Κοσσυφοπέδιο: Μάταιη η επίσκεψη Lajcak για την επανάληψη του διαλόγου Βελογραδίου-Πρίστινα

Κοσσυφοπέδιο: Μάταιη η επίσκεψη Lajcak για την επανάληψη του διαλόγου Βελογραδίου-Πρίστινα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ορίσει ημερομηνία για την επανάληψη του διαλόγου Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας, ο οποίος είχε καθυστερήσει τον περασμένο μήνα αφού το Κοσσυφοπέδιο αρνείται να ανοίξει εκ νέου τη συζήτηση σχετικά με την Ένωση Δήμων Σερβικής πλειοψηφίας, όπως ζήτησε η Σερβία.

Ο εκπρόσωπος της ΕΕ, Peter Stano, δήλωσε την Τετάρτη ότι εργάζονται για την επόμενη συνάντηση και θα δημοσιεύσουν τις ημερομηνίες σε εύθετο χρόνο. «Οι εργασίες συνεχίζονται για την περαιτέρω προετοιμασία των συναντήσεων στο πλαίσιο του Διαλόγου. Θα ανακοινώσουμε την ημερομηνία και την ημερήσια διάταξη των επόμενων συναντήσεων, είτε σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων είτε σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, όταν χρειάζεται» είπε ο Stano.

Η διακοπή του διαλόγου με τη διαμεσολάβηση της ΕΕ στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκε ανεξάρτητα από την επίσκεψη του Ειδικού Εντεταλμένου της ΕΕ για διάλογο, Miroslav Lajcak, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα επισκέφθηκε τόσο την Πρίστινα όσο και το Βελιγράδι. Φαίνεται ότι οι επισκέψεις του δεν απέδωσαν αποτελέσματα ώστε να φτάσουν τα μέρη πιο κοντά στην επανάληψη του διαλόγου. Ο Lajcak δήλωσε ότι η πλευρά του Κοσσυφοπεδίου συμφώνησε να ιδρύσει την Ένωση Σερβικών Δήμων, σύμφωνα με τη Συμφωνία που επιτεύχθηκε το 2013. Ωστόσο, αξιωματούχοι στην Πρίστινα διέψευσαν τον Lajcak επαναλαμβάνοντας ότι η θέση του Κοσσυφοπεδίου για την Ένωση παραμένει αμετάβλητη.

Ο Lajcak έχει προκαλέσει την αντίδραση των πολιτικών ηγετών του Κοσσυφοπεδίου αφού είπε στα ΜΜΕ στο Βελιγράδι ότι το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμά του για να καταλήξει σε τελική συμφωνία με τη Σερβία. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της ΕΕ στις Βρυξέλλες δήλωσαν ότι ο Lajcak παρερμηνεύτηκε και αυτό που εννοούσε ήταν ότι και οι δύο χώρες χρειάζονται συνταγματικές τροποποιήσεις εάν θέλουν τελική συμφωνία.

«Ο κ. Lajcak εξήγησε τι θα συμβεί αν διαπραγματευτείτε μια διεθνή συμφωνία. Όταν επιτυγχάνετε μια διεθνής συμφωνία, οι απαραίτητες νομικές προσαρμογές πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από την κυβέρνηση, ακόμη και σε συνταγματικό επίπεδο, προκειμένου να την ενσωματώσουν στην εσωτερική τους νομολογία και συνταγματική τάξη. Αυτό ισχύει τόσο για το Κοσσυφοπέδιο όσο και για τη Σερβία», δήλωσε ο Stano τη Δευτέρα./ibna