεύθερης κυκλοφορίας. Οι Υπουργοί συμφώνησαν ότι είναι απαραίτητο να υιοθετηθεί ένα ικανοποιητικό επίπεδο εθνικής ευελιξίας για μεμονωμένα κράτη μέλη κατά την έγκριση και εφαρμογή μέτρων. Ο υπουργός Logar τόνισε την ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή σε μέτρα για τον μετριασμό των κοινωνικοοικονομικών συνεπειών του Covid-19 και να υποστηριχθεί η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την πανδημία.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο υπουργός Λογκάρ συναντήθηκε επίσης με τη Svetlana Tikhanovsky, ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, η οποία κατέφυγε στη Λιθουανία μετά τις προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία. Συζήτησαν τις εξελίξεις στη Λευκορωσία και το ζήτημα της βίας κατά των μελών της αντιπολίτευσης, τη διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών, τον σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων και ελευθεριών, καθώς και τη δυνατότητα ενεργότερης παρουσίας της ΕΕ. Ο Υπουργός Logar εξέφρασε την υποστήριξή του στις δημοκρατικές προσπάθειες της αντιπολίτευσης. Η Σλοβενία ​​έχει δεσμευτεί να καθιερώσει διάλογο μεταξύ όλων των πολιτικών παραγόντων, ζητεί έναν ειρηνικό διάλογο και εκφράζει την υποστήριξή της στις προσπάθειες του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης. /ibna