Κροατία: Καλωσορίζοντας το ευρώ – Φόβοι και βλέψεις

Κροατία: Καλωσορίζοντας το ευρώ – Φόβοι και βλέψεις

Οι Κροάτες πολίτες βλέπουν την εξίσωση της χώρας με την υπόλοιπη ΕΕ και τις ευκολότερες πληρωμές ως τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της εισαγωγής του ευρώ, ενώ οι αυξήσεις των τιμών και η απώλεια της «νομισματικής κυριαρχίας» αντιπροσωπεύουν τους μεγαλύτερους φόβους τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας έρευνας από τη διαδικτυακή πύλη MojPosao που κυκλοφόρησε την Τετάρτη.

Ο ιστότοπος MojPosao διενήργησε τη δημοσκόπηση σχετικά με την εισαγωγή του ευρώ μέσω της πλατφόρμας MojaPlaca, δείχνοντας ότι πάνω από το ένα τρίτο (35%) των 3.500 ερωτηθέντων δεν ήταν ούτε υπέρ ή κατά της εισαγωγής του ευρώ, δηλαδή δεν είχαν μια σαφή στάση, με αποτέλεσμα να αποκλειστούν από την υπόλοιπη έρευνα.

Από τους πολίτες που είχαν γνώμη επί του θέματος, το 54% δήλωσε υπέρ της εισαγωγής του ευρώ, ενώ το 46% αντιτάχθηκε.

Οι ηλικιωμένοι ερωτηθέντες υποστηρίζουν την αλλαγή του νομίσματος εμφατικότερα, με το 65% των ερωτηθέντων άνω των 46 να έχουν θετική άποψη για το θέμα, σε σύγκριση με το 49% των ατόμων κάτω των 25 ετών.

Στη βάση του φύλου, το 64% του ανδρικού και το 43% του γυναικείου πληθυσμού υποστηρίζει την εισαγωγή του ευρώ, όπως ανακοίνωσε η ιστοσελίδα του MojPosao σε δελτίο τύπου.

Η μελέτη δείχνει επίσης ότι όσοι έχουν υψηλότερους μισθούς είναι υπέρ του ευρώ – το 74% των συμμετεχόντων με καθαρό μισθό άνω των 8.500 HRK το υποστηρίζουν, σε σύγκριση με το 43% εκείνων που κερδίζουν κάτω από 4.500 HRK.

Οι μισοί από τους πολίτες βλέπουν την εξίσωση της Κροατίας με την υπόλοιπη ΕΕ και τις ευκολότερες πληρωμές ως τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της εισαγωγής του ευρώ.

Πιστεύουν επίσης ότι η αλλαγή θα οδηγήσει σε ένα πιο σταθερό νόμισμα, ενώ ορισμένοι πιστεύουν ότι θα οδηγήσει σε χαμηλότερα επιτόκια δανείων και μείωση των τελών μετατροπής νομισμάτων για τη μετατροπή της κούνα σε ευρώ.

Όσον αφορά τα μειονεκτήματα, οι ερωτηθέντες εκφράζουν κυρίως φόβο για την αύξηση των τιμών και την απώλεια της «νομισματικής κυριαρχίας».

Ένας στους τρεις ερωτηθέντες πιστεύει ότι η εισαγωγή του ευρώ είναι πολύ περίπλοκη, ενώ ένας στους τέσσερις δηλώνει ότι δεν θα είναι πλέον δυνατή η χρήση της συναλλαγματικής ισοτιμίας για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Οι περισσότεροι ερωτηθέντες (85%) πιστεύουν ότι οι αυξήσεις των τιμών είναι αναπόφευκτες.

Όσον αφορά τα εισοδήματα, το 40% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές. Το ένα τρίτο ελπίζει ότι τα εισοδήματα θα αυξηθούν μέτρια, ενώ το ένα τέταρτο πιστεύει ότι θα μειωθούν.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις και με βάση τις τρέχουσες πληροφορίες, η Κροατία θα μπορούσε να εισαγάγει το ευρώ το νωρίτερο το 2023. Η έρευνα που διενεργήθηκε από την διαδικτυακή πύλη MojPosao δείχνει ότι ίσος αριθμός ανθρώπων πιστεύει ότι είναι αρκετός χρόνος για προσαρμογή και ότι η προγραμματισμένη ημερομηνία δεν επαρκεί για όλες τις προκαταρκτικές εργασίες που απαιτούνται για την εισαγωγή του ευρώ. /ibna