Ρουμανία: Δεύτερες σκέψεις στο PNL για συνεργασία με το USR

Ρουμανία: Δεύτερες σκέψεις στο PNL για συνεργασία με το USR

Μετά τη χθεσινή ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο, πρόεδρος του Νομοθετικού Συμβουλίου αναμένεται ότι θα αναλάβει ο Florin Iordache βουλευτής του PSD και πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης και  προϊστάμενος του τμήματος των Νομικών Αρχείων ο υφιστάμενός του, γερουσιαστής του USR, George Dirca.

Κατά την ψηφοφορία, ο υποψήφιος του USR δέχθηκε ισχυρή υποστήριξη από τους βουλευτές και γερουσιαστές του PSD, ενώ ο Florin Iordache ψηφίστηκε και από τα κόμματα που θεωρητικά υποστήριζαν τον αντίπαλό του.

Ο Augustin Zegrean τον οποίο πρότεινε το PNL, ψηφίστηκε μόνον από 44 βουλευτές και γερουσιαστές.

Πηγές στο PSD ανέφεραν ότι υπήρξε συμφωνία με το USR για να στηριχθεί ο γερουσιαστής Dirca. Σε αντάλλαγμα, οι βουλευτές του Dan Barna έπρεπε να μην ψηφίσουν τον υποψήφιο του PNL.

Μολονότι η ψηφοφορία ήταν μυστική, οι υπολογισμοί δείχνουν ότι ο Florin Iordache έλαβε 168 ψήφους από τα κόμματα PSD-ProRomania-ALDE και άλλες 17 ψήφους από τα άλλα κόμματα. Τον Augustin Zegrean ψήφισαν μόνον 41 βουλευτές, τη στιγμή που το PNL και το USR συγκέντρωναν 61 ψήφους και οι Φιλελεύθεροι υποστηρίζουν ότι όλοι τους ψήφισαν τον Zegrean.

Σύμφωνα με πολιτικές πηγές, από τις 240 ψήφους ο Zegrean έλαβε μόνον 41, ήτοι μόνον από το PNL, όχι και από το USR, ενώ ο Iordache έλαβε 185 ψήφους, δηλαδή 17 περισσότερες από όσες θα συγκέντρωναν μαζί το PSD, το ProRomania και το ALDE. Ο τρίτος υποψήφιος, Ionut Mazalu, έλαβε 2 ψήφους και άλλες 12 ψήφοι θεωρήθηκαν άκυρες.

Κατόπιν αυτών ξέσπασε μεταξύ PNL και USR άγρια διαμάχη. Τα κόμματα αλληλοκατηγορούνται για συνεννοήσεις με το PSD, και το PNL απειλεί ότι δεν θα συμμαχήσει μετεκλογικά με ένα κόμμα που υποστήριξε άνθρωπο του Dragnea, ενώ το USR κατηγορεί τους Φιλελεύθερους ότι ψεύδονται.

Εξαιρετικά ενοχλημένος εμφανίστηκε σε δηλώσεις του και ο Πρωθυπουργός Ludovic Orban, ενώ ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του PNL, Florin Roman, δήλωσε ότι θα ακολουθήσει μια “σοβαρή συζήτηση” στα κομματικά όργανα για να εξετάσουν αν το PNL θα συμμαχήσει μετεκλογικά με το USR.

Πριν λίγα λεπτά έγινε γνωστό ότι τα δύο κόμματα σκοπεύουν να προσφύγουν στο Συνταγματικό Δικαστήριο./ibna