Βόρεια Μακεδονία: Η Κυβέρνηση καταδικάζει της δηλώσεις του Βούλγαρου ΥΠ.ΑΜ

Βόρεια Μακεδονία: Η Κυβέρνηση καταδικάζει της δηλώσεις του Βούλγαρου ΥΠ.ΑΜ

Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας καταδίκασε τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Βουλγαρίας Krasimir Karakachanov ότι θα μπορούσε να στείλει ένα σύνταγμα μηχανικού για την αποσυναρμολόγηση των μνημείων στη Βόρεια Μακεδονία όπου γράφεται «Βούλγαρους φασίστες κατακτητές».

Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Dusko Arsovski χαρακτήρισε τις δηλώσεις ως ανάξιες και ακατάλληλες, σχολιάζοντας ότι οι εκπρόσωποι δύο κρατών μελών του ΝΑΤΟ δεν μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους με αυτόν τον τρόπο.

«Πιστεύουμε σε λύσεις και είμαστε πεπεισμένοι ότι μια γειτονική χώρα που ήταν η πρώτη που αναγνώρισε την ανεξαρτησία μας και ήταν υποστηρικτής στο δρόμο της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ δεν θα σκεφτεί να αμφισβητήσει το δικαίωμα στην ταυτότητα της αυτοδιάθεσης του φιλικού λαού της Βόρειας Μακεδονίας. Μπορούμε μόνο να εκφράσουμε την αισιοδοξία ότι αυτή δεν είναι η θέση της πλειονότητας των πολιτών και της ακαδημαϊκής κοινότητας στη Βουλγαρία», δήλωσε ο Arsovski.

Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση σκέφτεται να στείλει διάβημα διαμαρτυρίας στη Βουλγαρία, ο Arsovski απάντησε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο προς το παρόν, αλλά εάν υπάρξει, θα παράσχουν πρόσθετες πληροφορίες.

Νωρίτερα σήμερα και η Υπουργός Άμυνας, Radmila Sekerinska, σχολίασε τη δήλωση του Karakatsanov. Είπε ότι έχει περάσει η ώρα που οι υπουργοί Άμυνας της περιοχής μας θα μπορούσαν να κάνουν τέτοιες δηλώσεις και κάποιος να τις θεωρήσει σοβαρές.

«Η Βουλγαρία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ, και αυτός δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο τα μέλη της συμμαχίας επικοινωνούν ή πρέπει να επικοινωνούν. Θα συνεχίσουμε να στέλνουμε τα ίδια μηνύματα που κάναμε τα προηγούμενα χρόνια. Οι πολίτες μας, μας πληρώνουν και αναμένουν από εμάς να τους παρέχουμε ασφάλεια και η ασφάλεια εξαρτάται από τις σχέσεις καλής γειτονίας», δήλωσε ο Sekerinska./ibna