Μαυροβούνιο: «Στοπ» από ομάδα πολιτών σε στρατιωτική άσκηση στη Sinjajevina

Μαυροβούνιο: «Στοπ» από ομάδα πολιτών σε στρατιωτική άσκηση στη Sinjajevina

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων του Μαυροβουνίου (VCG), Συνταγματάρχης Aleksandar Pantović, ανακοίνωσε ότι η ομάδα αναγνώρισης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για εκπόνηση στρατιωτικής άσκησης σε εκτόξευση κονιαμάτων στο Όρος Sinjajevina. Ανακοίνωσε στο πρωινό ενημερωτικό δελτίο του TVCG ότι ο στρατός του Μαυροβουνίου θα συνεχίσει τις δραστηριότητές του εκεί όταν πληρωθούν οι προϋποθέσεις για αυτό. Παράλληλα, το Υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε την αναβολή της παρουσίασης της στρατιωτικής άσκησης που είχε ανακοινωθεί για αύριο.

Η καθυστέρηση προέκυψε όταν ομάδες κατοίκων και περιβαλλοντικοί οργανισμοί διαμαρτυρήθηκαν κατά της άσκησης, ισχυριζόμενοι ότι το εκρηκτικό θα βλάψει το φυσικό περιβάλλον. Για αρκετές συνεχόμενες ημέρες, οργάνωσαν φύλαξη για να αποτρέψουν την άσκηση.

Ο Pantović είπε ότι ο στρατός πρέπει να εξασκηθεί στην επικράτειά του, προσθέτοντας ότι δεν επιθυμεί να έρθει αντιμέτωπος με την κοινότητα.

«Πραγματοποιήσαμε αναγνώριση την προηγούμενη μέρα. Δηλώθηκε ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για πυροβολισμό και ότι η εκπόνηση άσκησης δεν ήταν εφικτή. Η έκθεση υποβλήθηκε στον Υπουργό Άμυνας και στο Συμβούλιο Άμυνας και Ασφάλειας. Υποθέτω ότι η απόφαση θα ληφθεί σήμερα ή αύριο. Όταν πληρωθούν όλες οι προϋποθέσεις, θα συνεχίσουμε με την πραγματοποίηση της άσκησης», δήλωσε ο Pantović, τονίζοντας ότι έχουν συνταγματική και νομική υποχρέωση να το πράξουν.

Ο Milan Sekulović από την Πρωτοβουλία Πολιτών «Ας Σώσουμε τη Sinjajevina» δήλωσε ότι οι ντόπιοι και οι ακτιβιστές των ΜΚΟ σε αυτήν την περιοχή οργανώνουν ημερήσια και νυχτερινή φύλαξη.

«Πρώτα απ ‘όλα, δεν υπήρξαν διαβουλεύσεις με τους κατοίκους. Κανείς δεν τους ρώτησε για τη μετατροπή της περιοχής σε στρατιωτικό πεδίο βολής. Ωστόσο, έδωσαν την απάντησή τους, και τώρα έχουμε ανθρώπους που φρουρούν την περιοχή εκεί. Αυτό δεν αποτελεί αποστασία κατά του κράτους, αλλά μια πράξη υπερηφάνειας», είπε ο Sekulović.

Αναρωτήθηκε επίσης αν κάποιος θα ήθελε να αγοράσει σπιτικό φαγητό από την περιοχή όπου έπεσαν οι βόμβες. Όπως υποστήριξε, αυτό θα επηρεάσει επίσης τον τουρισμό.

«Είμαστε ένα οικολογικό κράτος και ο μικρότερος σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Ένας συμβιβασμός είναι επιτεύξιμος, εάν έχουμε συμμάχους: μπορούν να μας παραχωρίσουν τους στρατιωτικούς τους χώρους εκπαίδευσης, και θα μπορούσαμε να πάμε στη Βόρεια Μακεδονία», δήλωσε.

Τόνισε στον Στρατό και στο Υπουργείο ότι δεν θα υποκύψουν: «Μη στρεβλώνετε την ιστορία και διακυρήσσετε ότι είμαστε εναντίον του Στρατού του Μαυροβουνίου. Δεν είμαστε εναντίον του VCG, αλλά εναντίον των λανθασμένων αποφάσεων της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg σχολίασε επίσης την αναβολή της άσκησης στη Sinjajevina. Ερωτηθείς σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες εάν το φυσικό πάρκο θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει ένα χώρο εκπαίδευση για στρατιωτικές ασκήσεις, απάντησε ότι δεν θα σχολιάσει συγκεκριμένες τοποθεσίες για ασκήσεις στο Μαυροβούνιο.

Σύμφωνα με το RTCG, ο Stoltenberg δήλωσε ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η ανάγκη προστασίας της φύσης, όπως και η ανάγκη άσκησης του στρατού.

«Είναι σημαντικό για όλους τους συμμάχους και όλες τις χώρες, προκειμένου ο στρατός τους να τις προστατεύσει», δήλωσε ο Stoltenberg. /ibna